Tutkimus selvitti kolme koirarotua, jotka tulkitsevat verrokkeja paremmin ihmisen eleitä

Labradorinnoutaja, kelpie ja malinois ovat taitavimpia lukemaan ihmisten eleitä. Tämä selviää tuoreesta Helsingin yliopiston tutkimuksesta, jossa pyrittiin tutkimaan millaisia rotujen välisiä eroja on koiran kognitiivisissa piirteissä.

Labradorinnoutaja on Helsingin yliopistolla tehdyn tutkimuksen mukaan yksi taitavimpia rotuja tulkitsemaan ihmisten eleitä. Kuvituskuva.

24.1. 15:40 | Päivitetty 25.1. 9:08

Koiran rotu vaikuttaa tunnetusti sen luonteeseen ja ominaisuuksiin. Mutta siitä, miten rotu vaikuttaa koiran kognitiivisiin piirteisiin, on kuitenkin tiedetty vähemmän.

Kognitiivisia piirteitä ovat muun muassa muisti, ongelmanratkaisukyky ja looginen päättely.

Helsingin yliopistolla tehty tuore tutkimus tuo uutta tietoa aiheesta.

Kyseessä on eläinlääketieteellisen tiedekunnan väitöskirjatutkija Saara Junttilan väitöskirjatutkimus. Sen tarkoituksena oli selvittää, vaikuttaako koiran rotu siihen, miten se pärjää erilaisissa kognitiivisissa testeissä.

Tutkimusaineisto koostui yli tuhannesta koirasta, jotka olivat suorittaneet seitsemän erilaista kognitiivista testiä.

Koirat osallistuivat kolmeen käyttäytymistestiin sekä seitsemään eri testiin, jotka mittasivat kognitiivisia piirteitä.

Yhteensä kolmetoista eri rotua oli edustettuna tutkimuksessa.

Tutkimus paljastaa merkittäviä eroja rotujen välillä muun muassa niissä testeissä, jotka mittasivat itsehillintää, ihmisten eleiden ymmärtämistä, tilaan liittyvää ongelmanratkaisua ja käyttäytymistä ongelmanratkaisutilanteessa.

Esimerkiksi malinois, kelpie ja labradorinnoutaja olivat taitavimpia lukemaan ihmisten eleitä. Bordercollie ja malinois ratkoivat tilaan liittyviä ongelmia nopeimmin.

Kohdatessaan tehtävän, jota oli mahdotonta ratkaista, hovawart ja suomenlapinkoira yrittivät todennäköisimmin ratkoa tehtävää itsenäisesti. Samassa tilanteessa kelpie ja labradorinnoutaja taas pyysivät todennäköisimmin ihmiseltä apua.

Rotueroja ei löytynyt koiran suoriutumisesta loogista päättelyä tai muistia vaativista tehtävistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat