Valtava rotta pelästytti Tiina Lipposen – Video näyttää, miksi roskia viedessä pitää olla tarkkana

Tiina Lipponen toivoo, että asukkaat jaksaisivat nostaa roskansa niille tarkoitettuihin astioihin, ja sulkisivat kannet.

17.1. 15:02 | Päivitetty 18.1. 9:05

Vuosaaressa Itä-Helsingissä asuva Tiina Lipponen koki järkytyksen hetkiä sunnuntaina ohittaessaan naapuritalon roskakatosta. Lipponen kertoo olleensa palaamassa elokuvista, kun katokseen syttyi valo.

”Ovi oli kiinni. Arvelin, ettei varmasti ollut ihminen siellä. Näin rottapoikasen samassa katoksessa edellisenä iltana, mutta en ehtinyt kuvata”, Lipponen kertoo HS:lle poikkeuksellisesti viestitse, sillä hän on kuuro.

Tällä kertaa hän kertoo vierailijan tarttuneen matkapuhelimen kameraan: ”Sunnuntaina hiivin hiljaa [videokuvaus päällä]. Oli eri rotta, kuten videossa näkyy, isompi.”

Lipponen julkaisi rottavideonsa Vuosaari-ryhmässä Facebookissa. Kuvassa ei tosiaan seikkaile mikään poikanen. Tuntuu kuin rotta tuijottaisi hetken kuvaajaa tätä arvioiden, päättäisi, ettei maksa vaivaa, ja poistuisi paikalta.

”En osaa arvioida rotan mittaa, mutta joku oli luullut sitä jopa kissaksi.”

Lipponen arvelee, että alueella on isompikin rottaongelma, eikä vain hetkellinen invaasio. Hän on bongannut rottia jo kesällä, ja viimeksi aivan viime aikoina viedessään roskia katokseen.

”Näin tumman rotan kiivenneen seinälle katonrajaan asti, ja se hyppäsi pois. Karmivaa.”

Roskakatoksen jäteastiat ovat kannellisia ja useimmiten asianmukaisesti suljettuja, Lipponen kertoo. Se ei kuitenkaan paljon auta, jos itse jäte ei ole astian sisällä vaan sen ulkopuolella.

”Jotkut eivät viitsi viedä roskia etäisimpään astiaan, vaan jättävät ne lattialle. Arvelen, että roskia vievät lapset eivät jaksa nostaa kantta ja heittää pussia sisään. Silloin se jää helposti lattialle”, Lipponen miettii.

”Rotat juoksevat usein sekajäteastioiden alla tai päällä. Olisiko alla reikä? Joskus saattaa kansi olla myös auki, jos astia on täynnä.”

Rotat löytävät syötävää pikemmin sekajätteen seasta, eivätkä niinkään bioastioista, joiden Lipponen on havainnut olevan useimmiten suljettuina.

”Toivon videon herättävän asukkaita, jotta he huolehtisivat roskat astioihin ja sulkisivat niiden kannet.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat