Pihlajamäen uusi ostoskeskus ei miellytä kaikkia asukkaita: ”Arkkitehtuurilla on väliä mielenterveyden kannalta”

Pihlajamäen ostoskeskuksen puretun osan tilalle avattiin Lidlin myymälä. Joidenkin asukkaiden mielestä ikkunateippauksissa ei ole otettu huomioon alueen ilmettä ja historiaa.

Pihlajamäen ostoskeskuksen puretun osan tilalle nousi Lidlin myymälä, jonka ikkunateippauksista syntyi keskustelua kaupunginosan puskaradiossa.

2.2. 11:36 | Päivitetty 2.2. 14:33

Asukkaiden odotukset Pihlajamäen uuden ostoskeskuksen suhteen olivat suuret, mutta osa heistä pettyi rakennuksen ulkonäköön.

Facebookin paikallisessa puskaradio-ryhmässä herätti keskustelua erityisesti uuden Lidlin myymälän ikkunateippaukset. Osa asukkaista pitää niitä karun näköisinä. Jotkut harmittelevat sitä, ettei uusi ulkomuoto heidän mielestään paranna Pihlajamäen ostoskeskuksen mainetta.

Lidlin myymälä rakennettiin ostoskeskuksen puretun osan tilalle, ja sen avajaisia vietetään torstaina 2. helmikuuta. Uudisrakennukseen on tulossa myös italialaistyyppinen ravintola Ambra. Ostoskeskuksen vanha osa on suojeltu.

Pihlajamäessä 30 vuotta asuneen Kati Silvosen mielestä kirkkaan sinikeltaiset teippaukset ja rakennuksen luonnonvalottomuus ovat ristiriidassa alueen 1960-luvun arkkitehtuurin kanssa.

”Teippaukset eivät kerro millään tavalla, että olemme nyt Pihlajamäessä. Kaupan edessä ei arvaa, ollaanko nyt Saksassa vai Suomessa. Rakennukset tulisi maadoittaa paikan historiaan.”

Silvonen mielestä ostoskeskus oli 1960-luvulla valoisa ja miellyttävä. Siihen aikaan käytiin myös ikkunaostoksilla, mikä ei nykyään ole monessakaan paikkaa mahdollista.

”Kaupunkiympäristön viihtyisyyttä olisi mahdollista parantaa halvalla ja pienillä asioilla”, Silvonen sanoo.

Ongelma ei Silvosen mielestä koske ainoastaan Pihlajamäkeä. Nykyarkkitehtuurissa ei hänen mielestään huomioida tarpeeksi paikallista erityislaatuisuutta.

”Tutkimukset ovat osoittaneet, että arkkitehtuurilla on väliä ihmisten mielenterveyden kannalta.”

Silvonen sanoo, ettei halua hyökätä Lidlin kimppuun. Hänen mielestään on hyvä, että alueelle saadaan uusi ja edullinen kauppa. Hän kuitenkin harmittelee, ettei asukkaita kuultu tarpeeksi rakennuksen ulkoasun suunnittelussa.

Lidlin viestinnästä kerrotaan sähköpostitse, että heille on tullut ikkunateippauksista muutama yksittäinen asiakaspalaute.

Sähköpostiviestin mukaan Pihlajamäen myymälää rakentaessa on otettu huomioon alueen ilme ja historia, mikä näkyy esimerkiksi graniittisokkelissa, rakennuksen korkeudessa, julkisivupellityksissä ja katoksessa.

”Toisaalta myymälämme täytyy myös erottua ruokakaupaksi ja tämä saavutetaan parhaiten ikkunoiden teippauksella. Vastaavat teippaukset on lukuisissa myymälöissämme eri ympäristöissä. Toki otamme vastaan ja kuuntelemme palautetta aina”, sähköpostissa kirjoitetaan.

Alueelle on lisäksi suunnitteilla kaksi 6-kerroksista asuintaloa, joiden asemakaavaa ei ole vielä hyväksytty. Talojen on määrä nousta uuden liikerakennuksen ja Pihlajamäentien väliin. Kahdessa kerrostalossa olisi asuntoja noin 240 asukkaalle.

Oikaisu 2.2. kello 14.32: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että uuteen ostoskeskukseen tulevan italialaisravintolan nimi on Brodo.

Lue lisää: Helsingin Kätilöopiston alueelle halutaan asuntoja – Havainne­kuvissa näkyvät ehdotukset

Lue lisää: Espooseen valmistui viime vuonna ennätys­määrä asuntoja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat