Seksityö pyörii joulunakin – Inflaatio rokottaa silti bisnestä, ”Emilia” kertoo HS:lle

Seksityötä tehdään Helsingissä myös joulun pyhinä. ”Minua kutsuu ajatus siitä, että voisin tarjota seuraa ihmiselle, jolla sitä ei muuten jouluna olisi”, sanoo seksityöläinen Tiia Forsström.

Emilia työskentelee paljon hotelleissa. Kuva on otettu vuonna 2020 Omenahotellissa, jossa Emilia usein työskentelee.

23.12.2022 13:11 | Päivitetty 23.12.2022 13:39

Joulu lähestyy kovaa vauhtia. Monelle pääkaupunkiseudun seksityöntekijälle se tarkoittaa yhtä työpäivää muiden joukossa, kertovat HS:n haastattelemat työläiset.

Espoolainen seksityöntekijä Tiia Forsström kertoo HS:lle, että olisi itse halunnut työskennellä tänä jouluna, mutta käytännön syistä se ei onnistu. Hän on hiljattain ottanut tuoreen tatuoinnin, jota pitää vielä parannella rauhassa.

Forsström kuuluu siinä mielessä seksityöntekijöiden vähemmistöön, että hän puhuu ammatistaan avoimesti omalla nimellään.

SEKSITYÖTÄ tehdään Helsingissä joka päivä ja jokainen hetki, mutta hyvin harva näkee sitä kokonaisuutta, miten ala todellisuudessa nykyään toimii. Tarkkoja tietoja on vaikea saada, sillä moni toimii yhteiskunnan varjoissa.

Seksityöläisiä on vaihtelevien arvioiden mukaan Suomessa liki 10 000. Vuonna 2005 Anna Kontula esitti raportissaan, että seksityöläisten määrä olisi ainakin 8 000.

Tilastokeskuksen mukaan kotimaan seksityöalalla liikkuu yli 100 miljoonaa euroa vuosittain. Kyse ei siis ole pienestä ilmiöstä.

Joidenkin arvioiden mukaan yli 95 prosenttia seksityön asiakkaista on Suomessa miehiä. Ja suurin osa myyjistä naisia.

Kymmenen viime vuoden aikana seksityön arki on muuttunut radikaalisti. Kaduilla päivystävistä seksityöntekijöistä on siirrytty jo aikaa sitten nettimarkkinoille.

Tiia Forsström tekee seksityötä avoimesti nimellään ja kasvoillaan.

Forsströmin mukaan ei ole lainkaan poikkeuksellista, että kollegat tekevät töitä myös joulun pyhinä. Se on hänen mukaansa yhtä tavallista kuin muissakin ammateissa.

Jouluna työskentelyssä houkuttelee Forsströmin mukaan monikin asia. Taustalla on, että silloin nousevat usein esiin erilaiset yksinäisyyteen tai parisuhteisiin liittyvät kipukohdat.

”Minua kutsuu ajatus siitä, että voisin tarjota seuraa ihmiselle, jolla sitä ei muuten jouluna olisi”, hän sanoo.

Toisaalta monelle Forsströmin vakiasiakkaalle jouluun ei liity mitään tavanomaisesta poikkeavaa.

Hänen mukaansa ei voikaan sanoa, että jouluna seksityöntekijöiden asiakaskunta olisi jotenkin erilainen tai asiakkaita olisi tavallista enemmän tai vähemmän.

Myöskään kolmikymppinen Helsingissä seksityötä tekevä Emilia ei aio olla töissä jouluna. Hän ei esiinny jutussa omalla nimellään, sillä seksityöhön liittyy vahvaa yhteiskunnallista stigmaa.

Emilia on aikaisempina vuosina työskennellyt jouluna, mutta hänelle se on vain työpäivä muiden joukossa.

”En yleensä töissä ollessani ajattele, onko joulu, juhannus vai sunnuntaiaamu. Minulle se on ihan sama”, hän sanoo.

Emilia uskoo, että tänäkin jouluna moni Helsingin seksityöntekijä on normaalisti töissä. Muutama hänen kollegansa taas on lähtenyt lomalle ja aikoo viettää joulua esimerkiksi perheen parissa.

Emilian kokemuksen mukaan jouluna asiakkaita riittää varsinkin ilta- ja yöaikaan. Silloin etenkin moni mies on hänen mukaansa yksin kotona ja alkaa kaivata seuraa.

”Toisaalta yksinäiselle ihmiselle joulu ei välttämättä ole tavallista viikonloppua kummempi.”

Emilia on iältään noin kolmekymppinen.

Tänä syksynä kiihtynyt inflaatio ja energian hinnan nouseminen on Emilian mukaan näkynyt seksityöläisten arjessa niin, että asiakkaita on ollut ylipäätään vähemmän.

Havainnon allekirjoittaa myös seksi- ja erotiikka-alalla toimivia ihmisiä avustavan Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen.

”Kun taloudellinen liikkumavara on pieni, niin tämä on ensimmäisiä palveluita, joista asiakkaat supistavat tai lopettavat kokonaan”, hän sanoo.

Tiia Forsström haluaa tuoda esiin sen, että perinteisesti perhejuhlaksi mielletty joulu voi olla osalle seksityöntekijöistä myös hyvin stressaavaa aikaa.

”Emme ole pelkkiä palveluntarjoaja­koneita vaan ihmisiä, joiden vanhemmat eivät välttämättä tiedä seksityön tekemisestä tai hyväksy sitä”, hän kuvaa.

Asiaan liittyy hänen mukaansa hyvin samankaltaisia pohdintoja kuin seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöillä, jotka eivät ole vielä tulleet kaapista ulos.

Jos asiasta on välttänyt kertomasta sukulaisille, ei sitä yleensä halua joulunakaan ottaa esiin. Siksi jouluun voi hänen mukaansa liittyä paljon surua ja vaikeutta.

Toisaalta Forsström korostaa, että marginalisoitujen ihmisryhmien välillä vallitsee usein lämmin yhteisöllisyys. Moni viettääkin joulua niin sanotusti valitun perheensä kanssa.

”Jos lapsuudenperheen kanssa ei voi puhua mistään tärkeästä, moni haluaa viettää aikaa mieluummin ystävien ja kollegojen kanssa.”

Lue lisää: Näin Helsingissä myydään seksiä – Veera, Emilia ja Maria kertovat missä 2020-luvun seksityö tapahtuu ja mitä asiakkaat oikeasti haluavat

Lue lisää: Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat