Tässä on harvinainen hää­kutsu Presidentin­linnaan: ”Äiti oli säästänyt kaikenlaista"

Vuonna 1932 Presidentinlinnassa järjestettiin häät. Helsinkiläisnaisen äiti osallistui juhliin ja säilytti kutsun, kiitoskortin ja valokuvan tilaisuudesta.

Presidentti P.E. Svinhufvudin kutsu hänen poikansa häihin Presidentinlinnassa. Kuvassa näkyy myös kiitoskortti juhliin osallistumisesta. Lukijan kuva.

18.1. 13:41 | Päivitetty 18.1. 13:50

Helsingin Sanomien artikkeli Villatehtaan lattian alta löytyneestä kätköstä inspiroi lukijoita tutkimaan omia kätköjään ja kertomaan aarteistaan. Yksi toimitukseen yhteyttä ottaneista on helsinkiläinen Carita Stenius-Snook.

Lue lisää: Vanhan villa­tehtaan lattian alta löytyi kätkö: ”Onneksi rakennus­miehet olivat hereillä”

”Artikkeli herätti kiinnostukseni, koska minulla on vielä itselläni tallessa äitini Maire Uppgårdin ja hänen miehensä Boris Klockarsin saama kutsu vihkiäisiin Presidentinlinnassa 1932”, hän kertoo.

Kutsussa Suomen tasavallan 3. presidentti Pehr Evind Svinhufvud toivottaa tervetulleeksi osallistumaan hänen poikansa vihkiäisiin.

Presidentti Svinhufvudin ja presidentinrouva Ellen Svinhufvudin poika Veikko Eivind Svinhufvudin vihkiäiset Magda Lundqvistin kanssa olivat 6. heinäkuuta 1932.

Svinhufvud toimi Suomen presidenttinä 1931-1937.

Carita Stenius-Snookilla on myös kuva Presidentinlinnassa järjestetyistä häistä. Kuvassa vieraat, nuori hääpari sekä Tasavallan presidentti P.E. Svinhufvud ja rouva Ellen Svinhufvud 6.7.1932.

Stenius-Snookin äiti ja Boris Klockars osallistuivat juhliin. Myöhemmin he saivat vielä kiitoskortin. Sekin on yhä tallessa.

Hääkutsusta selviää, että vihkiäisten jälkeen linnan vieraille on ollut illallinen tarjolla.

Presidentinrouva Ellen Svinhufvud tarjosi usein samaa, mantelia sisältävää kakkua vierailleen. Myöhemmin kakusta tuli hänen nimikkokakkunsa. Mahtoikohan tätä Ellen Svinhufvud -kakkua olla tarjolla vieraille?

Sitä Stenius-Snook ei tiedä. Äiti ei hänen mukaan kertonut häistä kovin paljon. Äidin mies Boris Klockars kaatui sodassa ja äiti avioitui myöhemmin Stenius-Snookin isän kanssa.

Hän kuitenkin säilytti sekä hääkutsun, kiitoskortin että myöhemmin presidentiltä saadun hopealusikan.

Tämän hopealusikan Boris Klockars sai presidentti Svinhufvudilta. Lusikassa lukee ”Minne av Ellen och P.E Svinhufvud”, eli ”Muisto Ellen ja P.E Svinhufvudilta”.

Myöskään Stenius-Snook ei raaskinut heittää niitä pois.

”Äiti oli säästänyt kaikenlaista muutakin, mutta nämä poimin sieltä joukosta. Olen aina ollut kiinnostunut vanhoista tavaroista. Nämä tuntuivat jotenkin arvokkailta ja ne ovat tosi hyvässä kunnossa vielä.”

Siinä mielessä kutsu on harvinainen, että kovin usein Presidentinlinnassa ei ole järjestetty häitä. Presidentinkanslian kirjaamosta kerrotaan, että häitä ei ole ainakaan 1990-luvun loppupuolelta asti järjestetty Linnassa.

Täysin uniikki tapahtuma se ei ole kuitenkaan ollut, sillä seuraavan presidentin, eli presidentti Kyösti Kallion, tyttären Katri Kallion häät järjestettiin Presidentinlinnassa 1940. Hän avioitui Olavi Kaarlosen kanssa.

Lue lisää: Köyhän opiskelijan äiti lähetti kirjeen Kekkoselle – Pian löytyi asunto Presidentin­linnan naapurista

Kallion tyttären häitä vietettiin Linnassa 16.12.1940. Vihkimisen suoritti opetusministeri Antti Kukkonen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat