Venäläisiä turisteja ei keskustan kaupoissa enää näy – Yllättävä helpotus saapuu Euroopasta

Helsingin keskustan kaupat eivät saa enää piristystä myyntiinsä, kun venäläisturistien määrä vuodenvaihteessa romahti. Keskieurooppalaiset turistit saattavat paikata hieman menetystä.

Stockmannin myyntijohtaja Hanna Länsivuori sanoo, että myynti venäläisturisteille on romahtanut kokonaan Stockmannin Helsingin tavaratalossa.

28.12.2022 11:38 | Päivitetty 28.12.2022 12:59

Ostosmatkailevat venäläisturistit ovat perinteisesti tuoneet vuodenvaihteessa piristysruiskeen Helsingin keskustan liikkeille.

Vuodenvaihteen 2019–2020 jälkeen tilanne kuitenkin muuttui. Seuraavina kahtena vuodenvaihteena venäläisturisteja ei keskustassa näkynyt koronapandemian aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi. Nyt vuodenvaihteen tienoilla Helsingin keskustassa ei edelleenkään näe venäläisturisteja Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan vuoksi.

Stockmannin Helsingin keskustan tavaratalo on kuitenkin löytänyt uuden asiakasryhmän paikkaamaan venäläisturistien ostoksien katoamista.

Stockmannin myyntijohtaja Hanna Länsivuori kertoo sähköpostitse, että yleisesti turistien ja erityisesti myös venäläisten turistien vaikutus keskustan tavaratalon myyntiin on näkynyt jo vuodesta 2019 ensin koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen ja myöhemmin myös Ukrainan sodan myötä.

”Käytännössä myynti venäläisille turisteille on romahtanut kokonaan. Tänä jouluna näyttää siltä, että keskieurooppalaiset turistit ovat olleet liikkeellä mukavasti eli osa turismista näyttää elpymisen merkkejä”, Länsivuori sanoo.

Venäläisturistien osuus Helsingin tavaratalon kokonaismyynnistä vuodenvaihteessa oli Länsivuoren mukaan korkeimmillaan jo ennen vuodenvaihdetta 2019–2020.

”Huippuvuosia elettiin noin 10 vuotta sitten, venäläisturistien osuus vuodenvaihteen myynnistä on ollut joitakin prosentteja.”

Venäläisturistien ostoksissa vuodenvaihteessa Helsingin tavaratalosta muoti, asusteet ja kosmetiikka sekä aletuotteet ovat olleet Länsivuoren mukaan suosittuja.

Helsingin keskustan Sokoksen tavaratalon myyntiin on myös vaikuttanut, kun venäläisturisteja ei ole Helsingin keskustassa.

”Emme pysty arvioimaan, kuinka paljon Helsingin tavaratalon myyntiin vaikuttaa se, ettei venäläisturisteja ole Helsingin keskustassa, koska emme tilastoi asiakkaiden kansallisuuksia tax free -myynnissä. HOK-Elannon tavaratalokaupan myynti ulkomaisille asiakkaille on jäänyt tänä vuonna selkeästi siitä, mitä myynti oli vuonna 2019”, HOK-Elannon Sokos Emotionin ketjujohtaja Anna Vahteri sanoo.

Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesterinen kertoo tekstiviestitse, että Helsinkiin ei ole vielä odotettavissa vuodenvaihteessa yhtä suuria matkailijamääriä kuin vuodenvaihteessa 2019/2020.

Eurooppalaisesta ja yhdysvaltalaisesta ostajakunnasta on kuitenkin signaaleja.

”Saamme tilastot maittain vasta jälkikäteen, mutta matkailuneuvonnassamme on ollut viime päivinä vieraita eniten Yhdysvalloista, Ranskasta, Iso-Britanniasta, Italiasta sekä Intiasta. Saksasta on myös ollut matkailijoita. Vieraat ovat olleet pariskuntia ja lapsiperheitä”, Vesterinen kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat