Paavalinkirkon deitti-illasta kehkeytyi riita: ”Se oli tosi tylyä”

Paavalinkirkon treffitapahtumaan osallistunut helsinkiläisnainen ei pitänyt siitä, että tapahtuman organisoija otti selfien, jossa hän näkyi taustalla. Organisoijan mukaan kuvia tarvitaan treffitapahtumien markkinointiin.

Paavalinkirkossa pikatreffitapahtumaa organisoinut Anna Uusiheimala julkaisi Facebookissa tämän kuvan tapahtumasta.

26.1. 16:22 | Päivitetty 27.1. 16:11

Paavalinkirkossa järjestetystä pikatreffitapahtumasta on syntynyt kiista.

Seurakunnan tiloissa järjestettiin marraskuun alussa 60 henkilön treffitapahtuma speed dating -hengessä, eli parit keskustelivat keskenään vain muutaman minuutin ennen treffikumppanin vaihtumista. Lopuksi pystyi halutessaan vaihtamaan yhteystietoja.

Lue lisää: Paavalinkirkossa järjestetään deittitapahtuma

Deittitapahtumaan osallistunut helsinkiläinen Anriikka Viik hämmästyi tapahtuman organisoijan Anna Uusiheimalan toiminnasta.

HS:n toimitukseen yhteyttä ottanut Viik kertoo, että Uusiheimala otti tapahtumassa kuvia niin, että niissä näkyivät selvästi treffitapahtumaan osallistuneet sinkut. Hän ihmetteli, miksi etukäteen ei oltu kerrottu, että tapahtumassa otetaan kuvia.

”Istuin pöydän päässä, ja hän tuli puolen metrin päähän ottamaan kuvaa itsestään. Aivan selvästi näin, että olin kuvassa taustalla”, Viik kertoo.

Hän huomautti asiasta ja pyysi Uusiheimalaa poistamaan ne kuvat, joissa hän näkyy taustalla. He katsoivat yhdessä puhelinta ja totesivat, että Viik on tunnistettavissa kuvista. Viikin mukaan Uusiheimala ei kuitenkaan tähän suostunut.

”Hän sanoi, että en deletoi. Se oli tosi tylyä. Sitten hän vain käänsi selkänsä”, hän sanoo.

”Kuka haluaisi tulla kuvatuksi sokkotreffeillä”, helsinkiläinen Anriikka Viik kysyy.

Viik soitti myöhemmin Uusiheimalalle ja tiedusteli edelleen, miksei tämä suostunut poistamaan kuvia.

Viikin mukaan Uusiheimala sanoi aina ottaneensa kuvia muistoksi ja vakuutti, että jos kuva julkaistaan, tämä sensuroi taustalla olevien kasvot tai tekee heistä muuten tunnistamattomia.

Tunnistettavaa kuvaa Viikistä ei ole julkaistu.

Viik koki tilanteen loukkaavaksi erityisesti siksi, että kyse oli sokkotreffitapahtumasta eli arkaluontoisesta tilanteesta, jossa pitäisi hänen mielestään ”kaiken järjen mukaan lisätä huomaavaisuutta ja varovaisuutta valokuvaamisen kanssa.” Viikin mielestä kuvien poistamisesta kieltäytyminen oli ”erikoista vallankäyttöä”.

”Kuka haluaisi tulla kuvatuksi sokkotreffeillä? Siitä voi syntyä väärinkäsityksiä, jos kuva päätyy verkossa jonnekin”, Viik sanoo.

Viik kertoo osallistuneensa tapahtumaan HS:n jutun kannustamana. Hänen mukaansa moni muukin kertoi tulleensa paikalle kyseisen jutun vuoksi.

”Moni ujo tai muuten varovainen henkilö on deittisovelluksissa anonyymisti. Miltä se tuntuu, kun rohkaistuu menemään pikadeittitapahtumaan, niin siellä kuvataan kysymättä lupaa.”

”Deittikuningattareksi” itseään nimittävä Anna Uusiheimala kuvattuna vuonna 2019.

Uusiheimalan Deittisirkus-nimisellä Facebook-sivulla julkaistaan kuvia eri paikoissa järjestetyistä pikadeittitapahtumista. Joissakin kuvissa henkilöiden kasvot on peitetty esimerkiksi emojeilla, mutta joistakin kuvista ihmiset ovat tunnistettavissa.

Uusiheimalan mukaan kuvia treffitapahtumista on pakko ottaa, sillä muuten kukaan ei löytäisi paikalle. Hän sanoo, että ihmisillä on yleinen harhaluulo, ettei tämänkaltaisissa tapahtumissa käy kukaan, ja kuvat voivat todistaa heidän olevan väärässä.

”Tilanne syntyi siitä, kun en suostunut Paavalinkirkossa antamaan puhelintani tälle ihmiselle selattavaksi. Minun olisi pitänyt käydä kännykästäni läpi kuvia hänen silmiensä alla. En tätä halunnut, ja hän ilmeisesti on suuttunut siitä”, Uusiheimala kertoo. Viikin mukaan hän ei ”tietenkään vaatinut” puhelinta itselleen.

Uusiheimala ei myöskään poistanut kuvia, joissa Viik on taustalla.

Uusiheimala kertoo tehneensä Viikille selväksi, ettei julkaise hänestä tunnistettavaa kuvaa. Ainoassa Paavalinkirkosta julkaistussa kuvassa ihmisten naamat on peitetty emojeilla.

Uusiheimalan mukaan hän ei ole julkaissut ainuttakaan tunnistettavaa kuvaa henkilöstä, jos tämä ei ole sitä halunnut.

”Olen siellä paikan päällä tapahtumissa, ja totta kai otan kuvausasian huomioon. Sanon aina, että otan tapahtumakuvia, että saadaan tapahtumiin ihmisiä”, hän kertoo.

Uusiheimalan mukaan treffitapahtumat rinnastuvat viihteellisiin tapahtumiin, joissa on tarkoitus olla ”rennolla meiningillä”. Hänen mielestään speed datingia ei voi verrata esimerkiksi yksityisiin Tinder-treffeihin. Se, että treffitapahtuma järjestettiin seurakunnan tiloissa, ei hänen mielestään muuta tapahtuman luonnetta.

”Aina otan sen huomioon, jos on toive, ettei kuvaa julkaista”, Uusiheimala painottaa.

Hän ei ole pyytänyt treffitapahtumiin osallistuvilta kirjallista suostumusta kuvien ottamiseen ja julkaisuun mutta kertoo harkitsevansa sitä.

”Aion jatkossa olla todella tarkka tämän asian kanssa. Varmaan käyn myös vanhoja materiaaleja läpi, koska en halua kenellekään mitään huonoa”, Uusiheimala toteaa.

Lue lisää: Anna Uusiheimala on seurannut sivusta satoja ensitreffejä – Tylyintä on huomata, että kaikkia ei vain voi auttaa

Kyseessä oli jo kolmas Paavalin seurakunnan tiloissa järjestetty pikadeittitapahtuma.

”Olemme seurakunta, eli tarjoamme seuraa”, Paavalin seurakunnan kirkkoherra ja tapahtuman epävirallinen suojelija Kari Kanala perusteli treffitapahtumaa HS:n haastattelussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat