Käänne säässä: Pimeys helpottaa torstaina, sitten luvassa pakkasta

Säässä tapahtuu odotettu käänne.

Helsingin rautatieaseman edusta muuttui vaarallisen liukkaaksi viime viikolla. Kuva on torstailta.

17.1. 15:52

Pitkään, sateiseen ja pimeään jaksoon on todennäköisesti tulossa helpotusta torstaina, jos yöllä satava lumi jää maahan.

Lumisade alkaa pääkaupunkiseudulla jo tämän illan kuluessa.

”Lunta satelee, ja ihan rannikolla voi tulla räntääkin. Sisämaassa, Kehä III:n ulkopuolella, sataa tänään enimmäkseen lunta”, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Helena Laakso kertoo.

Lunta voi sadella Laakson mukaan reippaastikin. Lumisade kuitenkin muuttuu illan aikana enimmäkseen räntäsateeksi. Samalla ajokeli voi heikentyä Uudellamaalla erittäin huonoksi.

Lue lisää: Lumi sulaa nyt vauhdilla, mutta edessä on käänne: ”Ei kannata laittaa suksia myyntiin”

Lumi- ja räntäsateet jatkuvat keskiviikkoaamuna. Päivällä voi poutaantua, ja lännessä aurinkokin voi pilkahdella lännessä.

”Keskiviikko on kuitenkin vielä melko pilvinen. Torstaina nousee uusi sadealue. Sateet voivat kuitenkin tulla myös pääkaupunkiseudulla enemmän lumena kuin räntänä jo torstain vastaisena yönä”, Laakso sanoo.

Torstain vastaisena yönä satava lumi jää mahdollisesti myös maahan, sillä elohopea painuu alle nollan asteen.

”Ehkä siinä hieman valoisampaa sitten tulee samalla näiden pimeiden päivien vastapainoksi. Loppuviikko on poutaisempaa, ja lämpötilat laskevat hieman siitä, mitä ne viime päivinä ovat olleet”, kertoo Laakso.

Lämpöasteet pysyttelevät koko loppuviikon nollan tuntumassa, mutta korkeapaine tuo viikonlopuksi kevyen pakkassään myös etelään. Pääkaupunkiseudulla pakkasta on viikonloppuna alimmillaan noin viisi astetta.

Kovin pitkää – tai kovin talvista – jaksoa ei kuitenkaan ole tulossa, sillä alkuviikosta sää lauhtuu taas.

Lauhasta ajanjaksosta huolimatta on yhä mahdollista, että myös pääkaupunkiseudulla saadaan vielä nauttia talvisesta säästä.

”Olemme vasta tammikuussa, ja helmikuukin on vielä talvikuukausi, joten talvisäiden mahdollisuutta ei vielä ole menetetty”, Laakso sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat