Historialliset Elanto-tekstit peitettiin tavaratalon seinästä

Perinteikkääseen kiinteistöön tulevat yritykset tarvitsivat tilaa kylteilleen, joten klassiset Elannon seinätekstit on peitetty.

Elannon kyltti kuvattuna Hakaniemessä vuonna 2005.

22.11. 12:30 | Päivitetty 22.11. 13:52

Hakaniementorin laidalla on pitkään remontoitu entistä Elannon ja Sokoksen tavarataloa, ja nyt muutostyöt ovat valmiit.

HOK-Elanto sekä muut edelliset omistajat myivät kiinteistön vuonna 2016 kiinteistöyhtiö Antiloopille, joka on muuttanut perinteikkään tavaratalorakennuksen toimisto- ja liiketiloiksi.

Rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen on jo avautunut ravintoloita ja päivittäistavarakauppa.

Talon julkisivu ja kadun puoleinen vesikatto on suojeltu. Siksi ohikulkijassa saattaa herättää yksi silmiinpistävä seikka: rakennuksen julkisivua kiertäneet Elanto-tekstit ovat kadonneet.

Mitä niille on tapahtunut? Ovatko tekstit remontissa kokonaan poistettu?

Helsingin kaupunginmuseon rakennustutkija Anne Salminen rauhoittelee: tekstit ovat yhä olemassa, mutta rakennuslevyillä peitettyinä. Hänen mukaansa ratkaisuun päädyttiin, koska Antilooppi ja rakennuksen tulevat vuokralaiset olivat toivoneet, ettei tekstejä näkyisi.

”Kaupunginmuseon lähtökohtana kuitenkin oli, että tekstit pitää säästää ja että ne pitää voida palauttaa myöhemmin takaisin, jos niin halutaan”, Salminen kertoo.

”Elannon päivänkakkaraa ja mehiläistä kuvaavat logot on kuitenkin jätetty näkyviin julkisivuun.”

Antiloopin kiinteistökehityspäällikkö Tero Nissinen kertoo, että syy tekstien peittämiseen on käytännöllinen. Talo ei enää ole yhden toimijan hallinnassa, vaan siihen tulee lukuisia firmoja, jotka tarvitsevat näkyvyyttä.

Päivänkakkara ja mehiläinen kuvattuna vuonna 2013.

”Julkisivuun tarvittiin tilaa opasteille, jotka kertovat, mikä yritys milläkin kohdalla taloa on. Kyltit tulevat peitettyjen tekstien päälle”, Nissinen sanoo.

”Pohdimme kaupunginmuseon ja suunnittelijoiden kanssa yhdessä parasta mahdollista ratkaisua, ja tekstit on peitetty huolellisesti, jotta ne eivät vahingoitu ja voidaan palauttaa.”

Asiakkaita tavaratalon pääovella vuonna 1990.

Niin sanottu Elannon talo valmistui Hakaniementorin laitaan eri lähteiden mukaan joko vuonna 1913 tai 1914. Suunnitelmat laati arkkitehti Onni Tarjanne.

Siltasaarenkatu 10:ssä sijaitsevassa kiinteistössä toimi Elannon tavaratalo vuosina 1920–2003. Tavaratalo jatkoi Sokoksena aina vuoden 2013 viimeisenä päivänä, jolloin Sokos-tavaratalo suljettiin.

Lue lisää: Hakaniemeen perustettiin sata vuotta sitten legendaarinen tavaratalo – nyt se aukeaa uudessa loistossa kaupunkilaisille

Lue lisää: Merkityksettömäksi luultu kello sammui Helsingissä – Silloin alkoi kyselyjen tulva

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat