Legendaarinen Sauna Arla lopettaa kokonaan: ”Kun rahat loppuu, niin rahat loppuu”

Helsingissä on yksi yleinen sauna vähemmän, kun Sauna Arla sulkee ovensa. Yrittäjä Kimmo Helistö kertoo, mitä oikein tapahtui.

Yrittäjä Kimmo Helistöstä tuli Sauna Arlan omistaja vuonna 2006. Nyt Helsingin Kalliossa sijaitseva lähes sata vuotta vanha yleinen sauna on lopettamassa toimintansa.

30.9. 15:29

Sauna Arla, perinteikäs yli 90-vuotias yleinen sauna Helsingin Kalliossa, sulkee kokonaan ovensa. Saunan piti avautua kesätauolta jo elokuun alussa.

”Meidän toimesta Sauna Arla ei enää jatka”, kertoo yrittäjä Kimmo Helistö HS:lle puhelimitse.

Helistö sanoo, että ensin tuli koronavuodet ja sitten Putin.

Helistön mukaan kaasun hinnan raju nousi viimeisteli lopettamis­päätöksen. Saunan kiukaat lämpenivät biokaasulla, ja kaasun hinta nousi jo kesällä moninkertaiseksi keväthintoihin verrattuna.

Saunatilat oli tarkoitus saneerata ja muuntaa kiukaat sähkölämmitteiseksi. Taloyhtiö ei suostunut loppuvuoden vuokrahelpotuksiin saneerauksen ajaksi.

Sauna Arlan lopettamisesta Helistö kertoo Facebook-päivityksessään.

Sauna Arla perustettiin vuonna 1929. Toimintaa on pyörittänyt Helistön ja Tea Lindbergin yhteinen yritys Sauna Empire oy.

Helistöllä on toinenkin sauna, nimeltään Uusi Sauna, Helsingin Jätkäsaaressa. Se jatkaa toimintaansa. Uusi Sauna lämpiää puupelleteillä ja sähköllä.

Helistön mukaan yleiset saunat jäivät valtion koronatuissa paitsioon. Sauna Arla sai yhden koronatuen. Uusi Sauna sai puolestaan tukea vain ravintolamyyntiin.

Helistö kertoo omistajien laittaneen vähintään parikymmentä tuhatta euroa vuodessa omia rahoja yrityksen pyörittämiseen.

”Kun rahat loppuu, niin rahat loppuu”, sanoo hän.

Sauna Arlan kiukaat ovat lämmenneet kaupunkikaasulla vuodesta 1970. Kaasuntulo tulpattiin torstaina.

Sauna Arlan tiloissa sähkökiukaat olisivat olleet vaihtoehto kaasulämmitteisille. Nestekaasulla kiukaiden lämmitystä ei olisi voinut hoitaa jo paloturvallisuuden takia, ja puuklapivarastoa ei olisi voinut pitää sisätiloissa.

”Vetysaunaa odotellessa”, toteaa Helistö.

Helistö kertoo, että Sauna Arla on ollut hänelle ”henkilökohtainen statement vanhojen arvojen suojelussa”. Hänen mukaansa Sauna Arlassa henki kauris­mäkeläinen maailma.

Helistö muistaa, kuinka kävi Sauna Arlassa ensimmäistä kertaa joskus vuosituhannen vaihteessa. Lipunmyyntikopissa soitteli vanhempi mies haitaria ja huikkasi Helistölle lähes asiakkaasta häiriintyneenä.

”Mee yläkertaan, siellä on miesten sauna.”

Lipunmyynnin mies oli Jorma Grönlund, entinen Pietarinkadun saunan ja Kolmannen linjan saunan isäntä.

Jo aiemmin Helistö oli saanut herätyksen katoavan kaupunkikulttuurin puolesta­puhujaksi ja nyt listalle tuli yleiset saunat: ”Voi jumalauta, pitääkö minun tämäkin hoitaa.”

Vuonna 2006 Helistöstä tulikin sitten Sauna Arlan omistaja.

Helistö kertoo, kuinka yleiset saunat tarjosivat vuosikymmeniä sitten peseytymispaikan kaupunkilaisille, jos riittäviä peseytymismahdollisuuksia ei ollut kotona.

”Nyt yleinen sauna on sosiaalisen kohtaamisen paikka.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat