Kahvikuppi Helsingin keskustassa on kallistunut – Taustalla ”notkumisen” kulttuuri

HS selvitti soittokierroksella, paljonko kahvikuppi maksaa Helsingin keskustan keskeisissä kahviloissa. Maran toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan hintojen salakavalan nousun taustalla on muutamia syitä.

Cafe Lasipalatsissa kahvikupin hinta on 3,50 euroa. Santsikuppi on ilmainen.

26.1. 7:00 | Päivitetty 27.1. 18:34

Kahvin hinta ravintoloissa nousi valtakunnallisesti yhdeksän prosenttia syyskuuhun 2022 mennessä, ilmenee Tilastokeskuksen selvityksestä.

Mutta mikä on tilanne Helsingin keskustan kahviloissa?

Sen selvittämiseksi HS teki soittokierroksen Helsingin keskustan kahviloihin ja kysyi, paljonko kupillinen sumppia tätä nykyä kustantaa. Otokseen valittiin esimerkinomaisesti 13 Helsingin keskustan kahvilaa – ei suinkaan kaikkia mahdollisia.

Vertailuun valituista kahviloissa kahvikupin hinta oli halvin Kiasma Cafessa, kolme euroa. Kahvikupin hinta oli puolestaan kallein Kahvila Ekbergissä, 4,50 euroa, mutta se tulee toki pöytiin tarjoiltuna legendaarisessa miljöössä.

Sekä Kiasmassa että Ekbergillä kahviloissa mahdolliset lisäkupit kuuluvat hintaan.

Alla olevasta taulukosta näet vertailuun valittujen kahvikuppien hinnat.

Lue lisää: Miksi Helsingin lounas­buffettien hinnat karkasivat yhtäkkiä käsistä?

Kahvin hinta on yleisesti noussut ravintoloissa viime vuosina. Muutoinkin inflaatio on laukannut nyt ripeällä tahdilla.

”Tilastokeskuksen tietojen mukaan kahvin kuluttajahinta ravintoloissa oli syyskuussa 2022 yhdeksän prosenttia kalliimpi kuin vuotta aiemmin samaan aikaan”, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Mara on Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvoja. Timo Lappi tietää kahvin hinnan taustoista enemmänkin.

”Kahvin kuluttajahinta nousi, koska ravintoloiden ostaman kahvin tukkuhinta oli viime vuoden syyskuussa 18 prosenttia kalliimpi kuin vuotta aiemmin samaan aikaan.”

Moni saattaa miettiä, miksi kahvi maksaa kahvilassa yli kolme euroa, kun sen keittäminen kotona on selvästi halvempaa. Siihenkin Lappi osaa antaa vastauksen: osasyy on kustannusrakenteessa.

”Raaka-ainekustannukset ovat yksi osa kahvin hinnan muodostumisessa. Kahvin hintaan vaikuttavat myös esimerkiksi arvonlisävero, vuokrat sekä työvoimakustannukset.”

Sitten on toinenkin tekijä. Se liittyy ”kahviloissa notkumiseen”, mikä sekin vaikuttaa kahvilahintoihin taustalla.

”Kahvilassa keskiostos on pieni, ja ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa kahviloissa. Kahviloista on tullut kokoontumispaikkoja”, Lappi kertoo.

Etätyön yleistymisen myötä kahviloista on tullut yhä enemmän konttoreita. Tähän tarpeeseen jotkut kahvilat ovat kehittäneet jopa ”kausikortteja”.

Lue lisää: Kahvilat houkuttelevat nyt asiakkaita kuukausi­maksulla, jolla kahvia saa juoda mielin määrin – Selvitimme, kenelle sopimus on kannattava

Vuonna 2019 HS kertoi vantaalaisesta kahvilasta, joka laskutti notkumisesta. Puoli tuntia maksoi 5 euroa ja tunti 8 euroa.

Lue lisää: Hind Bendaace laskuttaa asiakkaitaan kahvilassa notkumisesta

Vapaa-ajallakin kahvilat ovat ihmisille mieluisia paikkoja viettää aikaa ja tavata ystäviä.

Suomalaiset ovat kahvikansaa.

HS:n pikaselvityksen mukaan kahvin hinnoissa ei ollut suuria eroja Helsingin keskustassa. Kuudessa vertailussa mukana olleessa kahvilassa kahvikupin hinta on 3,50 ja neljän euron välillä.

Kova kilpailu pitää Lapin mukaan hintaerot pieninä.

”Helsingin keskustassa kahviloilla on erittäin kova kilpailu. Kahvila-ala ei ole keskittynyttä alueella, kenelläkään ei ole suurta markkinaosuutta”, Lappi sanoo.

Lue lisää: Miksi Helsingin lounas­buffettien hinnat karkasivat yhtäkkiä käsistä?

Oikaisu 26.1.2023 kello 9.14: Vertailussa on mukana 13 kahvilaa, ei 12. Samalla tarkennettu, että Strindbergin kahviannos tarkoittaa pientä pannullista.

Oikaisu 27.1.2023 kello 18.31: Strinbergin kahviannos maksaa 4,20 euroa, ei 4,80 euroa kuten jutussa ensin virheellisesti kirjoitettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat