Tässä on taksi­matkojen top 10: Listalle nousi kaksi bile­mestaa

Taksimatkojen suosituin määränpää ei yllättänyt paikallisesti eikä valtakunnallisesti.

Taksimatkojen määrä ei ole elpynyt koronapandemiaa edeltäneelle tasolle.

23.1. 13:14 | Päivitetty 23.1. 13:39

Kun pääkaupunkiseutulainen hyppää taksiin, määränpäänä on useimmiten lento- tai rautatieasema, sairaala tai yökerho.

Taksivälitysyhtiö 02 Taksin viimevuotisten matkojen tilausdatan mukaan suosituin kohde oli Helsinki-Vantaan lentoasema, niin paikallisella kuin maanlaajuisella tasolla.

”Kuvio on samanlainen kaikissa kaupungeissa. Erityisesti rautatieasemat ovat todella suosittuja, mutta tietyt baarit ja ravintolat nousee myös listoille”, kertoo yhtiön operatiivinen johtaja Petteri Niemi.

Takseja voi toki tilata montaa reittiä, joten 02 Taksin tilastot eivät ole koko totuus kaikesta taksimarkkinasta.

10 suosituinta taksitilausten määränpäätä pääkaupunkiseudulla vuonna 2022

1.Helsinki-Vantaan lentoasema

2.Helsingin päärautatieasema

3.Länsiterminaali

4.Meilahden sairaala

5.Pasilan asema

6.Sokos Hotel Vantaa

7.Tikkurilan asema

8.Kampin ostoskeskus

9.Malmin sairaala

10.Ravintola Kaarle XII

Lähde: 02 Taksi

Pääkaupunkiseudulla kuudenneksi suosituimmaksi kohteeksi nousikin Sokos Hotel Vantaa, jonne 02 Taksin välityksellä matkattiin viime vuonna 620 kertaa. Bilekansan keskuudessa legendaarinen Hotelli Vantaa mainitaan esimerkiksi Teflon Brothersin kappaleen Seksikkäin jäbä sanoissa: ”Kovaa valuuttaa Hotelli Vantaalla. Oon tiskil vastassa tribaalitatskassa”.

Kymmeneksi suosituin kohde taksimatkalle viime vuonna oli yökerho Kaarle XII. Juristien, pankkiirien ja konsulttien suosimaan ravintolaan tehtiin 02 Taksin autoilla yli 500 matkaa.

Muutos vuoteen 2021 verrattuna on suuri, sillä silloin kymmenen suosituimman kohteen listalle ei yltänyt yksikään ravintola. Vielä toissa vuonna listalta löytyi neljä sairaalaa, mutta viime vuodelle määrä tipahti kahteen.

Niemen mukaan suosituimpia syitä taksin käyttämiselle on se, että matkalle lähtemisen ohella ajokunnossa ei syystä tai toisesta olla. Sairaaloihin liikutaan eniten aamulla ja aamupäivällä, kun taas ravintolareissut työllistävät kuskeja viikonloppuöisin.

02 Taksi on pääkaupunkiseudulla kohtalaisen suuri toimija ja sillä Niemen arvion mukaan alueella liikenteessä noin 2 000–2 500 taksia.

”Koko maassa meillä on yli 7 000 autoa. Kaksi kolmasosaa Suomen takseista löytyy 02 Taksista”.

Kampin ostoskeskus on kohteista kahdeksanneksi suosituin. Niemi arvioi syyksi sen, että Kampista lähtee paljon kaukoliikenteen linja-autoja.

”Ei sitä toki voi suoraan päätellä, ovatko ihmiset menossa Kampin ostoskeskukseen vai bussilla siitä eteenpäin”, hän pohtii.

Niemen mukaan taksien käyttäjäryhmiä on hankala arvioida, sillä ne määräytyvät enemmän käyttötarpeen kuin esimerkiksi ikäryhmän tai sosioekonomisen taustan mukaan. Yhden ryhmän kohdalla taksin käyttö on kuitenkin hänen mukaansa muuttunut.

”Työhön liittyvä taksin käyttö on vähentynyt, koska tapaamisia pidetään enemmän etänä ja niihin liikutaan vähemmän taksilla”, Niemi kertoo.

Ylipäätään taksilla liikkumisen määrä on elpynyt koronapandemian syvimmistä kuopista. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalle matkustettiin viime vuonna yli 16 000 kertaa, mikä on melkein kaksi ja puoli kertaa enemmän kuin vuonna 2021. Taksiliikenne ei kuitenkaan ole palautunut täysin ennalleen.

”Nordean kulutusmittarin mukaan taksimatkoja tehdään tällä hetkellä edelleen 20 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Sama ilmiö näkyy tosin myös julkisen liikenteen puolella. Ehkä se kertoo jossain määrin siitä, että ihmisten liikkuminen on vähentynyt ”, Niemi sanoo.

Valtakunnallisesti sama tilasto näytti tältä:

10 suosituinta taksitilausten määränpäätä valtakunnallisesti vuonna 2022

1.Helsinki-Vantaan lentoasema

2.Turun päärautatieasema

3.Tampereen rautatieasema

4.Helsingin päärautatieasema

5.Kupittaan asema

6.Turun satama

7.Oulun lentoasema

8.Seinäjoen matkakeskus

9.Hämeenlinnan rautatieasema

10.Meilahden sairaala

Lähde: 02 Taksi

Lue lisää: ”Jono on pitkä, mutta se palkitaan” – Yökerhokone kertoo, missä on Helsingin parhaat bileet

Lue lisää: Parhaita timanttijuttuja: ”En meinannut uskoa, että se olisi totta” – Entinen taksikuski palasi rattiin ja tyrmistyi öisen taksitolpan tapahtumista

Lue lisää: Anne Berner runnoi läpi ideologisen taksi­uudistuksen, vaikka järjen äänet kertoivat toistuvasti muuta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat