Kansanedustaja haukkuu läppärinsä: ”Käynnistys vie vähintään 15 minuuttia”

Kansanedustaja Anna Kontulan mukaan eduskunnan netti ei toimi. Eduskunnan hallintojohtajan mukaan netissä ei ole vikaa.

Anna Kontula sanoo taistelleensa jatkuvasti eduskunnan koneiden kanssa.

2.11. 13:58 | Päivitetty 2.11. 14:30

Kansanedustaja Anna Kontulan (vas) mukaan eduskunnan wifi-yhteys on huono.

Viime viikon tiistaina Kontula kertoi Twitter-viestissään, että käytti kännykän päivitysten tekemiseen Helsingin metron avointa wifiä. Tämä herätti somessa huolen siitä, että eduskunnan asioita voi vuotaa ulkopuolisille, koska avoin verkko ei ole turvallinen.

Kontulan mukaan hän oli yrittänyt päivittää kännykkäänsä, ja it-tuki oli sanonut hänelle, ettei kaikkia päivityksiä voi tehdä mobiilidatalla, vaan ne vaativat wifiä.

”Kävin it-tuesta pyytämässä, että he yhdistäisivät minut wifiin, koska en saanut liityttyä siihen. Sieltä kaksi eri henkilöä sanoi minulle, etteivät he missään tapauksessa suosittele eduskunnan verkkoon liittymistä, koska se toimii niin huonosti.”

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo, että eduskunnan sisäinen wifi-verkko toimii kuten sen pitääkin, mutta vierailijaverkossa on toisinaan ongelmia.

Rauhion mukaan ongelmat sisäisen verkon käytössä johtuvat yleensä laitteista tai niiden käyttäjistä, eivät verkosta.

”Yksittäisiä tietohallinto-ongelmia on aina, mutta yleisesti valituksia verkosta ei tule paljon.”

Rauhio haluaa kuitenkin korostaa, että vaikka verkosta ei yleisesti tulekaan paljon valituksia, se ei poista sitä, että yksittäisillä edustajilla saattaa olla aitoja teknisiä ongelmia.

”Ja ne eivät välttämättä johdu asianosaisen henkilön osaamattomuudesta, vaan teknisistä ongelmista.”

Anna Kontula ei halua eritellä wifi-verkon ongelmia tarkemmin tietoturvasyistä. Kontula kuitenkin sanoo, että eduskunnan käyttämissä tietoteknisissä laitteissa on yleisestikin toivomisen varaa.

”Olen aikaisemmin ollut sosiologi yliopistolla. Me olimme sitä rupusakkia, joka sai viimeisenä muiden käytetyt koneet. Siitä huolimatta olin järkyttynyt it-palveluiden tasosta, kun tulin eduskuntaan.”

Pahimmassa vaiheessa Kontulan avustajalta meni yhden kuun aikana puolet työajasta siihen, että hän yritti yhteistyössä it-tuen kanssa saada laitteet toimimaan.

”Kyse oli yhden kuukauden aallonpohjasta, mutta laitteisiin liittyvät ongelmat työllistävät ajoittain edustajia tai heidän avustajiaan paljon”, hän sanoo.

”Kansanedustajat eivät minun kokemukseni mukaan elä sellaisessa maailmassa, jossa toimivat laitteet annetaan käteen ja sanotaan, että edusta kansaa.”

Kontulan mukaan tilanne on parantunut viime vuosina, mutta edelleen it-puolella on ongelmia, joita ei ”tämän tasoisessa instituutiossa” pitäisi olla.

”Esimerkiksi tällä hetkellä laitekanta on niin vanhaa, että läppärin käynnistys vie vähintään 15 minuuttia.”

Kontulan tietokone on vaihdettu pelkästään tämän vuoden aikana jo kolme kertaa. Konetta ei vaihdeta uuteen, vaan toiseen samanmerkkiseen ja -ikäiseen laitteeseen, jossa Kontulan mukaan on usein sama ongelma.

Rauhio myöntää, että eduskunnan laitekanta on tällä hetkellä elinkaarensa loppupäässä. Laitteet vaihdetaan neljän vuoden välein ja nyt neljä vuotta on täynnä.

”Neljän vuoden kierto on aika säästäväinen tapa tällaisten laitteiden kohdalla, joten kyllä tällä hetkellä ongelmia on paljon esimerkiksi akkujen kanssa.”

Eduskunnan ja muiden viranomaisten käyttämien laitteiden yhteensopivuus on Kontulan mukaan kangerrellut enemmän tai vähemmän koko hänen kansanedustaedustaja-ajan.

”Vielä muutama vuosi sitten kansanedustajan koneelta pystyi katsomaan pornoa, mutta ei valtioneuvoston striimiä”, Kontula vertaa.

Pertti Rauhion mukaan it-puolella on viime vuosien aikana panostettu siihen, että nettilähetyksiä voi seurata kaikilla laitteilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat