Harrikka­mies ihmetteli Bandidos-liivejä pyörä­messuilla – Järjestäjä: ”Emme ota kantaa yksilön­vapauksiin”

Messukeskus toivottaa MP-messuille tervetulleeksi kaikki, jotka haluavat tutustua moottoripyörämerkkien uusiin malleihin ja jotka osaavat käyttäytyä.

MP 23 -moottoripyörämessut varoittaa mainoksessaan, että ”messut sisältävät materiaalia, joka voi aiheuttaa voimakasta halua hankkia kaksipyöräinen moottoriajoneuvo”.

4.2. 20:16

Helsinkiläinen mies otti yhteyttä Helsingin Sanomiin ihmeteltyään, kun näkökenttään Helsingin Messukeskuksessa oli lauantaina ilmaantunut joukko jengitunnuksia kantavia motoristeja.

”Vähemmän yllättäen niitä näkyi eniten ’Harrikka’-paikalla. Ehkä kymmenkunnalla oli Bandidos-tunnukset liiveissään”, mies kertoo.

HS ei asian arkaluontoisuuden vuoksi julkaise yhteydenottajan nimeä.

Bandidos on Yhdysvaloissa vuonna 1966 perustettu, eri puolille maailmaa levittäytynyt moottoripyöräjengi. Suomen alueosastolla on yli kymmenen alajaosta.

Jengin yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen on Suomessakin tutkittu lukuisia kertoja ja lukusissa yhteyksissä. Sitä ei kuitenkaan ole esimerkiksi määrätty lakkautettavaksi.

Lue lisää: Bandidos-huumejutun pää­tekijälle 13 vuoden vankeus­tuomio – FBI-operaatio auttoi viran­omaiset yli miljoonan euron kokaiini­lastin jäljille

Mies on itsekin ”Harrikan” eli Harley-Davidson-moottoripyörän omistaja. Hänen kantansa jengitunnuksia kantaviin motoristeihin on selkeän kielteinen.

”Noiden liivijengien ei tarvitsisi kuulua millään tavalla moottoripyöräilyyn, eikä etenkään yleisiin tapahtumiin, kuten MP-messuihin”, hän sanoo.

Mies arvelee kuitenkin, että rajan vetäminen sallittujen ja kiellettyjen messukävijöiden välille olisi todennäköisesti vaikea paikka messujärjestäjälle.

”On myös tavallisten ihmisten jengejä. Maakuntajengit, jotka tekevät kaiken laillisesti, voisivat tykätä kyttyrää [pääsykiellosta].”

Tässä mies osuu oikeaan.

”Me emme halua alkaa valikoida kävijöitä. Jos puuttuisimme liiveihin, se saattaisi vain provosoida”, markkinointi- ja viestintäjohtaja Lumia Ankkuri Messukeskuksesta sanoo.

”Emme me Messukeskuksena haluta ottaa kantaa yksilönvapauksiin. Meillä käy täällä myös muun muassa ’koulukiusaamista vastaan’ -liiviläisiä.”

Ankkuri toteaa myös, ettei Messukeskus salli tiloissaan minkäänlaista rikollista toimintaa. Messujärjestäjä tekee kiinteää yhteistyötä poliisin ja muiden viranomaisten kanssa, hän sanoo.

”Messuilla kävi tänään 31 000 vierasta, eikä esiintynyt minkäänlaisia häiriöitä. Niin kauan kuin ollaan sovussa ja käyttäydytään hyvin, kaikki ovat tervetulleita katsomaan moottoripyörävalmistajien uudet mallit.”

MP-messut Helsingin Messukeskuksessa, Messuaukio 1, vielä sunnuntaina kello 10-17.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat