Katoavien viestien Snapchatista tuli alusta nuorten rikollisuudelle Helsingin seudulla – Poliisi varoittaa vakavista seurauksista

Sosiaalisen median palvelu Snapchatissa myydään nuorille esimerkiksi sähkötupakkaa, johon liittyy monia terveyshaittoja. Poliisi sanoo seuraavansa ilmiötä.

Snapchatin kautta on kaupattu esimerkiksi hyvänmakuisia nikotiininesteitä, joiden myynti on Suomessa nykyään laitonta.

27.9. 14:18 | Päivitetty 27.9. 15:06

Viesti kilahtaa sekunneissa. Se pyytää saapumaan vaikka heti helsinkiläiselle lähijuna-asemalle.

Nimimerkin takana toimiva myyjä väittää, että hänellä on myydä nikotiinipitoisia Kubik-merkkisiä sähkösavukkeita eli vapeja 20 euron kappalehintaan. Makuvaihtoehtoina on omena ja päärynä.

Suomessa tällaisten hyvänmakuisten nikotiininesteiden myyminen on laitonta.

Snapchat on tunnettu siitä, että siellä lähetetyt viestit ja kuvat katoavat joko välittömästi tai viimeistään tietyn ajan kuluessa.

Nuorten suosima viestipalvelu ei kuitenkaan ole enää pelkkä kätevä keino pitää yhteyttä kavereihin. HS:n tietojen mukaan siellä kaupataan pääkaupunkiseudun nuorille kaikenlaisia päihteitä sähkösavukkeista, tupakasta, nuuskasta ja alkoholista jopa huumeisiin asti.

HS testasi, millä tavalla päihdekauppa Snapchatissa toimii. Jutussa näkyvät videot ovat aitoja otteita erään sähkötupakkaa kauppaavan myyjän kanssa käydystä keskustelusta. Itse kauppaa HS ei tehnyt.

Myyjä tietää varmasti itsekin toimivansa harmaalla alueella, sillä hänen avatarinaan on poliisin univormuun pukeutunut hahmo.

Myös poliisin tiedossa on, että nuoret käyvät Snapchatissa kauppaa esimerkiksi sähkötupakalla, sanoo komisario Simo Kauppinen Helsingin poliisista.

Hänen mukaansa ilmiötä on seurattu jo pidemmän aikaa ja tuoreimpien tietojen valossa ei näytä siltä, että kaupankäynti olisi ainakaan laantumassa.

Vapekauppaa harjoittavat Kauppisen mukaan lähinnä yksittäiset nuoret, jotka tilaavat tuotteita ulkomailta. Snapchatia käytetään kauppa- sekä mainosalustana, ja myytävien tuotteiden ja settien hinnat voivat hänen mukaansa vaihdella kympeistä jopa satoihin euroihin.

HS:n tietojen mukaan sähkösavukkeita ja muita päihteitä kaupataan sovelluksessa usein nimimerkkien takaa, mutta nuoret saattavat tehdä myynti-ilmoituksia myös henkilökohtaisella profiilillaan.

Jos myyjän tili ilmiannetaan, hän saattaa perustaa uuden tilin muuttamalla paria kirjainta nimimerkissään.

Kuten alun esimerkkitapauksessa, kaupat sovitaan Kauppisen mukaan usein kasvotusten ja maksutapana suositaan käteistä.

”Huomionarvoista on, että näiden kasvokkaisten vapekauppojen yhteydessä sattuu toisinaan ryöstöjä”, Kauppinen kertoo.

HS:n tietojen mukaan myös Mobilepay on osalle myyjistä käypä maksutapa. Joissain tapauksissa tuote voidaan jättää esimerkiksi kaupan taakse odottamaan, mistä ostaja sitten hakee sen mukaansa.

Lisäksi asiakkaat voivat saada alennusta tuotteista kasvattamalla myyjän mainetta Snapchat-käyttäjien keskuudessa. Käytännössä tämä tarkoittaa ”shoutin” eli mainoksen tekemistä omaan, määräajan jälkeen katoavaan ”tarinaan”.

Snapchatissa päihteitä kauppaava saattaa Kauppisen mukaan syyllistyä esimerkiksi tupakan myyntirikokseen, markkinointirikkomukseen tai laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen. Rangaistuksena on sakkoja tai jopa vankeutta.

Asiantuntijoiden mukaan sähkötupakointi on selvästi lisääntynyt pääkaupunki­seudulla nuorten keskuudessa. Trendin on arveltu alkaneen alun perin Tiktok-videopalvelun haasteesta, ja monet HS:ään yhteyttä ottaneet vanhemmat sekä paikalliset koulut ovat olleet siitä huolissaan.

Hiljattain HS kertoi esimerkiksi, että Helsingissä Ressun yläasteella jouduttiin väliaikaisesti sulkemaan osa vessoista sähkötupakoinnin vuoksi.

Ressun peruskoulun rehtorin mukaan koulussa oli havaittu muutaman yläasteikäisen oppilaan ryhmä, joka käytti sähkötupakkaa vessoissa toistuvasti. Oppilaat sopivat hänen mukaansa oppituntien aikana, missä vessassa milloinkin tavataan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sähkösavukkeiden käyttöön liittyy monia haittoja. Ne voivat esimerkiksi alentaa keuhkojen toimintakykyä ja niiden sisältämä nikotiini voi aiheuttaa voimakasta riippuvuutta.

Viranomaisten keinot valvoa somealustoilla tapahtuvaa päihdekauppaa ovat rajalliset. Siksi poliisi pyrkiikin Kauppisen mukaan ennen kaikkea toimimaan ennaltaehkäisevästi nuoria jututtamalla ja neuvomalla.

”Ilmiö on huolestuttava, sillä päihteiden kauppaamisella nuorille voi olla kauaskantoisiakin vaikutuksia heidän hyvinvointiinsa ja terveyteensä. Esimerkiksi vapen vaaroista ei nähdäkseni hirveästi ole puhuttu”, hän toteaa.

Lue lisää: Tiktok toi sähkötupakat kouluihin Helsingin seudulla – ”Eivät he voi mitään, koska se tapahtuu lukittujen ovien takana”

Lue lisää: Ressun yläasteella alettiin sulkea ja vahtia vessoja, sillä niihin pesiytyi omalaatuinen tupakointi-ilmiö

Lue lisää: ”Vapesta” kasvoi yhä suurempi ongelma Helsingin seudun nuorille – Nuorimmat kokeilijat ovat lapsia

Lue lisää: Taidokkaat savuketemput villitsevät nuoria somessa – Näin sähkötupakoita hivutetaan lapsille vanhempien selän takana

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat