Tytär etsii 89-vuotiaalle isälleen lehden­lukijaa – ”Hakijat ovat olleet erinomaisia”

Sympaattisella työpaikkailmoituksella haetaan sopivaa henkilöä lukemaan lehtiä 89-vuotiaalle miehelle.

89-vuotias Jaakko Ahonen on kiinnostunut taloudesta ja politiikasta, mutta lehtien lukeminen itsenäisesti tuottaa hänelle tätä nykyä vaikeuksia.

18.1. 14:27 | Päivitetty 18.1. 16:06

89 vuotta tänään, 18. tammikuuta, täyttävälle Jaakko Ahoselle etsitään Facebook-ilmoituksella lehtien lukijaa. Omaperäisen idean syntymäpäivälahjaksi keksi hänen tyttärensä Sirpa Nordlund.

Nordlund haluaa palkata henkilön lukemaan isälleen lehtiä, jotta hänen äitinsä arki omaishoitajana helpottuisi.

Näkö- ja kuulovammat sekä sydänongelmat ja dementia tekevät omaishoitajan työstä raskasta. Lehtien lukeminen on yksi rutiini, jonka ulkoistaminen voisi helposti keventää arkea.

”Siitä on tullut äidille jo taakka, että sitä Hesaria pitää lukea päivittäin”, Nordlund kertoo.

Nordlund julkaisi ilmoituksen Facebookin Töölön alueen ilmoitustaulu -ryhmässä tiistaina. Työtä olisi tarjolla joustavasti 3–5 kertaa viikossa, noin tunnin tai parin ajan iltapäivisin.

Julkaisu on jo vuorokaudessa poikinut useita ihastuneita reaktioita ja kiinnostuneita yhteydenottoja.

Lukijakaverilta edellytetään selkeän äänen ja kärsivällisyyden lisäksi myös aivan erityistä ominaisuutta, sydämensivistystä. Nordlundin mukaan se tarkoittaa sitä, ettei yritä muuttaa toista ihmistä ja pyrkii suhtautumaan lämmöllä niihinkin mielipiteisiin, jotka eivät istu omaan maailmankuvaan.

”Kyseessä on kuitenkin vuonna 1934 syntynyt ihminen. Hänellä on jonkin verran ajatuksia, jotka eivät ole ihan tätä päivää”, Nordlund avaa.

Hakijat ovat olleet erinomaisia, ja muutaman kanssa Nordlund on ehtinyt jo sopia haastattelun. Kotihoitoyrityksen sijaan hän palkkaisi mieluiten yksityishenkilön, vaikkapa opiskelijan tai eläkeläisen.

”Tulee olemaan vaikea päättää, valitaanko nuorempi vai vanhempi, mies vai nainen... Isällä on toisaalta jo vaimo ja kaksi tytärtä, niin voisi olla kiva, jos nyt löytyisi sitten mieskaveri”, Nordlund pohtii.

Mediat julkaisevat sisältöjään myös kuunneltavassa muodossa. Ikäihmiselle valmiiksi luetut jutut voivat kuitenkin olla liian nopeatempoisia. Teknologia ei muutenkaan korvaa kaikkea, Nordlund painottaa.

”Ihmiskontakti on siinä yllättävän tärkeää. Isä haluaa myös keskustella aiheista ja kysyä niistä kysymyksiä.”

Päivänpolitiikan ja ajankohtaisten ilmiöiden seuraaminen on Ahoselle tärkeää, vaikka se ei enää sujukaan omatoimisesti. Ahonen on aikoinaan pyörittänyt useita kauppoja ja ketjuliikkeitä, minkä vuoksi hän haluaa yhä tietää liike-elämän käänteistä.

Ja hyvin kartoilla hän onkin.

”Isä oli ensimmäinen, joka sanoi minulle, että turhaan ostit silloin sen Teslan, ne hinnat ovat nyt laskeneet”, Nordlund nauraa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat