Ravintola­yrittäjä Jorma Railonkoski on kuollut

Useita anniskelupaikkoja pääkaupunkiseudulle perustanut Jorma Railonkoski kuoli kotonaan Helsingissä 6. marraskuuta.

Jorma Railonkoski kuvattuna Storyvillessä vuonna 2020.

7.11. 12:53 | Päivitetty 7.11. 14:02

Helsinkiin useita ravintoloita perustanut yrittäjä Jorma Railonkoski on kuollut.

Hän kuoli kotonaan Helsingissä 6. marraskuuta 87 vuoden iässä. Railonkoski oli syntynyt 4. marraskuuta 1935.

Railonkoski oli muun muassa jazzklubi Storyvillen sekä tapahtumaravintoja Rymy-Eetun perustaja.

Railonkoski tunnettiin myös yrittäjyyden puolustajana sekä jazzin ystävänä.

Koulutukseltaan Railonkoski oli diplomi-insinööri rakennustekniikan alalta. Ennen ravintoloitsijanuraansa hänellä olikin menestyksekäs ura VTT:llä ja useissa rakennusliikkeissä.

Railonkoski siirtyi ravintola-alalle 1970-luvun lopulla, kun hän perusti vaimonsa Marjan kanssa ensimmäisen ruokaravintolansa, Rosmariinin, Lauttasaareen.

Rosmariinin jälkeen Railonkosken perhe on omistanut kaikkiaan 24 ravintolaa. Nykyään Railonkoskien perustamaa Happy Hour Restaurants -yritystä johtavat tyttäret Tarja Palomäki ja Tuula Railonkoski.

Jorma Railonkoskelle tyypillistä oli ennakkoluulottomuus ja innovatiivisuus, mikä näkyi useissa hänen perustamissaan ravintoloissa.

Copacapana-yökerhon oheen tehtiin Artic Icebar, jossa oli viisi astetta pakkasta ja seinät tehty 20 senttiä paksusta jäästä. Jää tuotiin Lapista saakka.

Le Bonk-ravintolan konsepti taas nojasi taiteilija Alvar Cullichsenin tekemään sisustukseen ja tämän taideteoksiin.

Vielä eläkkeeltäkin Railonkoski säntäsi apuun, kun korona kuritti yöelämää. Yökerhoja ja tanssiravintoloita pidettiin taudin leviämisen kannalta merkittävinä paikkoina, joten Railonkoski tilasi Storyvilleen ja Rymy-Eetuun bakteerit ja virukset tappavan ilmanpuhdistusjärjestelmän.

Railonkosken tekemä työ toi myös tunnustusta.

Storyville sai legendaarisen paikan maineen jazzmusiikin ystävien sekä alan muusikoiden keskuudessa.

Paikka listattiin maailman 100 parhaan jazzklubin joukkoon ensimmäistä kertaa vuonna 2003. Listauksen teki amerikkalainen arvostettu jazzlehti DownBeat Magazine.

Railonkoski itse palkittiin vuonna 2014 Helsinki hauskemmaksi -palkinnolla. Perustelujen mukaan yli 20 ravintolaa perustanut Railonkoski oli ollut parantamassa ravintoloiden, kahviloiden ja klubien toimintaedellytyksiä byrokratiaa vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat