26-vuotiaalle miehelle oli isku vasten kasvoja kokea, millainen on homopiirien käyttämä deittisovellus

Grindr-treffisovellus on suosittu monien Helsingin nuorten homoseksuaalien parissa. Sen kautta Roope, 20, kertoo tavanneensa useita miehiä. Olli, 26, taas pettyi pahasti alustan pinnallisuuteen.

Grindr on yksi suosituimmista seksuaali­vähemmistöille suunnatuista deittisovelluksista.

9.12.2022 10:25

Kun vantaalainen Roope latasi monien homoseksuaalien käyttämän deittisovellus Grindrin ensimmäistä kertaa täytettyään 18 vuotta, tuntemattomilta miehiltä alkoi heti tulvia viestejä.

Kaksi vuotta myöhemmin Roope saa yhä päivittäin viestejä kymmeniltä ihmisiltä. Niihin kaikkiin vastaaminen veisi tuntikausia, joten karsintaa on tehtävä.

Esimerkiksi yksinkertainen ”moi” ei useinkaan herätä hänen kiinnostustaan. Pelkkään alastonkuvaan hän saattaa vastata vain emojilla.

”Jos en ole kiinnostunut jostain tyypistä, en edes vastaa viesteihin tai saatan blokata heti. Turha tuhlata kenenkään aikaa”, nykyään 20-vuotias Roope sanoo.

Grindr on jo vuonna 2009 perustettu seksuaalivähemmistöille suunnattu deittisovellus. Tässä jutussa kaksi nuorta miestä kertoo omista kokemuksistaan Grindrissä.

He esiintyvät jutussa pelkillä etunimillään, koska he kertovat jutussa seksuaalielämänsä yksityiskohdista. Haastateltavien henkilöllisyydet ovat toimituksen tiedossa.

Meno Grindrissä eroaa melkoisesti heteroiden parissa paremmin tunnetusta Tinderistä tai ainakin sen valtavirtakulttuurista, Roope sanoo.

HS on kirjoittanut Tinderiin liittyvistä ilmiöistä viime viikkoina.

Lue lisää: Tinderin ilmapiiri on Helsingissä poikkeava, ja se sähköistyy etenkin viikon­loppuna

Lue lisää: Tinder uuvuttaa ihmiset, sanoo sovelluksen poistanut helsinkiläis­nainen

Ensinnäkin Grindrissä ei ”swaippailla” profiileja ollenkaan, vaan kaikkien lähellä olevien ihmisten kanssa voi aloittaa keskustelun.

Monella ei ole julkisessa profiilissaan lainkaan kasvojen kuvaa vaan esimerkiksi pelkkä kuva omasta vartalosta. Lisäksi profiilin tekstissä kerrotaan usein hyvin tarkkoja tietoja, kuten ikä, pituus, paino, millaista seuraa etsii ja missä haluaisi tavata.

Osa kertoo myös seksimieltymyksistään: onko top, bottom vai verse eli onko petipuuhissa antava vai vastaanottava osapuoli vai pitääkö vaihtelusta.

”Yleensä ei tavata enää uudestaan. Ei siinä paljoakaan henkilökohtaista ole.”

Roopen kokemusten mukaan Grindrin kulttuuri painottuu yhden illan juttujen ja seksisuhteiden hakemiseen. Pidempiä parisuhteita hakevat etsivät niitä muualta.

Myös Roope etsii Grindristä lähinnä yhden illan juttuja. Tapaamiset miesten kanssa ovat yleensä olleet hyvin spontaaneja ja anonyymejä eikä esimerkiksi sukunimiä tai ammatteja ole vaihdettu.

”Yleensä ei tavata enää uudestaan. Ei siinä paljoakaan henkilökohtaista ole”, hän toteaa.

Toisaalta suurin osa Roopen sovelluksessa viettämästä ajasta menee pelkkään viestittelyyn, joka on hänen mukaansa jännittävää ja koukuttavaa. Chatin puolella saatetaan esimerkiksi vaihtaa kasvokuvat tai kertoa tarkempia tietoja itsestä.

”Osa lähettää chatissa mittansa, eli pituus, paino ja peniksen pituus. Kommunikaatio on tosi suoraa. Usein kysytään heti, että missä olet tai mitä haet täältä.”

”Jos pelkää kritiikkiä, ei ehkä kannata mennä Grindriin.”

Sovelluksen suoraviivaisuudesta kielii myös se, että Roopen mukaan Grindrissä ”alastonkuvia lähetetään kuin karkkia”.

Uuden suostumukseen perustuvan seksuaalirikoslain mukaan alastonkuvan lähettäminen pyytämättä toiselle voi jatkossa olla rikos. Laki astuu voimaan vuodenvaihteessa. Lainkohdan ytimessä on se, loukkaako teko toisen henkilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Roope itse sanoo, ettei koskaan lähetä alastonkuvaa ilman pyytämistä tai muutenkaan aivan keskustelun alussa.

Roopen mukaan oletuksena on, että jokaisella Grindrin käyttäjällä on itsestään alastonkuvia. Niitä saatetaan käyttää myös keskustelunavauksena tai näyttää, mitä tapaamiselta olisi odotettavissa.

Grindrissä voi lisäksi antaa pääsyn omaan, erilliseen albumiin, josta voi nähdä laajemman kokoelman chattikaverinsa nakukuvia.

”Melkein jokaisessa chatissä lähetetään jossain vaiheessa alastonkuvia”, Roope kertoo omista kokemuksistaan.

Hänen mukaansa sovelluksessa on yleisesti ottaen melko pinnallinen meno, ja esimerkiksi ylipainoisen ihmisen saattaa olla vaikeampaa löytää sieltä seuraa.

”Jos pelkää kritiikkiä, ei ehkä kannata mennä Grindriin.”

”Väkisinkin se ottaa itseluottamuksen päälle, kun kerta toisensa jälkeen joutuu torjutuksi.”

Tämän allekirjoittaa myös 26-vuotias helsinkiläinen Olli, jonka kokemus Grindristä on ollut hyvin negatiivinen. Siksi hän ei enää juurikaan käytä kyseistä alustaa.

Olli oli jo ennen sovelluksen lataamista kuullut, ettei sieltä välttämättä kovin vakavaa seuraa löydy. Silti alustan pinnallisuus, suoraviivaisuus ja tietynlainen vieraantuminen oikeasta elämästä iskivät päin kasvoja.

”Kyllähän se tuli aika yllätyksenä, että oikeasti keskustelut olivat luokkaa ’moi, mitä kuuluu, tässä on kuva mun kyrvästä’. Joillekin tämä saattaa toki toimia, mutta itselleni ei todellakaan”, hän kertoo.

Erityisesti Grindrin ulkonäkökeskeisyyttä Olli kuvailee ”suorastaan musertavaksi”. Hän ei koe vastaavansa perinteisiä ulkonäköstandardeja, minkä hän arvelee johtaneen siihen, että moni kiinnostava profiili on estänyt hänet suoraan.

”Väkisinkin se ottaa itseluottamuksen päälle, kun kerta toisensa jälkeen joutuu torjutuksi.”

Hän pohtii, eikö ihmisiä enää kiinnosta ihmissuhteissa mikään muu kuin se, että toisen ”pärstä miellyttää”.

Vaikka Olli on saanut viritettyä deittisovelluksissa muutamia kiinnostavia keskusteluja, ei hän koskaan ole käynyt niiden kautta treffeillä tai päätynyt tapailemaan ketään.

”Osin voi olla kyse siitä, ettei oma ulkonäkö miellytä muita. Toisaalta olen itsekin aika nirso, mikä tekee deittailusta vieläkin hankalampaa.”

Grindr on molempien haastateltujen mukaan yleisin tapa tavata muita nuoria homoseksuaaleja pääkaupunkiseudulla. Muut deittisovellukset, kuten Tinder ja Bumble, voivat myös toimia, mutta niissä kiinnostavia kohtaamisia ei välttämättä ole yhtä paljoa.

Yleisesti ottaen Helsingissä homojen deittailukulttuuri vaikuttaa silti olevan haastateltujen mukaan paljon vilkkaampaa ainakin muuhun Suomeen verrattuna.

”Helsingin homot valittavat usein, että tarjonta on niin huonoa, ja kaipaavat esimerkiksi Berliiniin. Kuitenkin samalla kaikkialta muualta Suomesta tullaan Helsinkiin paremman tarjonnan perässä”, Roope kuvaa kokemuksiaan.

Hän harmittelee, että viime vuosina ja etenkin koronapandemian myötä ”julkinen homomaailma” on hieman hiljentynyt.

Legendaarinen homobaari DTM suljettiin toistaiseksi eivätkä jäljelle jääneet Hercules ja Room Bulevard Roopen mukaan ole täyttäneet sen jättämää aukkoa.

”Kaikki pääkaupunkiseudun homot odottavat nyt, että DTM aukeaisi taas.”

Lue lisää: Tämän yökerhon meno oli niin kovaa ja dramaattista, ettei sellaista enää näe – Kaikki alkoi teipattujen ikkunoiden takaa Kampista keskellä lamaa

Lue lisää: Kävimme läpi lähes kaikki Helsingin yökerhot ja huomasimme, mitä yöelämästä puuttuu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat