Väitös: Työttömyys voi lisätä alkoholiperäisen kuoleman riskiä

Työttömyys näyttää lisäävän mielenterveyden häiriöiden ja alkoholiperäisten sairauksien riskiä, ilmenee Helsingin yliopiston tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Terveysongelmat pitkittävät työttömyyttä, kertoo tuore tutkimus.

14.10. 13:00

Työttömyys näyttää lisäävän mielenterveyden häiriöiden ja alkoholiperäisten sairauksien riskiä, ilmenee Helsingin yliopiston tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Tutkimuksessa selvitettiin eroja työttömien ja työllisten terveydessä. Siinä tarkasteltiin erilaisia terveyden ulottuvuuksia; mukaan otettiin ei-alkoholiperäiset sairaudet, vammat, päihteisiin liittyvät sairaudet sekä mielenterveys.

”Terveyserot olivat erityisen selkeitä miesten ja naisten alkoholiperäisen kuolleisuuden ja miesten väkivaltaan liittyvän kuolleisuuden kohdalla: työttömillä näihin tekijöihin liittyvä kuolleisuuden riski oli karkeasti kaksinkertainen verrattuna työllisiin”, sosiaalitieteiden väitöskirjatutkija Liina Junna kertoo tiedotteessa.

Junnan väitöstutkimuksessa tarkasteltiin työttömien ja työllisten välisiä eroja sairastavuudessa ja kuolleisuudessa neljän osatutkimuksen avulla.

Tutkimuksen mukaan myös mielenterveyteen liittyvän sairastavuuden riski kohoaa työttömyyden aikana työssäoloon verrattuna.

Esimerkiksi diabetes ja sydänsairaudet, vammat sekä erityisesti alkoholiperäiset ja mielenterveyteen liittyvät terveysongelmat heikentävät työttömien mahdollisuuksia työllistyä, tutkimuksessa todetaan.

Alkoholiperäiset terveysongelmat voivat jopa puolittaa todennäköisyyden työllistyä kahden vuoden sisään työttömyyden alusta, ja ne vaikeuttavat erityisesti jatkuvien työsuhteiden löytämistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat