Koira on ihmisen paras kaveri, sanotaan.
Oikeastaan voisi sanoa, että koirat ovat nykyisin jo enemmänkin. Koirat ja ihmiset lähentyvät koko ajan toisiaan.
Koirille annetaan tätä nykyä ihmisten nimiä, ja moni koira pukeutuukin jo kuin ihminen.
Tapasimme tyylikkäitä koiria Helsingin kaduilla.
Vain aurinkolasit puuttuvat
Joey ja Freddy poseeraavat punaisissa ranskalaisissa haalareissa. Vaatteiden hinnat liikkuvat samoissa summissa kuin ihmisilläkin.
Yorkshirenterrierit Freddy ja Joey istuvat Cafe Amoren samettisohvalla talvisissa ja punaisissa toppa-asuissa.
”Nuo puvut ovat ranskalaisen Braven”, Annamaria Rouhiainen esittelee. Hänen kumppaninsa Petri Rouhiainen läsäyttää kahvilan lattialle Ikea-kassillisen koirien vaatteita. On selvää, että Rouhiaisen perheessä panostetaan koirien pukeutumiseen: neljä kertaa päivässä ulkoilevat yorkit tarvitsevat useita ulkovaatevaihtoehtoja.
Rouhiainen haluaa pitää koirat lämpiminä. Ja kauniina.
”Se tarkoittaa, että sunnuntaisin koirat puetaan paremmin kuin arkena. Silloin asut ovat kirkkaamman värisiä ja hienompia.”
Puppy Angel on Rouhiaisen lempibrändi.
”He tekevät ergonomisesti toimivia vaatteita nimenomaan pienille koirille. Vaatteet ovat myös esteettisesti lyömättömiä.”
Rouhiainen manaa, ettei Puppy Angelin vaatteita saa enää Stockmannilta. Mustin ja Mirrin shopin myötä tuonti lopetettiin.
Tavaratalo Harrodsilla sen sijaan on koirien vaatteille laaja osasto.
”Siellä on sairaan hienoja vaatteita. Itselleni en raaskisi sellaisia ostaa, mutta koirille kyllä. Ostin sieltä ensimmäiselle yorkille Burberryn sadeviitan.”
Nämä ovat Joeyn lempivaatteet.
Gantin sataprosenttinen puuvilla on kestänyt pesua todella hyvin, Rouhiainen esittelee Gantin logolla varustettuja raitapaitoja.
Brändejä tärkeämpää on koirien viihtyminen, Rouhiainen sanoo. Mittasuhteiden pitää olla kunnossa ja materiaalien miellyttäviä. Koirat vaatetetaan ensisijaisesti siksi, että niiden ohut karvapeite ei suojaa kylmältä eikä kuumalta.
Etelä-Ranskassa lomaillessa Rouhiaisten koirat käyttävät uv-paitoja.
”Tyyli tulee käytännöllisyyden jälkeen vasta toisena, mutta joskus hurahdus jyrää järjen. Minä saatan olla turhamainen, kun kyseessä on meidän prinssit.”
Rouhiaisten koirilla on vaatteita joka lähtöön: garderoobiin kuuluvat myös keltaiset sadetakit ja Puppy Angelin yöhaalarit.
”Haalarit ovat hyvät esimerkiksi hammashuoltokäynnin nukutuksen jälkeen, kun keho on hyvä pitää lämpimänä. Koirat ovat ihan tokkurassa monta tuntia kotiuttamisen jälkeen. Sellaisessa tilanteessa on mukava olla yöpuku päällä.”
Koirilla on myös sukkia, kenkiä ja kahdet saappaat, joista nahkaisissa on karvavuoret sekä sadehatut ja kylmällä säällä villapipot.
”Aurinkolaseja on kokeiltu, mutta vielä ei ole löytynyt mallia joka pysyisi pienissä päissä. Palautuksen yhteydessä olemme lähettäneet tuotekehitysehdotuksia valmistajalle Kaliforniaan.”
Värillä on väliä myös koirilla
Italianvinttikoirat Irma ja Lilli ja Anssi Ruokokoski pukeutuvat sävy sävyyn.
Muun muassa Luhdalla ja ja Turolla työskennellyt muotisuunnittelija- valokuvataiteilija Anssi Ruokokoski pukeutuu Irman ja Lillin kanssa sävy sävyyn.
Italian vinttikoirien elämästä kertovaa queen_princess_and_butler-sivua Instagramissa pyörittävä Ruokokoski kutsuu itseään leikillisesti Irman ja Lillin palvelijaksi.
”Vanhempi koirani Irma on kuningatar ja Lilli on prinsessa. Koirien yksinhuoltajalle jää luonnollisesti palvelijan rooli.”
Korona-aikana Ruokokoski päätti hetken mielijohteesta ryhtyä tekemään koirilleen vaatteita äitinsä vanhalla ompelukoneella.
”Ostin Eurokankaasta sinistä kangasta, mutta ennen kuin olin kaavaan tyytyväinen tein lakanakankaasta muutaman prototyypin.”
Ruokokoski alkoi ommella myös siksi että siroille italian vinttikoirille on vaikea löytää sopivia vaatteita.
Sinisestä soft cell -kankaasta ommellut kimonotyyppiset takit tuovat mieleen japanilaisen muotisuunnittelija Issey Miyaken veistoksellisen designin.
Asut pitävät tuulta ja hylkivät vettä. Kankaan sisäpuolella on pehmeä vuori. Clas Ohlssonilta ostetut heijastintupsut viimeistelevät tyylin.
Seuraavaksi olivat vuorossa muotibrändi Ralph Laurenilta vaikutteita saaneet takit. Brändi näkyy erityisesti asuja somistavissa nahkasoljissa.
”Soljet ovat vanhoista miesten takeista yli jääneitä. Niistä sai vuorellisiin takkeihin trench coatilta vaikuttavan yksityiskohdan.”
Suurin osa koirille suunnitelluista vaatteista on mustia, harmaita tai tummansinisiä, joten Ruokokoski riemastui löytäessään helmenhohtoista sydäntikattua kangasta.
”Se näytti sopivasti hassulta. Värit korostavat koirien turkin sävyjä: Isabella hevosen -väriselle Irmalle sopii pinkki ja harmaalle Lillin vaaleansininen toppakangas.”
Tyttöjen ja poikien värit määrittävät ihmisten ajatuksia myös koirien sukupuolesta. Ruokokoskelta tullaan usein kysymään onko vaaleanpunaiseen sonnustautunut Irma tyttö ja vaaleansiniseen pukeutunut Lilli poika.
”Ihmiset yllättyvät kun kerron, että molemmat koirat ovat tyttöjä.”
Ruokokosken italianvinttikoirien Irman ja Lillin itse tehdyt asut on somistettu soljilla.
Instagram vaikuttaa koirien pukeutumiseen.
”Voguessakin poseeranneella Italian vinttikoira Tika The Iggylla on Instassa yli miljoona seuraajaa. Tika tekee muotinäytöksiä ja juttelee seuraajille vaatteistaan. Tikan vaatteet ovat hyvin ihmismäisiä. Minä en välttämättä ihaile sitä että koira puetaan ihmismäisesti. Koirat ovat koiria ja ihmiset ihmisiä: niiden fysiikka on erilainen.”
Irma ja Lilli ja Anssi Ruokokoski inhoavat kaikki kylmää. Talvisin kolmikko viihtyy Kämpin baarissa, missä on omat astiat koirille.
Oikein kovalla pakkasella Irma ja Lilli käyttävät kotimaisen Hurtan suunnittelemia vaatteita joissa on paksu sisävuori ja huppu.”
Hurtan omaperäinen tarina viehättää Ruokokoskea.
”Nordic Petcare Groupin nykyään omistavan Hurtan takana on vaatesuunnittelijaopiskelija, joka kapinoi koulun lopputyön määrittelyä vastaan tekemällä koirille vaatteita. Kaveri on ollut jo 20 vuotta yhtiön suunnittelutyössä mukana”, Ruokoski kertoo.
”Lemmikkien muuttuminen perheenjäseniksi on muuttanut montaa asiaa: ravintolat ja hotellit ottavat huomioon lemmikit, ja koirat ovat jopa lentoyhtiöiden huomion kohteina. Lemmikkien vaatebisneksessä olennaisia ovat samat samat suuntaukset kun ihmistenkin vaatteissa eli ekologisuus, kestävyys ja eettisyys.”
Koirat käyvät ravintoloissakin
Omistajansa mukaan Blanca ja Lumi viihtyvät punaisissa neuleissa.
”He ovat varsinaisia linssiluteita, herkuilla koulutettuja”, sanoo Essi Kivelä, ja palkitsee oikeaan suuntaan päätään kääntävän Lumin namilla. Kivelä työskentelee itse Mustin ja Mirrin markkinoinnin parissa.
Lumilla ja Blancalla on tänään yllä vanhat vispipuuron punaiset neuleasut.
”En pue koiria kotona enkä huvin vuoksi, mutta koska Blanca ja Lumi ovat Kreikasta ja heillä on ohut pohjavilla, niin jo viiden asteen loskakelillä heille pitää laittaa lämmikettä.”
Tyylikkäästi pukeutunut Kivelä valitsee mielellään myös koirille kivat vaatteet.
Ullanlinnassa asuva kolmikymppinen nainen löysi kaverin kautta Kreetalla toimivan koirien hyväntekeväisyysjärjestön, jonka kautta Blanca ja Lumi matkustivat Haniasta Helsinkiin.
Blanca tuli ensin ja pukeutumisharjoitukset alkoivat heti kun pentu saapui.
”Blancan ja Lumin vaatteiden pitää olla mukavia käyttää Helsingin vaihtuvissa sääolosuhteissa. Kun koiralle ostaa vaatteita ajatus kulkee samaa rataa kuin mudassa pyörivän tarhalapsen vanhemmalla”, Kivelä sanoo.
Tänään heillä on villa-asujen kanssa mustat ”kaupunkikaulapannat”, joissa on rusetit ja strasseja.
”Nämä pannat laitetaan juhlatilaisuuksiin päälle. Arkena käytetään heijastavia valjaita, jotta koirat näkyvät pimeässä.”
Blanca ja Lumi kuuntelevat keskustelua rauhallisina. Ullanlinnassa asuvan Kivelän koirat kulkevat emännän mukana kaikkialla kaupungilla.
”He viihtyvät hyvin myös Cafe Succesissa Korkeavuorenkadulla. On kiva kun tällä alueella saa ottaa koiran niin moneen paikkaan mukaan. Jopa ravintola Maxilliin, jossa ovat valkoiset pöytäliinat saa ottaa koirat mukaan. Ja Pontus on koirien suosikki siksi, että siellä on koirille omat annokset.”
Koirien vaatemuodin historia
Koiria on puettu antiikin ajoista asti. 1700-luvulla koirien vaatettaminen oli kuninkaallisten huvia ja 1800-luvulla aatelisto heijasteli porvarillisia arvoja valokuvauttaessaan silinteri päässä poseeraavan koiran.
Nyt koirien inhimillistäminen on uudella tasolla. Lemmikkituotteiden suosion taustalla on kulttuurin muutos. Koirista on tullut perheenjäseniä ja omistajat viestivät itsestään koiran kautta.
”Samalla tavalla kuin koirien päivähoito, hotellit ja hampaiden harjaus myös koirien vaatemuoti on normalisoitunut ja tullut osaksi koiran hyvää hoitoa”, muodintutkija Annamari Vänskä sanoo.
Vänskä innostui tutkimaan koirien muotia käydessään seitsemän vuotta sitten Tokiossa, missä koirille oli omat liikkeensä. Putiikeissa myytiin lemmikeille vaatteita ja asusteita rattaista röyhelöisiin hääpukuihin.
”Talvitakit ja neuleet olivat niin tyylikkäitä, että ne olisivat kelvanneet hyvin kaksijalkaisille. Vain vaatteiden muoto oli outo.”
Syntyi artikkeli: New kids on the mall: Babyfied dogs as fashionable co-consumers, jossa Annamari Vänskä tarkasteli lemmikkejä posthumanistisesta näkökulmasta. Näkökulma korostaa ihmisen ja eläimen olevan samaa luonnon ja kulttuurin jatkumoa.
”Kun perinteinen perhemuoto on hajonnut koira voi päästä lapsen asemaan. Lemmikki kun on jotain eläimen ja ihmisen väliltä. Voisi myös sanoa, että koira toimii sijaiskuluttajana.”
Sijaiskuluttaja-termi on taloustieteilijä Thorstein Veblenin Joutilas luokka -teoksesta vuodelta 1899. Teos on taloustieteen klassikko, jossa ihminen osoitetaan kerskakuluttajaksi.
”Kulutettaessa huolenpito ja rakkaus koiraan saavat materiaalisen muodon. Pukemisesta puhutaan huolenpitona: koirille ostetaan palveluja hammashuollosta tekstiileihin, mutta samalla pyöritetään kulutusta.”
Lemmikkien vaatetrendeissä voi nähdä samoja suuntauksia kuin ihmisten vaatteissa. Nopeiten kasvava trendi on teknisistä materiaaleista tehtyjen älyvaatteiden suosio. Suosittua on myös luonnon materiaalien kuten villan ja puuvillan käyttö. Juuri nyt erittäin suosittuja ovat koirien kylpytakit, joihin märkä koira kiedotaan kylvyn jälkeen.
Koirille tarkoitettujen vaatteiden hinnat vaihtelevat merkistä ja laadusta riippuen. Huippubrändien koiran vaatteet voivat maksaa tuhansia euroja.
”Suomalaiset valmistajat keskittyvät funktionaalisiin suojavaatteisiin, joiden materiaalit ovat tuttuja lenkkipoluilta. Suomesta ei taida edes saada Louis Vuittonin pantoja ja taluttimia. Koirat puetaan sään mukaan, kuten ihmisetkin”, Vänskä toteaa.