Joogakoulu myy talous­kiipelissä hämmentävän ”Lemminkäisen temppelin”

Edesmenneen mytologi Ior Bockin mukaan sipoolaisen kallion alla sijaitsee muinainen temppeli ja aarrekammio. Omituinen tontti tuli nyt myyntiin.

Sipoon Gumbostrandissa sijaitsee suuri kallio, jonka alta on jo vuosia etsitty muinaissuomalaista aarrekammiota.

14.11. 15:58 | Päivitetty 14.11. 16:21

Noin 30 kilometriä Helsingin keskustasta itään on tullut myyntiin erittäin värikkään historian omaava tontti.

Kyse on Sipoon Gumbostrandissa sijaitsevasta niin sanotusta Lemminkäisen temppelistä, joka tunnetaan mytologi Ior Bockin (1942–2010) kertomuksista.

Tontilla seisoo jylhä kivipaasi eli Kyypelivuori, jonka alta löytyy Bockin mukaan muinaissuomalaisen Lemminkäisen temppelin suuaukko. Legendan mukaan temppelin sisäänkäynti suljettiin vuonna 987 sinne piilotettujen aarteiden turvaamiseksi.

Temppeliä tai aarrekammiota ei lukuisista yrityksistä huolimatta ole tontilta koskaan löydetty.

Tämä ei ole ainakaan vähentänyt kiinnostusta maa-aluetta kohtaan. Viikonloppuna huutokaupattavaksi tulleesta tontista on parissa päivässä tullut ”tolkuton määrä” yhteydenottoja ulkomailta asti, väittää kiinteistönvälittäjä Timo Kanerva.

Kohde käsittää kaksi tonttia Vainuddintien varrella, kallioisen mäen päällä. Rakennuspaikkoja on osoitettu yhteensä kolme.

Kanervan mukaan uusia taloja voisi sijoittaa kallion päälle niin, että varsinainen temppelialue jää ”katutasoon” vierailuja varten. Alue on määritelty suojelukohteeksi, eli Kyypelivuorta ei voi edes halutessaan räjäyttää matalaksi.

Myyntiaikeesta kertoi ensimmäisenä Sipoon Sanomat.

Myyntiin tuli kerralla kaksi tonttia kallioisissa maisemissa lähellä merta. Rakennuspaikkoja on osoitettu yhteensä kolme.

Tontin omistaa tällä hetkellä Helsingin Astangajoogakoulu, joka osti sen itselleen vuonna 2000, kun Ior Bockin omaisuutta pakkohuutokaupattiin.

Astangajoogakoulun Juha Javanainen kertoi Ilta-Sanomille, että tontin myynnin taustalla ovat koronavuosina alkaneet joogakoulun talousvaikeudet. Kohteen huutokauppa lähtee 100 000 eurosta.

Kyypelinvuoren alla sijaitsevasta luolasta löytyi rautakautinen kirveenpää viime kesänä sen jälkeen, kun temppeliä etsivät tyhjensivät luolan vedestä. Kuva on vuodelta 2019.

Viime kesänä kallion sisään louhitusta luolasta löytyi rautakautinen kirveenpää, mikä osaltaan tukee Ior Bockin tarinointia. Temppelin mahdollista aarretta ei huutokaupan lähtöhinnassa silti ole otettu huomioon.

Jos lisää arvokkaita muinaisesineitä löytyy, ne menevät joka tapauksessa valtiolle, Kanerva huomauttaa.

”Jos oikeasti olisi odotettavissa, että sieltä joku suuri aarre löytyy, niin varmaan olisi pistetty nolla hintalapun perään”, hän sanoo ja naurahtaa.

”Itse pidän näitä ihan höpöhöpöjuttuina. Mutta kuitenkin on takaraivossa sellainen, että eihän sitä koskaan tiedä.”

Lemminkäisen temppelin etsinnät kiinnostavat myös dokumentaristeja, ja Kanervan mukaan suunnitteilla on kaksikin eri suoratoistosarjaa aiheesta. Kesällä on tehty jo jonkin verran kuvauksia.

”Dokumenttiryhmillä on nyt pieni huoli, saavatko he uuden omistajan kanssa jatkaa enää kuvauksia.”

Ior Bock on kertonut Lemminkäisen temppeliin ja hänen sukuunsa liittyvistä taruista kirjassaan Bockin perheen saaga. Vuonna 2010 kuollut Bock muistetaan myös Suomenlinnan museolinnoituksen oppaana.

Lue lisää: Ior Bockin muistokirjoitus vuodelta 2010

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat