Ovela kikka auttaa joulu­kuusen kierrätyksessä ilman neulasten varinaa

Aidon joulukuusen hävittäminen kerrostaloasunnosta on tehty helpoksi. Päänvaivaa saattaa kuitenkin aiheuttaa kuusen saaminen neulasineen ulos asunnosta.

Kuvan kuusi on viety oikeaoppisesti tammikuussa jätekatoksen viereen, josta se on helppo noukkia jäteastioiden tyhjennyksen yhteydessä.

5.1. 12:13 | Päivitetty 5.1. 13:13

Perjantaina vietettävä loppiainen merkitsee monelle joulun päättymistä ja joulukuusen hävittämistä. Mutta miten aito kuusi tulisi hävittää oikeaoppisesti kerrostalohuoneistosta?

Kysymykseen vastaa kotimaisten joulukuusien kasvattajien muodostaman Joulupuuseura ry:n puheenjohtaja Juha Ruuska. Joulupuuseurassa tuetaan, koulutetaan ja neuvotaan kuusen kasvattajia sekä autetaan markkinoimaan kotimaista joulukuusta.

Ruuska kertoo, että kuusen voi hävittää oikeaoppisesti kolmella tavalla. Tärkeintä hänen mukaansa on, että kuusi käytetään edelleen energiaksi, jotta sen hiilijalanjälki jäisi mahdollisimman pieneksi.

Helpoin tapa hävittää aito kuusi on viedä se taloyhtiön jätekatoksen viereen. Monessa taloyhtiössä on sovittu, että kuuset kerätään pihasta. Kuusen voi kuljettaa myös itse maksutta Sortti-asemalle tammikuun ajan. Vaihtoehtoisesti kuusen voi polttaa vaikkapa mökin saunan pesässä.

Valtaosa joulukuusista viedään Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen haketettavaksi, jolloin ne voidaan hyödyntää tukiaineena biojätteen kompostoinnissa tai jätevoimalaan, jossa niistä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä.

Lue lisää: HSY kerää taas kymmeniä­tuhansia joulu­kuusia hyöty­käyttöön

Kunhan kuusta ei jätä lojumaan minne sattuu tai heitä sitä lähiluontoon, onnistuu varmasti. Kaikki eivät tätä kuitenkaan noudata, sillä Ruuska kertoo löytäneensä joulukuusen raatoja luonnosta.

”Kyllähän ne hajoaa sinne, mutta tärkeintä olisi, että ne vietäisiin edelleen energiaksi.”

Kuusen hävittäminen on siis tehty pääkaupunki­seutulaiselle hyvin yksinkertaiseksi. Ongelmia sen sijaan voi aiheuttaa kuusen saaminen neulasineen kerrostaloasunnosta pihalle.

”Taloyhtiön siivooja ei varmasti ole kovinkaan innostunut neulasten täyttämästä rappukäytävästä.”

Neulasten varisemista voi Ruuskan mukaan ehkäistä joko kuusenkuljetuspussilla tai pätkimällä kuusen oksasaksilla ja sahalla jätesäkkeihin.

”Totta kai voi myös soveltaa ja vetää vaikka lakanaa kuusen ympärille.”

Netistä saa Ruuskan mukaan ostaa kuusen yhteydessä myös kuusen pois hakemisen joulun jälkeen. Ruuska muistaa kerran hakeneensa kuusen toimistosta, jossa se oli ollut joulun pyhät ilman kastelua.

”Se oli helppo laittaa kuusenkuljetuspussiin, kun siinä ei ollut yhtään neulasta”, Ruuska naurahtaa.

Myös kaupungeissa ostetaan paljon aitoja joulukuusia. Valtakunnallisesti noin joka toisessa kotitaloudessa on jonkinlainen joulukuusi, Ruuska arvioi.

Tänä vuonna kuusenkasvattaja on aistinut taantuman pelkoa, mikä on mahdollistanut hyvän joulupuukaupan.

”Ei olla matkusteltu ja ollaan haluttu viettää joulua kotona perheen kanssa niin siihen kuuluu myös se aito joulukuusi”.

Myös Baltiasta on tuotu enemmän joulukuusia, kun niitä ei ole myyty Venäjälle.

Ruuskan mukaan kotimainen kuusi on kuitenkin selkeästi ekologisempi. Se tuodaan läheltä eikä siihen käytetä useinkaan torjunta-aineita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat