Korkeasaari keräsi tiikereilleen hajuvesiä, pulloja kertyi valtava määrä

Hajuvesiä käytetään eläintarhoissa petoeläinten virikkeinä. Tiikereiden lisäksi hajuista vaikuttavat pitävän esimerkiksi ahmat ja karhut.

15.11. 13:43

Korkeasaaren eläintarha pisti isänpäiväviikonloppuna pystyyn erikoisen keräyksen.

Lipunmyynnissä otettiin vastaan tarpeettomia, kaappeihin unohtuneita hajuvesiä. Hajuvedet ovat nimittäin yksi Korkeasaaren tiikereiden suosikkivirikkeistä, eläintarhan ilmoituksessa kerrottiin.

Hajuvesivarastojen täydennys onnistui paremmin kuin hyvin, sillä tuoksupulloja kertyi lopulta parisen sataa, kertoo Korkeasaaren kuraattori Ulla Tuomainen.

”Pulloja tuli todella reilusti. Varmasti pärjätään näillä vielä pitkään, vaikka osa saatetaan joutua heittämään poiskin”, hän sanoo.

Korkeasaaressa, kuten monessa muussakin eläintarhassa, käytetään Tuomaisen mukaan paljon erilaisia hajuja petoeläinten virikkeinä.

Hajuvesi on vain yksi vaihtoehto. Virikkeenä voidaan käyttää esimerkiksi mausteita, yrttejä tai saaliseläimen ulostetta, joita sitten laitetaan petoeläimen aitaukseen.

Hajumerkeillä voidaan Tuomaisen mukaan edesauttaa eläinten luontaista käyttäytymistä. Luonnossa ne ovat tottuneet merkkaamaan reviirinsä rajoja ja haistelemaan muiden alueella liikkuvien yksilöiden jälkiä.

”Tarhaolosuhteissa lajitoverit ovat jo tuttuja, joten hajumerkeillä saadaan tällaisia virikkeitä luotua”, hän kertoo.

Tiikereiden lisäksi hajuista pitävät esimerkiksi ahmat ja karhut, ja saman vaikutuksen voi huomata kotikissan ja kissanmintun kohdalla.

Korkeasaaren ilmoitus hajuvesikeräyksestä sai myös Facebookissa aikaan kriittisiä reaktioita. Kommenteissa oltiin huolestuneita etenkin siitä, voiko kemikaalien käyttämisestä olla eläimille jotain haittaa.

Tuomaisen mukaan hajuvesien käyttäminen yleisesti ottaen eläinten virikkeenä on turvallista. Hajuvedet on nimittäin testattu ihmisten iholla, eikä niitä suihkuteta suoraan eläimiin.

Hajuvettä suihkutetaan tiikerien aitauksessa puunrunkoon kerran tai korkeintaan kahdesti viikossa, Tuomainen kertoo.

”Ne ehtivät ulkona haihtua aika paljon, ennen kuin eläin menee niitä tutkimaan.”

Lisäksi eläinlääkäri käy eläintarhaan tuodut lahjoitukset tarkkaan läpi. Jos pullossa ei ole etikettiä tai se on pahasti vanhentunut, ei sitä voida käyttää.

Yksi Korkeasaaren elokuussa syntyneistä amurintiikerinpennuista ensimmäistä kertaa ulkoilemassa.

Eläimillä on Tuomaisen mukaan erilaisia tuoksumieltymyksiä. Korkeasaaren urostiikeri Tamur pitää erityisesti ”vähän kohtalokkaammista”, myskisistä tuoksuista.

”Hoitajat oppivat ajan myötä, mitkä tuoksut toimivat yksittäisille eläimille parhaiten”, Tuomainen sanoo.

Nyt hoitajat pääsevät testailemaan uusien hajuvesipullojen joukosta, mitkä ovat Tamurin, naarastiikeri Sibirin ja kolmen elokuussa syntyneen pennun, Odeyan, Ohanan ja Oboin mieleen.

Tuomainen kertoo, että tiikerinpennut alkavat olla aktiivisia ja liikkuvat etenkin aamuisin jo melko paljon. Elämänsä alkuvaiheen ne pysyttelivät visusti pesäluolassa.

”Nyt alkaa olla hyvät mahdollisuudet bongata pentuja.”

Lue lisää: Korkeasaaren tiikerinpennut saivat nimet

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat