Tinder uuvuttaa ihmiset, sanoo sovelluksen poistanut helsinkiläis­nainen

Helsinkiläinen Sara Salvén sai treffisovelluksista tarpeekseen ja toivoo nyt löytävänsä kumppanin ”oikeasta elämästä”.

Helsinkiläinen Sara Salvén on aiemmin käyttänyt Tinderiä ahkerasti, mutta ei usko, että sieltä löytyy vakavaa parisuhdetta.

7.12.2022 7:00

Helsinkiläinen Sara Salvén, 23, on viimeisen kolmen vuoden aikana käyttänyt montaa eri treffisovellusta ja tavannut niiden kautta lukuisia ihmisiä.

Tänä syksynä hän kuitenkin päätti poistua sovelluksista kokonaan. Suurin syy on, etteivät sovellukset enää palvele hänen tarkoitustaan.

Salvén haluaa nimittäin löytää rakkauden.

”Sovellukset ovat toimineet, kun olen halunnut vain tapailla kevyesti, saada kivoja kokemuksia ja kokea seikkailuja. Rakkautta niistä en kuitenkaan usko löytäväni”, hän sanoo.

HS kertoi taannoin, että Tinderissä on etenkin Helsingissä paljon turisteja ja yhden illan juttujen etsijöitä. Jutun lopussa kerättiin lukijoiden kokemuksia treffisovelluksista.

Salvén on yksi kyselyyn vastanneista.

Lue lisää: Tinderin ilmapiiri on Helsingissä poikkeava, ja se sähköistyy etenkin viikon­loppuna

Vaikka moni parisuhde saa nykyään alkunsa deittisovellusten kautta, Salvénille kasvokkainen ensivaikutelma on rakastumisen kannalta kaikki kaikessa.

Ennen Tinderin poistamista hän kävi ensimmäistä kertaa rakkaus mielessään muutamilla treffeillä. Ne menivät periaatteessa erinomaisesti: miehet olivat mukavia, kohteliaita ja juttua riitti. Fyysinen vetovoima kuitenkin puuttui.

”Minulle ihastumisessa tärkeitä elementtejä ovat muun muassa äänensävy, kävelytyyli, ilmeet ja eleet. Niitä ei sovelluksen kautta voi etukäteen nähdä”, Salvén kuvaa.

Varsinaisia pettymyksiä tai ikäviä kokemuksia Salvénilla ei deittisovelluksista ole. Pääosin hän on ollut tyytyväinen, joskin kerran eräs treffikumppani oli muokannut kuviaan niin rajusti, ettei tätä ollut paikan päällä tunnistaa lainkaan.

”On aika eläimellistä, että koko pääkaupunkiseutu tai jopa laajempi alue voi nähdä profiilisi”

Toinen keskeinen syy Salvénin deittisovelluksista poistumiseen on niin sanottu deittailu-uupumus.

Esimerkiksi Tinder on hänen mukaansa hyvin koukuttava ja muistuttaa jopa peliä. Tarjontaa on niin valtavasti, että aina saa jännittää, millaisia ihmisiä seuraavilla ”swaippauksilla” saa eteensä.

HS kertoi viime vuonna, että deittisovelluksen ei ole tarkoituskaan saada ihmisiä löytämään kumppania vaan pysymään palvelun parissa ja maksamaan siitä.

”Tinderiä voi selata eteenpäin ikuisuuden. Välillä olen myös tykännyt liian monesta ihmisestä. Sitten iskee yliannostus, kun kaikkien kanssa ei jaksakaan jutella”, Salvén kertoo.

Deittailu-uupumusta lisää entisestään se, että etenkin Tinderissä itseään pitää osata markkinoida erottuakseen satojen tai jopa tuhansien profiilien joukosta.

”On aika eläimellistä, että koko pääkaupunkiseutu tai jopa laajempi alue voi nähdä profiilisi. Siinä on tärkeää antaa itsestään positiivinen ja mielenkiintoinen kuva.”

Salvén uskoo, että etenkin miehille sovelluksista aiheutuu paljon paineita, sillä he saavat keskimäärin vähemmän tykkäyksiä ja mieskäyttäjiä on ylipäätään enemmän. Siksi moni yrittää erottua esimerkiksi tuomalla esiin uramenestystään tai pituuttaan.

Salvénin mukaan tärkeintä olisi olla vain oma itsensä.

”Viehättävämpiä profiileja ovat olleet ne, joissa oma persoona ja inhimillisyys näkyvät sen sijaan, että kerrotaan vain viinistä ja matkustelusta tykkäämisestä.”

”Ihmisten lähestyminen ’oikeassa elämässä’ vaatii sovelluksiin verrattuna paljon enemmän rohkeutta.”

Salvénin poistuttua kaikista treffisovelluksista potentiaalisia kumppaneita ei ole enää aivan helppoa tavata.

Hän kuitenkin luottaa siihen, että vakavan suhteen voi löytää myös muualta kuin netistä, jos on avoin ja elää hetkessä.

”Paljon helpompaahan olisi avata treffisovellus, josta näkisi heti kaikki lähialueen sinkut. Reaalimaailmassa asiat eivät tapahdu aivan yhtä nopeasti.”

Salvén ei kovin usein käy yöelämässä, mikä kaventaa entisestään mahdollisuuksia uusien ihmisten tapaamiseen. Toisaalta kohtaamisia voi tulla eteen muuallakin.

”Hiljattain metroaseman laiturilla oli tosi viehättävä mies, ja vaihdoimme monia pitkiä katseita”, hän kertoo.

Lopulta kumpikaan ei uskaltanut lähestyä toista, mikä jäi hieman harmittamaan Salvénia.

”Ihmisten lähestyminen ’oikeassa elämässä’ vaatii sovelluksiin verrattuna paljon enemmän rohkeutta. Mutta itselleni on se ainoa mahdollinen tapa.”

Lue lisää: ”Kultaiset penikset” jäävät Tinderiin ikuisesti. Näin deittisovellus koukuttaa käyttäjänsä kuin Game of Thronesin juoni.

Lue lisää: Turistien treffi­­sivuilta piirtyy täysin tunnistamaton kuva Helsingistä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat