Iltavirkut nuoret kärsivät erityisesti huonosta unenlaadusta, jos illalla on selailtu sosiaalista mediaa, selviää uudesta Helsingin yliopiston tutkimuksesta.
Tutkimus selvitti ilta- ja aamuvirkkuuden sekä median iltakäytön vaikutusta uneen.
”Iltavirkuilla nuorilla on suurempi riski sekä myöhäisillan median käytön että riittämättömän unen kielteisille vaikutuksille”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja Laura Kortesoja yliopiston tiedotteessa.
Tutkimuksen mukaan myös sillä on väliä unen kannalta, katsooko ennen nukkumaanmenoa esimerkiksi elokuvaa, vai selaileeko sosiaalisen median virtaa.
Erityisesti elokuvien katselu ja musiikin kuuntelu olivat yhteydessä lisääntyneeseen päiväväsymykseen.
Myöhäinen sosiaalisen median käyttö sen sijaan oli yhteydessä huonoon unenlaatuun.
Ilta- tai aamuvirkkuus ovat ihmisen luontaisia ominaisuuksia. Tällainen taipumus, eli kronotyyppi, määrittää ihmisen unen tarvetta ja ajoittumista.
”Kronotyyppi eli vuorokausirytmityyppi on luontainen ominaisuus, joka ilmenee yksilöllisinä eroina elimistön toimintojen ajoittumisessa, kuten kykynä ylläpitää vireystilaa päivällä ja nukkua yöllä.”
”Riittävän unen merkitys on ilmeinen, mutta tarvitaan lisää keskustelua luontaisten vuorokausirytmien vaikutuksesta hyvinvointiin ja oppimiseen erityisesti niiden nuorten kohdalla, joiden vuorokausirytmi siirtyy luontaisesti myöhäisemmäksi”, Kortesoja sanoo.
Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkein vuonna 2016 eri lukioista ja ammattikouluista ympäri Suomea 15–20-vuotiailta nuorilta.
Tutkimus on osa Kortesojan väitöskirjatutkimusta, jossa tarkastellaan vuorokausirytmin, unen ja myöhäisillan digitaalisen median käytön vaikutusta nuorten oppimiseen ja hyvinvointiin.