”Ilmainen laina” ei ollutkaan ilmaista – Opiskelijat vaativat nyt korko­kattoa opinto­lainaan

Opintolaina-ahdinkoon joutumista tulisi ehkäistä korkokatolla ja opintorahan korotuksilla, sanoo Helsingin yliopiston ylioppilaskunta.

Opintolainaa joudutaan ottamaan nyt aiempaa enemmän, ja korot vain kasvavat.

20.1. 14:31 | Päivitetty 20.1. 14:42

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY julkaisi jo lokakuussa kannanoton, jossa vaaditaan korkokattoa opintolainoihin. Sen jälkeen asiasta on pidetty aktiivisesti ääntä.

HS uutisoi tiistaina opintolainojen korkojen nopeasta noususta. Suuri osa opintolainoista on sidottu euribor-korkoon, joka on noussut jo yli 3,3 prosenttiin.

Vuoden 2017 jälkeen opintolainakanta on yli kaksinkertaistunut Suomessa. Niin opiskelijat kuin lainojaan parhaillaan pois maksavat ovat hätkähtäneet korkotason äkkinäistä nousua, onhan opintolainalla ollut jo pitkään ”ilmaisen rahan” maine.

Nyt on käynyt toden teolla selväksi, että laina ei ole juuri koskaan ilmaista – mutta silti sen nostaminen on monelle elinehto.

”Opiskelijat ovat tällä hetkellä ainoa ryhmä, jonka täytyy ottaa lainaa peruselinkustannusten kattamiseen”, sanoo toimeentulosta vastaava HYY:n hallituksen jäsen Linnéa Partanen.

Toimivan korkokattomallin selvittäminen pitäisi Partasen mukaan aloittaa mahdollisimman pian. Lisäksi HYY pyrkii vaikuttamaan hallituksen toimintaan niin, että opintorahaan tulisi 100 euron korotus kuukaudessa. Partanen kuvailee sen olevan kestävämpi ja pitkäaikaisempi ratkaisu tilanteeseen, joka on opiskelijoille erittäin haastava.

”Korkeakouluopiskelijoiden mielenterveys­ongelmat ovat kasvussa ja samalla he joutuvat miettimään, ehtiikö valmistumaan ajoissa niin, että saisi Kelalta lainahyvityksen”, Partanen kertoo.

Ylioppilaskunta pystyy vaikuttamaan valtakunnalliseen politiikkaan pitämällä aihetta esillä sekä tapaamalla päättäjiä ja pyrkimällä vaikuttamaan heihin. Nyt opiskelijoiden tilanteeseen on Partasen mukaan herätty julkisessa keskustelussa.

”Esimerkiksi Li Andersson (vas) oli twiitannut, että korkokatto on tärkeä ehdotus, jonka toteuttamiskelpoisuutta tulisi selvittää.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat