Kulosaaressa pelätään, että alue täyttyy autoista pysäköinnin kallistuessa

Helsinki päätti nostaa asukaspysäköinnin hintaa kantakaupungissa. Kulosaaressa pelätään, että tämä johtaa alueen kadunvarsien täyttymiseen.

Monella Kulosaaren kadulla tai parkkipaikalla saa pysäköidä ilmaiseksi, osassa jopa ilman aikarajoituksia. Kuvassa Svinhufvudintie.

28.10. 15:48

Helsingin päätös nostaa kantakaupungin asukaspysäköinnin hintoja huolestuttaa Kulosaaren asukkaita.

Kulosaarelaisten keskuudessa pelätään, että kantakaupungin kuskit alkavat enenevässä määrin tuoda autojaan saareen pitkäaikais- tai liityntäparkkiin. Asiasta on käyty viime päivinä kiivasta keskustelua esimerkiksi Kulosaaren Facebook-ryhmässä.

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaina, että kantakaupungissa asukaspysäköinnin kuukausimaksu nousee ensi vuoden aikana 30 eurosta 60 euroon. Osalla alueista hinta kolminkertaistuu, kun kuukausimaksut kohoavat 15 eurosta 45 euroon.

Lue lisää: Näin paljon asukas­pysäköinnin hinta nousee Helsingissä – Kartta näyttää hinnat alueittain

Kulosaaressa asukaspysäköintiä ei ole käytössä. Monella kadulla tai parkkipaikalla saa pysäköidä ilmaiseksi, osassa jopa ilman aikarajoituksia. Se saattaa houkutella autoilijoita myös muilta alueilta.

Asukkaiden huoli on kantautunut Kulosaarelaiset ry:n hallituksen puheenjohtaja Johanna Hallikaisen korviin.

Hänen mukaansa jotain ratkaisuja asian suhteen olisi tehtävä pikaisesti. Asukkaat ovat nimittäin jo tämän syksyn aikana havainneet pysäköinnin vaikeutuneen.

”Ongelmiin olisi nyt puututtava ennen, kuin tilanne pääsee oikein pahaksi”, Hallikainen toteaa.

Hänen mukaansa yhdistyksen saamissa yhteydenotoissa ja sen teettämässä kyselyssä on noussut esille kaksi keskeistä näkökulmaa.

Ensinnäkin asukkaat ovat havainneet, että metroaseman ja Kalasataman läheisyydessä on toistuvasti muualta tulevaa pidempiaikaista pysäköintiä, mikä hankaloittaa alueella liikkumista ja asukkaiden pysäköintiä. Ongelmallisia katuja ovat Hallikaisen mukaan esimerkiksi Kulosaaren puistotie ja Kulosaarentie.

Toisaalta moni pitää asukaspysäköintiä liian kalliina kuluna, eikä järjestelmää siksi haluttaisi Kulosaareen ollenkaan.

Hallikainen kertoo, että yhdistys on hiljattain tehnyt kaupunkiympäristölautakuntaan asiasta kannanoton. Siinä katsotaan, että kriteerit asukaspysäköintiin Kulosaaressa eivät täyty, mutta haasteellisilla katuosuuksilla tulisi ottaa käyttöön aikarajoituksia.

Yhdistys aikookin seuraavaksi tarkemmin kartoittaa asukkaiden havaitsemia ongelmia ja jatkaa keskusteluja kaupungin kanssa siitä, miten pysäköintiä voitaisiin paremmin hallita.

”Toivoisimme, että saisimme varsinkin metron läheisyyteen lisää pysäköinti­paikkoja.”

Lue lisää: Vääntö ratkesi: Asukas­pysäköinnin hinta monin­kertaistuu Helsingissä

Lue lisää: ”Kaupunki haluaa lisää rahaa” – Näin kuskit reagoivat asukas­pysäköinnin hintojen korotuksiin

Lue lisää: ”Ihan idioottimaista”, töölöläis­mies hämmästelee suunnitelmia tuplata asukas­pysäköinnin hinta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat