Lauantaina pääkaupunkiseudun taivas täyttyy jälleen ilotulitteista.
Se on tavallaan hieman erikoista, kun miettii viime vuosien käänteitä: Vuonna 2018 vireille tuli kansalaisaloite, jonka tavoite oli kieltää ilotulitteiden myynti tavallisille kuluttajille. Aloitteen tekijät ehdottivat, että tulevaisuudessa ilotulitteita saisivat räjäytellä vain ammattilaiset.
Yli 65 000 ihmistä allekirjoitti aloitteen, ja näytti siltä, että rajoitus voisi jopa mennä läpi.
Sitten tuli korona. Kaupunkien yleiset ilotulitukset peruttiin ja yksityisten ihmisten ilotulitusostot nousivat huippulukemiin.
”Kaksi edellistä vuotta olivat ennätysvuosia. Liikevaihtomme kasvoi 30 prosenttia”, kertoo Suomen Rakettitukun toimitusjohtaja Emilia Lehto. Yritys on toinen Suomen markkinajohtajista Suomen Ilotulituksen ohella.
Ilotulitteiden tukkukaupan liikevaihto on eri arvioiden mukaan vuosittain noin 20 miljoonaa euroa.
Tänä vuonna eduskunnan talousvaliokunta esitti, että Rajat räiskeelle -kansalaisaloite hylätään. Yksi syistä oli, että täyskielto saattaisi lisätä laittomien kuluttajailotulitteiden määrää Suomessa ja lisätä niiden laitonta käyttöä ja hallussapitoa.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että ilotulitteita räjäytellään Suomessa tulevaisuudessakin.
Mutta millaisia ilotulitteita suomalainen tällä hetkellä haluaa?
”Patoja. Tyypillisin ostos on noin 40-50 euroa maksava pata, joka ampuu yhdellä sytytyksellä taivaalle 25–40 laukausta”, kertoo Suomen Ilotulituksen operatiivinen johtaja Harri Carlson.
Padat ovat syrjäyttäneet perinteiset yksittäin räjäytettävät raketit myydyimpien listalta. Tähän vaikutti muun muassa lakimuutos, joka salli patoihin suuremmat ruutimäärät.
Patojen rinnalla kuluttajien suosiosta kilpailevat erilaiset ilmapommit. Ilmapommi on ilotulite, joka laukaistaan maasta ja se räjähtää taivaalla muodostaen kuvion. Laukaisuputki jää maahan.
Patojen nimet vaihtelevat vuosittain, mutta tänä vuonna Ilotulituksen suosituimpien patojen joukkoon kuuluvat Pyhä Jyssäys ja Rytmiryhmä. Rakettitukun suosituimpiin patoihin kuuluu Full HD -niminen pata.
Lisäksi nuorten suosiossa ovat erilaiset pientuotelajitelmat, joissa esimerkiksi roomalaisia kynttilöitä, pikkupommeja ja tähtisadetikkuja.
Ilotulitteita on tänä vuonna myyty vasta puolitoista päivää, mutta näyttää siltä, että kauppa käy tänäkin vuonna hyvin.
”Ennen eilistä oli pientä epävarmuutta siitä, miten maailmantilanne vaikuttaa myyntiin, mutta nyt näyttää siltä, että pääsemme myynnissä viime vuoden tasolle”, sanoo Carlson.
Rakettitukussa arvellaan, että myyntimäärät saattavat jopa ylittää viimevuotiset.
”Eilinen 27. päivä oli ensimmäinen myyntipäivä ja se oli vielä parempi kuin viime vuoden ensimmäinen myyntipäivä”, sanoo Lehto.
Carlson arvelee, että hyvät myyntimäärät johtuvat siitä, että inflaatio vaikuttaa enemmän suurten ostosten tekemiseen kuin pienten. Ennemmin karsitaan autoista tai etelänmatkoista.
Pahinta rakettimyynnille on Carlsonin mukaan huono sää.
”Muutamana vuonna uutenavuotena on ollut talvimyrsky ja taivaalta on tullut vettä ja räntää vaakasuoraan. Sellaisena vuonna kukaan ei halua mennä ulos ja räjäyttelemään raketteja.”
Koronaepidemian aikaa uudenvuoden ilotulitukset peruutettiin monissa kaupungeissa. Tänä vuonna Helsinki järjestää jälleen ilotulituksen Kansalaistorilla. Espoossa järjestetään lasernäytös.
Lue lisää: Poliisi aikoo tarkkailla sitä, ettei raketteja ammuta liian aikaisin – Aikaraja on tiukka
Lue lisää: Uudenvuodenjuhla palaa Helsingin Kansalaistorille