Aira Samulin houkuteltiin seksimessuille – Nyt hän kertoo, mitä näki 1992

Yli 30 vuotta sitten järjestetyillä Helsingin ensimmäisillä seksimessuilla oli kiltti ja jopa varovainen tunnelma, kertoo paikalla ollut Aira Samulin.

Aira Samulin täytti keväällä 95 vuotta. Hän oli paikalla Helsingin ensimmäisillä seksimessuilla, sillä hänen oma tanssikoulunsa sijaitsi samoissa tiloissa Lepakossa.

4.11. 10:22

Tanssinopettaja Aira Samulin, 95, oli paikalla, kun Helsingissä järjestettiin Suomen ensimmäiset seksimessut vuonna 1992.

Hänen mukaansa messuilla oli tuolloin ”hyvin kiltti meininki”.

Tänä vuonna 30. kertaa järjestetyt erotiikkamessut ovat olleet laajalti esillä julkisuudessa sen jälkeen, kun Helsingin poliisi kertoi selvittävänsä tapausta, jossa erittäin humalaiselta vaikuttanut nainen oli kutsuttu lavalle avustajaksi seksiaktiin. Messuilta on tullut ilmi myös muita epäselviä tilanteita.

Lue lisää: 27-vuotias nainen joutui seksiaktiin tahtomattaan

Ensimmäisten seksimessujen takana olivat Radio City sekä Elävän musiikin yhdistys Elmu, ja ne järjestettiin tammikuussa vuonna 1992 Ruoholahdessa sijainneessa legendaarisessa tapahtumapaikka Lepakossa.

Lepakko kuvattuna vuonna 1993.

Tuolloin 64-vuotias Samulin oli paikalla, sillä hänen oma tanssikoulunsa sijaitsi samoissa tiloissa.

”Jos Lepakossa tapahtui jotain, minä olin siellä läsnä, koska halusin tukea paikkaa”, hän kertoo HS:lle.

Helsingin Sanomien arkistosta löytyy mainoksia ensimmäisistä erotiikkamessuista. Niissä kerrotaan, että tiedossa on muun muassa ”Aira Samulinin kiihkeitä rytmejä kello 13, 17 ja 21”.

Samulin ei kuitenkaan itse myönnä esiintyneensä tapahtumassa.

”Olin paikalla, mutta en esiintynyt. Joku on pannut mainokseen omiaan. Ja tietysti se lehdessä halutaan mainita, jos olen erotiikkamessuilla”, hän toteaa.

Helsingin Sanomien meno-osastolla julkaistiin perjantaina 31. tammikuuta 1992 erotiikkamessujen mainos, jossa lupailtiin ”Aira Samulinin kiihkeitä rytmejä”.

Itse seksimessuja Samulin kuvailee ennen kaikkea hyvin kilteiksi ja jopa varovaisiksi.

Hänen mukaansa messuilla ei nähty tuohon aikaan mitään erityisen sopimatonta tai häpeämisen arvoista. Varsinaista ikärajaa ensimmäisillä messuilla ei ollut, mutta kävijäkunta koostui pääasiassa aikuisista.

”Minusta siellä oli hyvin kiltti meininki. Vaikka kuinka nuori ihminen olisi tullut sinne, tuskinpa olisi häkeltynyt.”

Samulin muistelee, että messujen eteen oli nähty paljon vaivaa ja esimerkiksi askarreltu koristeita. Ylipäätään järjestelyt oli tehty hänen mukaansa asiallisesti.

Näin HS uutisoi ensimmäisistä seksimessuista.

Toista kertaa Samulin ei Helsingin seksimessuille ole lähtenyt.

Turussa hän sai kuitenkin muutama vuosi sitten nähdä vilauksen nykymenosta, kun häntä pyydettiin ”eräille messuille” mukaan pelaamaan hyväntekeväisyyspokeria. Vasta perillä Samulin tajusi, että kyseessä olivatkin erotiikkamessut.

”Siellä sitten pelasimme pokeria. Omaksi hyväntekeväisyyskohteekseni olin etukäteen valinnut vanhusten mielenterveystyön, joka ei nyt ehkä sitten ihan sopinutkaan teemaan.”

Turun erotiikkamessujen volyymi oli Lepakon menoon verrattuna ”ihan satakertainen”, Samulin arvioi.

”Lepakon messut oli hyvin arasti järjestetty, Turussa taas tehtiin täysillä.”

Lue lisää: Lama-Helsingin laidalla syntyneet seksi­messut olivat maltilliset – Pian jokin muuttui

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat