Abi toi Kalliossa ylioppilas­kirjoituksiin niin paljon ruokaa, että eväistä olisi ”aidosti riittänyt kymmenelle ihmiselle”

Ylioppilaskirjoituksiin otettavien eväiden määrä on kasvanut, eikä kaikkea välttämättä saada edes syödyksi, arvioivat helsinkiläislukioiden rehtorit.

Ylioppilaskirjoituksiin otettavissa eväissä ei saa olla esimerkiksi etikettejä, jotka sisältävät tekstiä, ja siksi moni pakkaa ne muovirasioihin.

20.9. 13:53 | Päivitetty 20.9. 14:20

Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat lukioissa hyvässä vauhdissa. Tiistaina vuorossa olivat pitkän ja lyhyen matematiikan kokeet, ja viimeinen koepäivä on ensi viikon keskiviikkona.

Koska koeaikaa on yleensä kuusi tuntia, varautuu moni rupeamaan omilla eväillä. Perinteisesti mukaan on otettu esimerkiksi pari voileipää ja suklaapatukkaa siltä varalta, että nälkä yllättää.

Tänä syksynä helsinkiläislukioissa on kuitenkin havaittu uusi ilmiö: eväitä kannetaan saliin niin runsaasti, että niistä riittäisi useammallekin aterialle.

”Yhdelläkin abilla oli mukanaan niin paljon ruokaa, että siitä olisi varmaan aidosti riittänyt kymmenelle ihmiselle”, sanoo Kallion lukion rehtori Pekka Lepistö.

Hänen kokemuksensa mukaan kirjoituseväät ovat runsastuneet viimeisten vuosikymmenten aikana jatkuvasti, mutta se ei tarkoita, että läheskään kaikkea saataisiin kokeen aikana syödyksi.

”Ehkä se tuo stressaavaan tilanteeseen turvallisuuden tunnetta, että on varmasti tarpeeksi ruokaa mukana”, hän pohtii.

Myös Helsingin suomalaisen yhteiskoulun (Syk) lukion rehtori Marja Jegorenkov on huomannut, että osa kokelaista tuo nykyään mukanaan valtavia eväitä.

”Eivätkä he välttämättä ehdi edes syödä mitään, kun kirjoittavat vain tukka putkella”, hän sanoo.

Määrän lisäksi kirjoituseväiden laatu on paikoin noussut.

Esimerkiksi eräs tamperelainen abi oli ottanut saliin mukaan alkoholittoman punaviinin ja tasokkaan juustolajitelman. Myös Tiktokissa moni on jakanut videoita eväistään, kuten sushista, itse leivotuista pikkupizzoista ja tuoreista marjoista.

Lepistö ei ole havainnut, että Kallion lukion kokelailla olisi tänä syksynä ollut kovin kekseliäitä eväitä. Useimmiten mukana on hänen mukaansa esimerkiksi ruisleipää, hedelmiä tai karkkia.

Myöskään Jegorenkovin tietoon ei ole tullut, että Sykissä kokelaiden eväät olisivat herättäneet erityistä hilpeyttä. Hedelmät ja suklaat ovat hänen mukaansa suosittuja välipaloja, ja moni tuo mukanaan kahvia termospullossa.

Erikoisemmista eväistä Jegorenkovin mieleen on jäänyt, että toistakymmentä vuotta sitten jollain abilla oli mukanaan lenkkimakkara. Hän huomauttaa, että nykyään esimerkiksi sushia tai pähkinöitä ei heidän lukiossaan saisi tuoda saliin allergiariskin vuoksi.

”Sushit jäisivät ovelle, mutta täytyy myöntää, että alkoholiton punkku ja juusto olisivat ihan tyylikäs eväsvaihtoehto.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat