Nuoret miehet tonkivat nyt mummojensa piironkeja uuden hitti­muodin perässä

Stereotyyppisesti vanhempien naisten pukeutumiseen liitetty helmikaula­koru on noussut suosituksi asusteeksi nuorten keskuudessa.

Samuel Aaltonen hoksasi löytäneensä raikkaan lookin tarttumalla helmikaulakoruihin.

15.10. 11:00

Monen helsinkiläisnuoren kaulassa roikkuu nyt asuste, jollaisia on perinteisesti nähty vain isomummolla sukujuhlissa.

Kyse on valkoisesta helmikaulakorusta.

Helmet ovat tulleet viimeisen vuoden aikana sekä nuorten naisten että miesten suosioon. Niitä on nähty esimerkiksi monen artistin päällä Harry Stylesista ja Billie Eilishista suomalaiseen Benjamin Peltoseen.

Hiljattain vastaava koru nähtiin myös Ylen hittisarja Aikuisten kolmannella kaudella helsinkiläisen Artun (Elias Salonen) päällä.

Laulaja Benjamin Peltosen kaulassa riippui helmikoru viime vuoden kesällä.

Helmikorua käyttää myös 16-vuotias lukiolainen Samuel Aaltonen, joka asuu Jokioisilla. Hän kertoo olevansa kiinnostunut muodista ja pukeutumisesta ja saaneensa innoituksen korun käyttämiseen alun perin sosiaalisesta mediasta.

”Huomasin, että helmikoru on nyt in ja tosi cool. Lisäksi se sopii monen eri asun kanssa ja tuo kivan näköistä, raikasta lookia”, hän kertoo.

16-vuotias Samuel Aaltonen alkoi käyttää helmiä huomattuaan, että ne nousivat pinnalle sosiaalisessa mediassa. Kuvassa hänellä on mummultaan saadut aidot helmet.

Aaltosen mukaan helmikorut ovat tämän vuoden aikana yleistyneet varsinkin lukio- ja yläasteikäisten keskuudessa ja niitä näkee usein somepalvelu Tiktokissa.

Helsingissä helmiä käytetään hänen mukaansa paljon enemmän esimerkiksi reilun 5 000 asukkaan Jokioisiin verrattuna. Aaltonen käykin usein vierailulla Helsingissä, jossa pukeutuminen on tietyllä tavalla vapaampaa.

”Itse sain alkuun vähän kommenttia kotipaikkakunnalla, kun aloin käyttämään helmiä, että ’mitkä noi oikeen on’ ”, hän kertoo.

”Sittemmin täälläkin osa on alkanut käyttää niitä. Mutta Helsingissä mennään vielä nopeammin ja enemmän trendien ja muodin perässä.”

Aikuiset-sarjan tuoreella kolmannella kaudella helmikoru nähdään muun muassa oikealla istuvan Artun (Elias Salonen) kaulassa. Kuvassa myös Oona (Anna Airola) ja Kuisma (Mikko Kauppila).

Nykyään Aaltonen omistaa kahdet eri helmet. Ohuemmat ovat oikea aarre: ne ovat nimittäin hänen mummunsa vanhat. Paksummat taas on ostettu Tokmannista.

Helmikoruja voi Aaltosen mukaan hankkia monesta eri paikasta. Osa tekee korunsa itse, osa käyttää sukulaistensa vanhoja helmiä ja kaupoissa on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja.

"Aika monesta kaupasta helmet ovat kuitenkin olleet loppu, sillä ne ovat niin haluttua kamaa”, Aaltonen sanoo.

Esimerkiksi Tokmannin verkkokaupasta tavallinen valkoinen helmikaulakoru oli myyty loppuun eikä sitä ollut perjantaina saatavilla yhdestäkään Helsingin myymälästä.

Rap-artisti Asap Rocky käytti helmikaulakorua jo esiintyessään Tampereen Blockfesteillä vuonna 2019.

Helmet voi Aaltosen mukaan yhdistää lähes minkä tahansa vaatteen tai asun kanssa. Koru käy vaikkapa hupparin, svetarin tai t-paidan asusteeksi.

”Helmet sopivat hyvin perus street-lookiin, mutta ehkä puvun kanssa en niitä laittaisi.”

Stereotyyppisesti helmikaulakoru on liitetty vanhempien naisten pukeutumiseen, mutta nyt nuoret miehetkin voivat sellaisia käyttää.

Aaltosen mukaan onkin hienoa, että z-sukupolvi on löytänyt helmet. Hänen mukaansa se kielii myös siitä, miten monet vanhat asiat tulevat uudelleen muotiin.

”Kiva, etteivät helmet ole enää vain 1700-luvun brittihovin naisten juttu.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat