Hauska kuva riemastuttaa somessa: Näin paljon lapset hukkasivat hanskoja ja housuja tänä vuonna

Jos lasten kadottamille vaatekappaleille ei yrityksistä huolimatta löydetä omistajaa, ne pannaan kierrätykseen ja vanhempien kesken jakeluun.

Arabian peruskoulun auditorioon aseteltiin hukattujen asusteiden kokoelma.

23.12.2022 15:27

Näky lienee tuttu kaikille päiväkodeissa tai kouluissa asioineille: hanskoja siellä ja rukkasia täällä. Ei ihme, että joskus ne joutuvat hukkaan.

Arabian peruskoulussa Helsingissä koottiin auditorioon joululomalle lähtevien oppilaiden aiemmin kadottamia asusteita. Kuvassa on syksyn saldo: hanskoja, housuja, paitoja, puseroita.

”Olemme kokeilleet eri keinoja saattaa kadonneet vaatteet niiden omistajille”, koulun rehtorin Mari Suokas-Laaksonen kertoo puhelimitse.

Aiemmin asetelma on Suokas-Laaksosen mukaan pantu esille keväisin. Nyt päädyttiin joulunaluseen ja kuvaan koulun Facebook-ryhmässä. Sitä ennen hajallaan olleet asusteet viipyivät välisijoituspaikassa korissa.

”Yritämme panna esille niin, ettei tarvitse penkoa.”

Somepäivityksen mukaan bongaamiaan vaatekappaleita sai noutaa eilen torstaina ja tänään perjantaina alkuiltapäivään saakka. Pipoja ja kenkiä ei jostain syystä näy.

”On niitäkin. Ne eivät vain mahtuneet kuvaan”, koulun kohdevastaava Jasse Ryhänen kertoo puhelimitse. Hän on toiminut vaatenäyttelyn kuraattorina.

Ryhänen toteaa, ettei koululla ole mahdollisuutta säilyttää vaatevuorta vuosikausia. Tälläkin kertaa hänen tehtäväkseen jäi koota noutamattomat muovipusseihin, joista ne lopulta päätyvät kierrätettäviksi.

”Ensin annetaan tällä tavalla vanhemmille mahdollisuus noutaa lapsensa kadottamat vaatteet. Ollaan myös järjestetty tilaisuuksia, joissa vanhemmat ovat saaneet ottaa hylättyjä vaatteita oman lapsensa käyttöön.”

Perjantaina iltapäivällä, puoli tuntia ennen noutoajan päättymistä, Jasse Ryhäsellä oli koululla yhä tekemistä.

”Yhdeksänkymmentä prosenttia vaatteista on yhä täällä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat