Kuningattaren hautajaisia seurattiin Helsingissä tuoppeja juoden ja kyyneleitä niellen

Monet Suomessa asuvat britit seurasivat kuningattarensa hautajaisia Helsingin baareissa tai brittiläisen yhdistyksen tiloissa.

Katariina Leivo (vas.) ja hänen ystävänsä, australialainen Simone Cullinan ja britit Kate Leftley sekä Ruth Paveley seurasivat kuningatar Elisabetin hautajaislähetystä Helsingin Kitty's-pubissa. Liikuttunut Cullinan joutui pyyhkimään kyyneleitä.

19.9. 15:56 | Päivitetty 19.9. 16:44

Helsingin keskustassa sijaitsevassa brittipubi Kitty's Public Housessa on maanantai-iltapäivänä eloisa tunnelma siitä huolimatta, että näytöillä pauhaa suora lähetys Britannian kuningatar Elisabetin hautajaisista.

Baaritiskin viereisessä pöydässä äänekkäästi keskustelevat vuosia Suomessa asuneet britit Kenny Ronny ja Dane Anderson. Miehet ovat laittaneet puvut päälleen, mutta kertovat viettävänsä kuningattaren hautajaispäivän lähinnä oluttuoppien äärellä.

”Britanniassa on tapana aina hautajaisten jälkeen nostaa malja, ja kaikki pubit siellä ovat tänään varmasti täpötäynnä. Kun kuolen, haluan, että minullekin pidetään kunnon bileet”, Anderson sanoo nostaen tuoppiaan.

Britit Kenny Ronny (vas.) ja Dane Anderson seurasivat suoraa lähetystä hautajaisista oluttuoppien äärellä. Asevoimissa palvellut Anderson oli kiinnittänyt rintaansa saamansa kunniamerkin.

Nopeasti Anderson kuitenkin vakavoituu. Hän kertoo palvelleensa Britannian asevoimissa ja näyttää rinnassaan killuvaa kunniamerkkiä. Kuningattaren lisäksi Anderson on menettänyt pomonsa.

”Olen aina rakastanut kuningatarta ja kuninkaallista perhettä. Se on mielestäni osa brittiläisyyttä”, hän sanoo.

”Tämä on hyvin surullista aikaa. Osa Britanniasta on kuollut.”

Läheisessä pöydässä istuu neljän naisen seurue ranskalaisten perunoiden äärellä. Hekin juttelevat vilkkaasti ja vaikuttavat hyväntuulisilta.

Yhtäkkiä yksi naisista alkaa pyyhkiä silmiään. Hän on australialainen Simone Cullinan, joka on saapunut Suomeen tapaamaan vieressä istuvaa ystäväänsä Katariina Leivoa.

”Itketkö sinä oikeasti?” kysyy pöydän päässä istuva britti Ruth Paveley naurahtaen.

”Tämä on niin surullista. Kuningatar symboloi pysyvyyttä, mutta nyt hän on poissa”, Cullinan sanoo katsoen television ruudulle, jossa kannetaan parhaillaan kuningattaren arkkua. Kansainyhteisön kautta Elisabet II oli myös Australian kuningatar.

Katariina Leivoa (vas.) Suomeen tapaamaan saapuneet naiset seurasivat kuningattaren hautajaisia oluen ja ranskalaisten äärellä hyväntuulisina, vaikka Leivon vieressä istuva Simone Cullinan herkistyikin hetkellisesti.

Kate Leftley on samaa mieltä kuningattaren merkityksestä, vaikka ei tunnustaudukaan rojalistiksi. Hänen mukaansa Elisabetin kuolema symboloi pitkän perinteen loppumista ja siirtymistä uuteen, epävarmaan maailmaan.

”Lisäksi kuningas Charleskin on jo aika vanha, eli pian on taas muutoksia tiedossa”, Leftley sanoo.

Samaan aikaan Helsingin Punavuoressa Suomalais-brittiläisen yhdistyksen Finnbritin tiloissa kuningattaren hautajaisia seurataan baariin nähden hyvin erilaisissa tunnelmissa.

Pienen huoneen atmosfääri on harras. Noin kymmenen henkilöä seuraa valkokankaalta vakavina ja täysin hiljaa, kun Westminster Abbeyn jumalanpalveluksessa rukoillaan kuningattaren ja uuden kuninkaan puolesta.

Pöydän ääressä istuu pääasiassa vanhempia brittinaisia, joista osa on pukeutunut mustaan. Tarjolla on teetä ja kakkua. Seinällä roikkuu kuningatar Elisabetin kuva.

Suomalais-brittiläisen yhdistyksen Finnbritin tiloihin sai tulla maanantaina katsomaan hautajaislähetystä suorana. Tunnelma oli vakava ja surumielinen.

Finnbritin toiminnassa aktiivisesti mukana oleva ja Espoossa asuva amerikkalainen Cynde Sadler kertoo, että ilmapiiri yhdistyksen jäsenten kesken on maanantaina ollut hyvin synkkä.

”Olen itse seurannut kuninkaallisia vain jonkin verran, mutta minulla on paljon brittiystäviä, joille tiedän tämän olevan vaikea paikka”, hän sanoo.

”Siksi päätimme järjestää tämän tapahtuman, jossa ihmiset voivat surra yhdessä.”

Lue lisää: Kuningatar Elisabet on viimeisellä matkallaan kohti Windsorin linnaa

Lue lisää: Lontoon keskusta täyttynyt Elisabetin hautajaisväestä

Lue lisää: Kuningatar Elisabetin valtiolliset hautajaiset ovat tuntikausien spektaakkeli – näin pääseremonia etenee

Lue lisää: Yli 20 minuuttia kuningattaren arkulla auttoi ymmärtämään, miksi niin moni jonotti ja niin monia itketti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat