Koirien erikoiset oireet kummastuttavat Lautta­saaressa

Koiran kuonon yllättävä turpoaminen saattaa säikäyttää niin hauvan kuin omistajankin. Yleensä vaiva poistuu kuitenkin kotihoidolla.

Jenni Seebergin Lasse-koiran toinen silmä turposi lähes umpeen joulukuussa. Äkilliselle voimakkaalle reaktiolle ei löytynyt syytä.

6.2. 10:16 | Päivitetty 8.2. 10:24

Helsingin Lauttasaaressa on ilmennyt erikoisia reaktioita koirilla, jotka ovat ulkoilleet alueella tänä talvena.

Ensimmäisenä Lauttasaaressa asuva Kaisa Veteläinen havahtui siihen, että 2-vuotias länsigöötanmaanpystykorva Hasse hieroi silmiänsä. Äkkiä koiran kuono olikin jo osittain turvonnut, ja karvan alla näkyi vesikelloja.

”Eläinlääkäriin päästessä Hassen ulkonäkö muistutti sinikettua”, Veteläinen kertoo.

Hasse sai tammikuun lopulla alkaneisiin selittämättömiin oireisiinsa apua päivystävältä eläinlääkäriltä, joka antoi koiralle antihistamiinia ja kortisonia. Oireet kestivät noin kaksi päivää.

Äkillisen ja voimakkaan allergisen reaktion syy jäi kuitenkin arvoitukseksi.

Samanlainen tapaus sattui Lauttasaaressa myös 5-vuotiaalle stabijhoun Lasselle joulukuun alkupuolella. Omistaja Jenni Seeberg huomasi aamulla, että koiran kuono ja huulet olivat turvonneet. Toinen silmä oli turvonnut jo lähes umpeen.

Seebergin mukaan Lassea hoitanut eläinlääkäri kertoi, että Lauttasaaressa on ollut tapauksia vastaavilla oireilla.

Kun Lassen vointi ei kortisonipiikistä huolimatta lähtenyt kohenemaan, eläinlääkäri ohjeisti Seebergiä hakemaan apteekista vielä kyypakkauksen. Noin 12 tuntia oireiden alkamisesta Lasse voi lopulta hyvin.

”Oireet olivat sellaisia, että jos olisi ollut kesä, olisin epäillyt kyytä tai ampiaista. Mutta koska on talvi, en tiedä mistä kohtaus johtui, eikä tiennyt eläinlääkärikään.”

Sitä ei kuitenkaan voida todentaa, liittyvätkö tapaukset toisiinsa.

Viikin yliopistollisen eläinsairaalan akuutti- ja tehohoitoyksikön sairaalaeläinlääkäri, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Johanna Rannan mukaan ainakaan Viikissä ei ole näkynyt allergiatapausten selkeää lisääntymistä.

”Nämä ovat kuitenkin asioita, joita koko ajan tapahtuu ja nähdään koirilla”, Ranta sanoo.

Reaktion syy jää usein tuntemattomaksi. Allerginen reaktio voi tulla esimerkiksi ruoasta, mutta joskus harvoin myös fysikaalinen tekijä, kuten lämpötilojen raju vaihtelu voi ärsyttää ja aiheuttaa ikävän reaktion.

”Usein on mahdoton sanoa, onko koira voinut kadulla tai jossain muualla altistua jollekin, joka aiheuttaa oireita.”

Syy voi siis löytyä ihan lenkkipolun varreltakin, vaikkapa kadulle viskatusta ruoantähteestä.

Kuonon alueen turpoaminen tai silmien kutina eivät myöskään ole tyypillisiä oireita millekään yleiselle myrkylliselle aineelle, joten todennäköisimmin kyse on ihan tavallisesta yllättävästä allergisesta reaktiosta.

Erikoiseläinlääkäri Rannan mukaan koiran kuonon alueen turpoaminen tai silmien kutina eivät ole tyypillisiä oireita millekään yleiselle myrkylliselle aineelle, joten todennäköisimmin kyse on aivan tavallisesta yllättävästä allergisesta reaktiosta.

Jos koiralla näkyy allergisen reaktion oireita, kuten selvää yhtäkkistä kutinaa ja turvotusta, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin tilanteen arvioimiseksi. Osaa oireista voidaan helpottaa kotihoidolla eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti.

Mikäli koiralla on myös muita oireita, esimerkiksi väsymystä tai oksentelua, on syytä hakeutua eläinlääkärille, Ranta kertoo.

Oikaisu 8.2.2023 kello 10.24: Korjattu koiran hoito-ohjeita: poistettu ohje omatoimisesta hoidosta kyypakkauksella ja lisätty tieto siitä, että kyseisen kaltaisissa tilanteissa kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin, joka antaa hoito-ohjeet.

Lue lisää: Hoffa-koira ajautui surulliseen tilaan – Laji­toverit hyökkäsivät kimppuun koira­puistossa

Lue lisää: Näin koiran ero­­ahdistusta voi helpottaa: yksin­olon opetuksen ei tarvitse olla vaikeaa

Lue lisää: Saima-koira karkasi – Gps-kartalle piirtyi yllätys

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat