BMW:n mittari näytti kummia: Sitten pienten hampaiden jäljet paljastuivat

Hakaniemessä asuvan naisen BMW:n sisältä löytyi tuholaisten tihutöitä. Asiantuntijan mukaan tapaus on äärimmäisen harvinainen.

Hakaniemenkujalle johtava risteys kuvattuna syksyllä 2022.

10.1. 15:15

Kun Nina Harlin käynnisti autonsa Hakaniemessä joulukuun toiseksi viimeisenä päivänä, mittaristossa tapahtui jotain käsittämätöntä.

”Ihmettelin, että auto ilmoitti lämpötilaksi miinus 40 astetta ja sitten syttyi moottorin häiriötilavalo.”

Hakaniemenkujalla asuvan Harlinin 3-sarjan BMW:ssä oli tapahtunut jotain outoa, vaikka muilta osin auto tuntui toimivan. Vielä suurempi yllätys odotti korjaamolla.

”Huollosta sanottiin, että se on jyrsijävahinko.”

Asialla olivat rotat. Ne olivat jotenkin päässeet tärvelemään auton johtoja.

Nyt on käynyt huono tuuri, arvioi toimitusjohtaja Salomo Rauthovi Tuholaistorjuntakeskus oy:stä.

”Äärimmäisen harvinaista, mutta toisaalta tiedän autoja, joita on viety tuholaisten takia lunastukseen”, Rauthovi kertoo.

Hänen mukaansa rotat tunkevat autoihin yleensä kolmesta syystä.

Ensiksikin rotta saattaa säikähtää ihmisiä ja pomppaa moottoritilaan piiloon. Toiseksi se saattaa etsiä lämpöä vastikään pysäköidystä autoista.

Kolmas syy lienee kuumottavin: Ne syövät penkkejä ja raahaavat niistä materiaaleja pesiinsä.

Miksi Hakaniemessä rotat olivat kajonneet auton teknisiin osiin? Rauthovin mukaan rotan hampaat kasvavat ripeästi, joten ne myös käyttävät niitä kanin tavoin koko ajan ja kaikkeen.

”Olen nähnyt teollisuusrakennuksissa paksun jalan kokoisia johtorimpsuja, joista kaikki kuparit on purtu esiin. Lajille tunnusomainen juttu.”

Harlinin mukaan Hakaniemenkujalla vilahtaa rottia viikoittain.

”Niitä näkee todella usein. Kaksi koiraani ovat usein kyttäämässä, kun autojen alla käy todellinen vilinä.”

Autoja voi pysäköidä asukastunnuksella kaksin puolin kujaa.

Harlinin mukaan rottahavainnot yleistyivät sen jälkeen, kun lähelle nousevien Kruunusiltojen työmaa alkoi. Valtavalla työmaalla on ollut muitakin seurauksia: Esimerkiksi kesällä maan alta pullahti esiin vanha hissi.

Tuholaistorjuntakeskuksen Rauthovin mukaan rotat kokevat stressiä ja liikehtivät, jos räjäytystyöt tuhoavat niiden käytäviä.

Ennaltaehkäisyn a ja o on kuitenkin ruoka – tai sen saannin estäminen. Jo yksittäinen hyvää tarkoittava lintujen ruokkija voi tehdä valtavaa tuhoa, jos hän kumoaa kilokassillisen jyviä Hakaniemen puluille.

Harlinin korttelissa taloyhtiöt ovat tehneet itsenäisiä päätöksiä, kuinka tuholaisia torjutaan. Tästä syystä jyrsijöitä ei ole saatu yhteistuumin kuriin. Harlinin mielestä taloyhtiöitä tulisi velvoittaa järjestelmällisesti tekemään tuholaistorjuntaa.

”Ne ovat fiksuja eläimiä. Jos on herkkua, niin ne tulevat uudestaan. Todella turhauttavaa.”

Lue lisää: Asukas kumoaa rojua jatkuvasti pihalleen Espoossa – Nyt naapuri kertoo, miten rotat sikiävät keskellä roska­painajaista

Lue lisää: Naarasrotta valtasi rottatutkijan kotipihan – Hän alkoi tutkia sen käytöstä, mutta lopulta suomuhäntä piti joko tappaa tai viedä ”rottien pakolaisleiriin”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat