Klassinen huoltamo lopettaa yllättäen Helsingissä, vaikka sen sijaintia pidettiin hyvänä: ”Kyllähän se on alakuloista”

Ruskeasuon Teboil on 1960-luvulta saakka ollut paitsi bensa-asema myös kokoontumispaikka. Vastikään kokonaan uusittu ”Rusan Tebari” lopettaa yllättäen ensi viikon tiistaina.

Ruskeasuon Teboil on ollut olemassa jo 1960-luvulta lähtien. Ensi viikolla sen taru loppuu.

24.9. 7:00 | Päivitetty 24.9. 7:29

Ruskeasuon Teboililla on perjantaina puolenpäivän aikaan ihan mukavasti asiakkaita.

Autoilijoita käväisee tankkaamassa vilkkaasti liikennöidyn Mannerheimintien varressa. Kahvilassa istuskelee nopealla lounaalla työasuun pukeutuneita naisia ja miehiä.

Kohta tämä lysti loppuu.

Heti tuulikaapista sisään tultua edessä avautuu isokokoinen A-teline viesteineen:

Lopetamme 27. 9. kello 18. Kiitos kuluneista 32 vuodesta. Jyri + Marko + henkilökunta.

Kahvilan pystypöydässä hiukan sivussa istuvat lounaalla aseman yrittäjät ja veljekset, toimitusjohtaja Jyri Vikkelä ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Marko Vikkelä.

”Ei me haluta vielä kommentoida. Ensi viikolla keskiviikon jälkeen sitten”, Jyri Vikkelä vastaa kysymykseen lopettamisen syystä tai syistä.

”Tiistaina ollaan viimeistä päivää auki.”

Ruskeasuon Teboil aloitti toimintansa 1960-luvun alussa. Vuonna 1991 pojat jatkoivat isä-Vikkelän jalanjäljissä. Vain pari vuotta sitten 2020 huoltoasemalla tehtiin kattava remontti.

Kahvila, huoltohallit ja tankkausalue ovat viimeisen päälle siistejä ja vieläkin uutuuttaan kiiltäviä. Eikö ole surullista lopettaa nyt, kun juuri olette päässeet remontin jälkeen vauhtiin?

”Niin”, Jyri Vikkelä sanoo hiljaisuuden jälkeen.

Viime kesänä Elokapina-liike valtasi Ruskeasuon Teboilin mittarikentän.

Teboil-ketjun asemien viime aikojen ongelmat liittyvät tunnetusti Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. Oy Teboil Ab on suomalainen yhtiö, jonka omistaa venäläinen öljy-yhtiö Lukoil.

Helsingin Sanomat kertoi Teboil-ketjun yrittäjien kohtaamista vaikeuksista 10. syyskuuta. Huoltoasemat ovat joutuneet boikotoinnin kohteeksi.

Lue lisää: Teboilin huoltoasemat vaihtavat nyt yksi kerrallaan väriä

HS kertoi myös, kuinka myös poliisi lopettaa tankkaamisen Teboililla 9. lokakuuta lähtien.

Poliisihallituksen mukaan poliisin Teboil-sopimuksen katkaisun tekee mahdolliseksi EU:n pakoteasetus. Asetus kieltää julkisten hankintojen jatkamisen, jos sopimusosapuolen omistuksesta yli 50 prosenttia on venäläistä. Lukoilin kohdalla näin on.

Lue lisää: Poliisi lopettaa tankkaamisen Teboililla

Ruskeasuon Teboil näkyy vuoden 2005 ilmakuvassa oikealla. Sen yläpuolella näkyy bussivarikon Mannerheimintielle yltänyt reuna, joka on nykyään rakennettu täyteen.

Teboil-kauppiaiden yhdistyksen puheenjohtaja ja Teboil Itäväylän yrittäjä Pekka Haapalainen pitää boikotointia epäreiluna. Hän ja yhdistys yrittävät aktiivisesti tuoda julki kauppiaiden näkökulmaa.

”Kauppiailla ei ole omistajataustan aiheuttamien ongelmien kanssa mitään tekemistä. Boikotoinnista kärsimme vain me yrittäjät ja hirveä määrä ketjun työntekijöitä”, Haapalainen harmittelee.

Hänen mukaansa boikotoinnin ainoa vaikutus on, että suomalaisia yrityksiä ja suomalaista työtä ajetaan ahdinkoon.

”Lukoil on sodan äänekkäimpiä vastustajia Venäjällä. Jotainhan siinäkin on, kun siellä pääjohtajat ja hallituksen puheenjohtajat putoavat ikkunoista.”

”Pari kertaa viikossa käyn. Tämä on sopivasti matkan varrella keskustaan”, Pitäjänmäessä asuva, Ruskeasuon Teboilin kahviossa istuva eläkeläinen Pentti Alanko kertoo.

Pentti Alanko istui Ruskeasuon Teboilin kahviossa matkalla kotoaan Pitäjänmäestä Helsingin keskustaan.

Alanko on Helsingin yliopiston Kaisaniemessä sijaitsevan kasvitieteellisen puutarhan entinen ylipuutarhuri ja työskennellyt Viikin kampuksella yliassistenttina. Hän tietää, että nyt ovat käsillä Ruskeasuon Tb-kahvion viimeiset istunnot.

”Kyllähän se on alakuloista.”

”Rusan Tebari” ja vanhanaikainen puhelinkioski vuonna 1987.

Ruskeasuon Teboil - eli Rusan Tebari niin kuin entiset nuoret sitä kutsuivat - on yksi kokoontumisten klassikoista pääkaupunkiseudulla. Monet instituutioiden mittoihin yltäneet huoltamot ovat myös viime vuosina lopettaneet.

Aikanaan syrjäisen Ruskeasuon maisemat ovat viime vuosina ja vuosikymmeninä muuttuneet hurjasti. Meneillään ovat valtavat liikenteeseen ja muuhun Vanhan Ruskeasuon sekä ympäristön katujen infrastruktuuriin liittyvät rakennustyöt.

Lue lisää: Mannerheimintielle tullut kiertoliittymä sotki kuskien pasmat

Huoltoasema on jäänyt vähän sumppuun. Onko sekin ehkä vaikuttanut päätökseen lopettaa?

”Ei välttämättä sekään”, Marko Vikkelä sanoo.

Mitä nyt sitten seuraavaksi?

”Sitä täytyy kysyä Teboililta, joka omistaa aseman, ja Helsingin kaupungilta, jonka vuokratontilla asema on.”

Vanhoja markkahintoja Ruskeasuolla vuodelta 1999.

Lue lisää: ”En jaksa enää” – Täysin kujalla olevat nyky­autoilijat olivat viimeinen tikki espoolaisille veljeksille, jotka joutuvat sulkemaan vanhan liiton huolto­aseman

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat