Helsinkiä kohti polkevien kumit puhkeavat yhdellä kujalla

Pyöräilijöitä häiritsevä nastaepidemia on keskittynyt viime viikkoina Lauttasaaren pohjoisosaan.

Johannes Nivan työmatka kulkisi tämän kujan kautta, mutta nyt hän välttää siinä pyöräilyä nastojen takia.

17.11. 9:27

Lauttasaarelainen Johannes Niva on tarkkaillut viimeiset pari viikkoa läheistä pyöräilyreittiä nastojen varalta.

”Vaimoni pyöränrengas puhkesi siinä viime kuussa. Siitä lähtien olemme käyneet katselemassa paikkaa ja siivoamassa nastoja pois”, Niva kertoo.

Polku on Nivan ja hänen kumppaninsa työmatkalla, jonka kumpikin taittaa pyöräillen. Nastoja ei hänen arvionsa mukaan ilmesty polulle joka päivä, mutta hän on silti alkanut välttämään mäessä pyöräilyä.

”Viikonloppuna keräsimme pois yhden nastan, ja maanantaina niitä oli yhtäkkiä taas neljä. Kaikkiaan olen kerännyt nastoja nyt kymmenkunta.”

Reitti on Nivan mukaan suosittu etenkin Espoosta töihin saapuvien pyöräilijöiden keskuudessa.

”He tulevat Länsiväylää pitkin ja ajavat Telkkäkujan kautta ylös polkua Luoteisväylälle.”

Pelkästään tänä vuonna Niva on vaihtanut pyöränrenkaan sisäkumin nastojen takia viisi kertaa.

”Minulla on kolme pyörää, ja kaikista on tainnut puhjeta rengas useamman kerran, samoin lasten pyöräkärrystä”, hän muistelee.

Niva teki nastoista julkaisun paikalliseen Facebook-ryhmään. Sen kommenttiosiossa ainakin kolme ihmistä on kertonut ajaneensa nastaan vuoden aikana.

”Olisi kiva, että ihmiset ilmoittaisivat nastoista ja siivoaisivat ne maasta pois”, hän perustelee.

HS on kirjoittanut Lauttasaaren nastaongelmasta viimeksi kaksi vuotta sitten, mutta ilmiöstä on uutisoitu jo ainakin vuonna 2004.

Ilkivallan tekijää kutsutaan sekä ”Nastaterroristiksi” että ”Nastamuumioksi”.

”Onhan tämä jatkunut vuosikausia ja useampiakin lehtijuttuja siitä on kirjoitettu. En tiedä, onko joku keksinyt niistä jatkaa perinnettä vai onko kyseessä yksi ihminen joka tekee sitä vuodesta toiseen”, kertoo polkupyöräliike Larun pyörän huoltovastaava Pasi Koskinen.

Hänen mukaansa mukaan nastan pyöränsä kumista löytäneitä saapuu liikkeeseen muutamia joka viikko. Koskinen huomauttaa, että Lauttasaaressa on muitakin pyöriä huoltavia liikkeitä, joten nastoittajalla voi olla enemmänkin uhreja.

”Viimeksi eilen tai toissa päivänä joku saapui nastan takia. Ihmisiä tulee maaliskuusta aina lumien tuloon saakka. Keväällä se on ehkä pahimmillaan”, Koskinen arvioi.

Johannes Niva on keräillyt Lauttasaaresta löytämiään nastoja.

Talvella nastat saattavat Koskisen mukaan hautautua lumeen. Pyöräilijöitä on silloin myös vähemmän liikkeellä.

Koskinen on työskennellyt liikkeessä kaksi vuotta, eikä kukaan asiakas ei ole sinä aikana kertonut nähneensä ilkivallan tekijää. Hänen arvionsa mukaan Lauttasaaren sillan alkupää on yleisimpiä paikkoja, jossa matka tyssää nastaan.

”Kyllä niitä muuallakin on, mutta se on selkeä trendipaikka. Ei kukaan tietty tarkasti osaa sanoa, mutta yleensä pyöräillään Lauttasaaren puolelle ja kohta rengas tyhjenee”, Koskinen kertoo.

Puhjenneiden kumien uhrit ostavat Koskisen mukaan usein pistosuojattuja renkaita, jotka eivät puhkea yhtä helposti.

”Korjaus joudutaan joka tapauksessa tekemään, joten on kaikkien etu päivittää pyörät vähän paremmiksi. Jotkut siirtyvät kokonaan sisärenkaattomiin malleihin, jolloin matka ei välttämättä katkea vaikka ajaisikin nastaan”, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat