Kohupappi Kai Sadinmaa räväyttää nyt radikaalilla rippikoululla: ”Päivitys tähän päivään”

Kai Sadinmaalla on Koko-teatterissa vuorovaikutuksellinen esitys–keskustelutapahtuma nimeltään Sadinmaan rippikoulu.

Kai Sadinmaa menetti pappisviran vuonna 2021.

15.1. 8:00

Pappisviran vuonna 2021 menettänyt Kai Sadinmaa nousee tammikuun lopussa helsinkiläisen Koko-teatterin lavalle pitämään Sadinmaan rippikoulua.

Aivan perinteisestä rippikoulusta ei ole kyse, vaan Sadinmaalla on teatterissa vuorovaikutuksellinen ”esitys–keskustelutapahtuma”, joka on nimetty rippikouluksi.

Tapahtuma alkaa Sadinmaan esityksellä, jonka jälkeen esityksen teemoja käsitellään keskustellen paikalla olevan yleisön kanssa.

”Teemoja voisi luonnehtia niin, että ne ovat perusjuttuja Jumalasta, Jeesuksesta, seksuaalisuudesta ja uskonnollisesta kielestä. Tapahtuma on radikaali kristinuskon päivitys tähän päivään”, Sadinmaa luonnehtii HS:lle.

Sadinmaalla on värikäs historia julkisuudessa. Erityisesti hänet muistetaan yhdestä kohusta: Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli määräsi elokuussa 2021 Sadinmaan menettämään pappisvirkansa.

Tuomiokapituli perusteli päätöstään muun muassa sillä, että Sadinmaan esittämät näkemykset pappisviran kumoamisesta ja papiksi vihkimisen tarpeettomuudesta ovat vastoin kirkon tunnustusta. Lisäksi Sadinmaan kehotus maallikkojen ehtoolliseen, eli kehotus viettää ehtoollista ilman pappia, on kirkon tunnustuksen vastainen.

Koko-teatterin esitys ei Sadinmaan mukaan ole vastaveto tuomiokapitulin tekemälle päätökselle, jossa Sadinmaa menetti pappisvirkansa.

”Käsittelen erottamista vain lyhyesti esityksessä. Erottamisen jälkeen minulle tuli kova tarve miettiä, mitä itse ajattelen kristinuskosta. Uutta tilaa vapautui. Jos kirkossa ei ole ajatuksilleni tilaa, niin sitten teatterissa”, Sadinmaa pohtii.

Menetettyään pappisvirkansa Sadinmaa on tehnyt kirjoitustyötä. Hän kirjoitti kirjan ”Tinkimätön kuolemaan saakka” aseistakieltäytyjä Arndt Pekurisesta (1905-1941). Kirja ilmestyi viime syksynä.

”Autofiktiivinen teos käsittelee myös myös omaa erottamistani. Nyt suunnitteilla on uusi kirja, joka käsittelisi kristinuskon kysymystä omasta historiastani käsin.”

Sadinmaa oli vuonna 2015 Vasemmistoliiton ehdokkaana eduskuntavaaleissa, mutta ei tullut valituksi. Kevään eduskuntavaaleissa hän ei ole ehdolla.

”Ei ole kysytty ehdokkaaksi, enkä ole myöskään lähdössä ehdokkaaksi. Näin vuonna 2015, että vaalihomma on liian rankkaa.”

Sadinmaan rippikoulu Koko-teatterissa 30. tammikuuta alkaen.

Lue lisää: ”Se murenee ja hajoaa päreiksi” – Pappisvirasta erotettu helsinkiläis­pappi sanoo nyt käsi­kirjoittaneensa koko ”näytelmän” ja antaa yhden neuvon

Lue lisää: Helsingin hiippa­kunnan tuomio­kapituli erotti Kai Sadinmaan pappis­virasta

Lue lisää: Helsingin hiippa­kunnan tuomio­kapituli pidättää pastori Kai Sadinmaan pappisvirasta kuuden kuukauden ajaksi

Lue lisää: Tuomiokapituli jakaantui homopareja vihkineen papin tapauksessa – Kai Sadinmaan vakava moite pysyi voimassa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat