Helsinkiläinen matkailu- ja ravintola-alan konkari Heta Degerlund on saanut tarpeekseen alan arvostuksen puutteesta ja pienistä palkoista.
Siksi hän aikoo lähteä töihin Pohjois-Norjaan, jossa palkat ovat huomattavasti suuremmat ja pitkän linjan ammattilaisille on hänen mukaansa enemmän kysyntää.
"Norjassa voi tehdä puolessa vuodessa vuoden liksan. Mutta vielä palkkaa tärkeämpää olisi saada alan arvostus takaisin”, yli 35 vuotta esimerkiksi tarjoilijan ja matkaoppaan töitä tehnyt Degerlund kertoo.
Degerlund on työskennellyt takavuosina muun muassa Makkaratalon legendaarisessa ravintola Omenapuussa.
Hänen mukaansa aiemmin ravintola-alalla haluttiin pitää ammattitaitoisesta henkilöstöstä kiinni keinolla millä hyvänsä. Nykyään taas tuntuu, että henkilöstön tärkein kriteeri on huokea hinta.
Degerlund tekee tarjoilijan töitä ekstraajapalvelun kautta eri helsinkiläisravintoloissa. Hän kertoo kokeneensa esimerkiksi tilanteita, joissa sovittu työvuoro perutaan, kun tekijäksi ilmaantuu kokemattomampi eli edullisempi työntekijä.
”Arvostus alalta on loppunut kokonaan. Harvoin tapaa ihmistä, joka haluaa tehdä työnsä hyvin, eivätkä työnantajat edes halua sellaisia”, Degerlund sanoo.
”Yhden ravintolaketjun johtaja sanoi minulle suoraan, että miksi ottaisimme kalliita ammattilaisia, kun kaksi kättä on kaksi kättä.”
Asiakkaiden kohdalla Degerlund on huomannut sen, että hyvää asiakaspalvelua arvostetaan nykyään ”järkyttävän paljon”.
Degerlund on vanhan liiton pidetty tarjoilija, joka osaa voittaa asiakkaat puolelleen.
”Suomesta puuttuu asiakaspalvelukulttuuri, joten asiakkaat ovat aivan onnessaan, kun homma kerrankin pelaa”, hän sanoo.
Siinäkin mielessä Degerlund ihmettelee, mikseivät työnantajat ole valmiita satsaamaan ammattimaiseen työvoimaan, joka usein maksaa itsensä takaisin lisämyynnin muodossa.
”Olen monesti huomannut, että olen itse ainoa, joka pyörii salissa juttelemassa asiakkaille ja kysymässä, saisiko olla toiset drinkit tai jälkiruokaa. Samalla muut tarjoilijat notkuvat puhelimilla baarissa.”
Lisäksi Suomessa on Degerlundin mukaan 58-vuotiaana lähes mahdotonta saada enää vakityötä ja hän on saanut kuulla monia ikäviä kommentteja iästään myös nuoremmilta työkavereilta.
Norjassa ikä ei tunnu olevan este, vaan pitkää kokemusta ja ammattitaitoa arvostetaan. Degerlund onkin saanut jo useampia kiinnostuneita yhteydenottoja paikallisilta työnantajilta.
Hän ei ole ajatustensa kanssa yksin ja kertoo monen kollegan innostuneen kuullessaan suunnitelmista lähteä Norjaan. Olipa erään hakaniemeläisravintolan kokki jo irtisanoutunutkin ja kertonut lähtevänsä Lofooteille töihin.
Norjassa Degerlundia houkuttelee suuremman palkkapussin ja arvostuksen lisäksi se, että töitä riittää ja monet majatalot sijaitsevat luonnon helmassa.
Esimerkiksi Nordkapp ja Tromssa voisivat olla kiinnostavia kohteita konkaritarjoilijalle. Degerlundia työpaikan syrjäinen sijainti ei haittaa, pikemminkin päinvastoin.
”Pienessä paikassa ei pysty käyttämään niin paljoa rahaakaan, vaan sitä jää säästöön. Siellä voi sitten rauhassa kalastaa ja ulkoilla”, hän toteaa.
Toistaiseksi Degerlund ei ole päättänyt, minne tarkalleen ottaen lähtee, mutta valinnanvaraa löytyy. Tarkoitus on aluksi viettää Norjassa pelkkä kesä, mutta periaatteessa mitään estettä pidemmällekään visiitille ei ole.
”Eihän sitä tiedä, jos sieltä vaikka jonkun kalamiljonäärin löytäisi”, Degerlund sanoo ja nauraa päälle.