Kaksi Helsingin tarun­hohtoisinta saunaa aiotaan suojella, kaupunginhallitus jätti asian pöydälle

Museovirasto on tehnyt rakennussuojeluesityksen Arlan ja Kotiharjun saunoista. Helsingin kaupunginhallitus jätti asian pöydälle.

Kimmo Helistö ilmoitti viime syyskuussa lopettavansa sauna Arlan pyörittämisen.

9.1. 13:50 | Päivitetty 9.1. 20:12

Helsingissä sijaitsevien yleisten saunojen Arlan ja Kotiharjun saunojen suojelun odotettiin nytkähtävän maanantaina eteenpäin, mutta asia jäi kesken.

Saunojen suojelu oli kaupunginhallituksen esityslistalla maanantaina illalla.

Päätösehdotuksen mukaan Helsingin kaupunginhallituksen oli määrä antaa Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ely-keskukselle) lausunto, jonka mukaan kaupunginhallituksella ei ole huomautettavaa Museoviraston suojeluesityksistä, joka koskevat Arlan ja Kotiharjun saunoja.

Päätöstä ei kuitenkaan syntynyt, vaan asia jätettiin pöydälle.

Museovirasto teki viime lokakuussa rakennussuojeluesityksen Arlan saunan suojelemisesta. Museovirasto esittää Arlan saunan sisätilojen ja niiden kiinteän sisustuksen suojelua. Nykyisen kaavan mukaan ainoastaan rakennuksen julkisivu on suojeltu.

Sauna Arla ei ole tällä hetkellä toiminnassa, kun yrittäjä Kimmo Helistö ilmoitti viime syyskuussa lopettavansa saunan pyörittämisen. Se oli hänen mukaansa kannattamatonta, koska saunan lämmitykseen käytetyn kaasun hinta nousi rajusti.

Sauna Arla sijaitsee asunto-osakeyhtiö Asunto Oy Arlassa. Saunan tilat ovat peruskorjauksen tarpeessa.

Jos ely-keskus antaa suojelumääräyksen ja suojelumääräys tulee voimaan, Arlan saunan peruskorjauksen aiheuttama taloudellinen rasitus taloyhtiölle voisi mahdollisesti pienentyä.

Taloyhtiö voi nimittäin hakea entisöimisavustusta ely-keskukselta ja Museovirastolta. Avustushakemus voi mennä helpommin läpi, jos avustusta haetaan suojelukohteeseen.

Museovirasto teki marraskuussa esityksen myös Kotiharjun saunan sisätilojen suojelemisesta.

Kaupunginhallitus käsittelee myös maanantaina Kotiharjun suojeluesitystä. Päätösehdotuksen mukaan kaupunginhallituksella ei ole huomautettavaa Museoviraston suojeluesityksestä.

Kotiharjun sauna jatkaa yhä toimintaansa. Se on Helsingin ainoa jäljellä oleva perinteinen puulämmitteinen korttelisauna.

Asunto Oy Arla on valmistunut vuonna 1929. Taloyhtiössä toimi yleinen sauna aina viime syyskuuhun saakka. Kotiharjun sauna valmistui puolestaan vuonna 1928.

Lue lisää: Helsingin kaupungin­hallitus käsittelee Arlan saunan pelastamista ensi viikolla

Lue lisää: Kriisiytyneen Arlan saunan suojelu etenee – Talo­yhtiö voi hyötyä yllättävällä tavalla

Lue lisää: Arlan saunan kriisi voi ajaa liki sadan huoneiston taloyhtiön pasmat sekaisin

Lue lisää: Legendaarinen Sauna Arla lopettaa kokonaan: ”Kun rahat loppuu, niin rahat loppuu”

Lue lisää: Jouluaatto on Kotiharjun saunassa perinteisesti vuoden vilkkain päivä, lämmitys alkoi aamuneljältä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat