Nyt käynnistyy ”riemuvuosi” – Yliopiston uljain rituaali nähdään sadannen kerran

HS uutisoi viime vuonna laajasti valtiotieteellisen tiedekunnan promootiosta.

Viime vuonna vietettiin valtiotieteellisen tiedekunnan promootiota.

25.1. 10:35

Helsingin yliopisto tiedottaa, että ”promootion riemuvuonna” järjestetään järjestyksessään sadas filosofisen tiedekunnan promootio ja yhteensä neljän tiedekunnan promootiot.

Suomalainen maisteri- ja tohtoripromootioperinne on läpi vuosisatojen jatkunut yhteisöllinen ja ylisukupolvinen perinne.

HS uutisoi viime vuonna laajasti valtiotieteellisen tiedekunnan promootiosta.

Lue lisää: HS:n riemukas kuvakooste paljastaa, miksi pienen piirin salaperäisestä seremoniasta halutaan edelleen maksaa maltaita

Lue lisää: Maria Loima ilmoittautui huimiin yliopisto­bileisiin, joihin pelkkä osallistuminen maksaa 338 euroa – ”Totta kai hinta on herättänyt kysymyksiä”

Lue lisää: Yli 30 vuotta sitten nuoren parin ajatuksissa vilahti uskomaton toive – Nyt yliopisto­maailman kummallisimmassa tapahtumassa kaikki kävi toteen

Helsingin yliopiston promootion riemuvuosi avataan 20. maaliskuuta, jolloin julkistetaan myös yliopiston uudet kunniatohtorit.

Riemuvuoden aikana nostetaan esiin promootiojuhlaperinteen lisäksi laajemmin yliopiston kulttuurihistoriallista ja yhteiskunnallista merkitystä.

Promootio on monipäiväinen seremonia, jossa maisterit ja tohtorit pääsevät juhlimaan suorittamiaan tutkintoja näyttävissä puitteissa koko yliopistoyhteisön kanssa. Promootion historia ulottuu Helsingin yliopiston perustamisaikoihin saakka vuoteen 1643.

Kansainvälisestikin ainutlaatuinen suomalainen maisteri- ja tohtoripromootio on yliopiston parhaiten säilynyt vuosisatojen läpi jatkunut perinne. Keväällä 2023 vietetään jo sadatta filosofisen tiedekunnan promootiota sekä eläinlääketieteellisen, teologisen ja oikeustieteellisen tiedekunnan promootioita.

Lue lisää: Kiihtyvästä uupumisesta tuli valtava ilmiö – Nämä 26 juttua kertovat, miten yliopisto muutti maailmaa vuodessa

Riemuvuoden ohjelmatarjonta on kaikille avoin. Vuoden aikana voi muun muassa maanantaina 20. maaliskuuta osallistua avaustapahtumaan, jossa kantaesitetään vuoden 2023 monikielinen promootiokantaatti Science Frictions.

Lisäksi Kansalliskirjastossa on esillä maaliskuun lopulta alkaen esillä promootiota käsittelevä historianäyttely.

Riemuvuoden aikana järjestetään niin ikään juomalaulukilpailu, yleisötilaisuuksia Tiedekulmassa ja Kansallismuseossa sekä julkaistaan promootio-aiheinen podcast-sarja ja promootiohistoriateos.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS ja Svenska litteratursällskapet i Finland SLS järjestävät myös muistitietokeruun promootiomuistoista.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat