Ullanlinnassa seisoo kiehtova antiikki­kauppa – Sen omistaja on tuttu televisiokasvo vuosien takaa

Taide- ja antiikkialan konkarin Wenzel Hagelstamin Ullanlinnassa sijaitseva liike on tupaten täynnä tavaraa, joka huokuu menneen ajan estetiikkaa. Yötä päivää valaistu ikkuna houkuttelee ihmisiä ostoksille.

Wenzel Hagelstamin myymälässä on paljon taidetta.

6.3. 7:00 | Päivitetty 6.3. 9:57

Kun astuu sisään Ullanlinnassa Kapteeninkadun ja Tehtaankadun kulmassa sijaitsevaan liiketilaan, katse nauliutuu seiniin. Ne ovat täynnä tauluja samoin kuin seinänvierukset.

Tasoilla on lisää tauluja sekä lamppuja, maljakoita, kynttilänjalkoja ja erilaisia koriste-esineitä, joista huokuu ajan patina ja menneiden aikojen estetiikka. Myös myymälän takahuone on tupaten täynnä taidetta ja antiikkia.

Hagelstam Art -myymälän seinillä on paljon myynnissä olevaa taidetta.

Tavarapaljouden keskellä meitä on vastassa taide- ja antiikkikauppias Wenzel Hagelstam, jonka Hagelstam Art -myymälään olemme saapuneet.

Liike on toiminut vuodesta 2019 alkaen, mutta Hagelstam on taide- ja antiikkialalla tietysti jo konkari. Monet muistavat hänet vuosituhannen vaihteessa televisiossa pyörineestä Antiikkia, antiikkia -ohjelmasta, jota esitettiin yli kymmenen vuotta.

”Jotkut vakioasiakkaat muistavat minut yhä siitä. Nuoremmat asiakkaat onneksi eivät”, Halgelstam kertoo naurahtaen.

Liikkeen asiakaskunnassa on kaikenikäistä väkeä, ja joukossa on myös turisteja. Pääasiassa Hagelstam Artin asiakkaat tulevat kauppiaan käsityksen mukaan kuitenkin lähialueilta.

”Asiakkaat ovat huomanneet usein iltakävelyllään mielenkiintoista taidetta liikkeen ikkunassa. Sen jälkeen he tulevat katsomaan kohdetta liikkeeseen”, hän kertoo.

”Valaisemme ikkunaa yötä päivää, jotta iltakävelijät voivat katsella kohteita. Vaihdamme myös säännöllisesti näyteikkunan sisällön.”

Ohikulkijat katselevat Hagelstam Art -myymälän näyteikkunaa.

Ihan halvaksi heräteostokset eivät tule. Hagelstam kertoo yleisimmän ostoksen olevan hinnaltaan 200–2 000 euroa. Valikoimassa on kuitenkin jopa kymmenientuhansien eurojen aarteita.

”On parempi, että hinnat ovat kohtuullisia. Tuolloin kassavirtaa tulee enemmän.”

Hagelstam ostaa myyntiin tulevan antiikin ja taiteen huutokaupoista ympäri Eurooppaa, ei suoraan yksityishenkilöiltä.

”Katson olevani jäävi ostamaan yksityisiltä, kun olen arvioinut antiikkia ja tauluja niin paljon. Ostan sellaista, jossa on jotakin tyylikästä ja josta löydän jotakin persoonallista”, hän kertoo.

”Suurin osa myytävistä tuotteista on taidetta, antiikkia on vähemmän. En kilpaile antiikin osalta erikoisliikkeiden kanssa.”

Kesken haastattelun liikkeeseen saapuu asiakas. Lyhyehkön ruotsiksi käydyn keskustelun jälkeen kaupat syntyvät Fernand Légerin (1881–1955) grafiikasta.

Wenzel Hagelstam pakkaa asiakkaalle myydyn taulun muovipussiin.

Hagelstamin ura alalla alkoi vuonna 1973, kun hän perusti taidekaupan samoille kulmille Pietarinkadulle. Vuosikymmenten varrella osoitteet ovat vaihtuneet, ja Hagelstam on toiminut myös galleristina ja huutokauppayrittäjänä.

50 vuoteen taide- ja antiikkialalla on mahtunut paljon. Hagelstam muistaa esimerkiksi sen, kuinka taide- ja antiikkikauppa pysähtyi kuin seinään 1990-luvun alussa.

Hinnat olivat nousseet keinotekoisen korkeaksi nousukaudella 1980-luvun lopussa ja sitten ne rysähtivät alas.

”Ainoastaan oikein arvokkaat antiikki- ja taide-esineet säilyttivät 1990-luvun alussa hintansa”, Hagelstam kertoo.

”Näistä esineistä tehtiin kauppaa lamankin aikana. Aikaa voi nimittää taiteen kolmanneksi maailmansodaksi.”

1990-luvun loppupuolella taide- ja antiikkikauppa elpyi samaan tahtiin Suomen talouden kanssa.

Nykyinen taantuma ei ole vaikuttanut liiemmälti taide- ja antiikkikauppaan.

”Nykyisen laman aikana kauppa ei ole vähentynyt, ja hinnat ovat pysyneet ennallaan.”

Nykytilannetta ei voi Hagelstamin mukaan verrata 1990-luvun alun lamaan. Nyt ei ole työttömyyttä kuten 1990-luvun alussa, ja korot olivat pitkään nollassa ennen taantumaa.

”Lisäksi 1990-luvun alussa myyntiin tarjottiin enemmän taidetta kuin nyt.”

Wenzel Hagelstam ripustaa taulun myydyn tilalle myymälässään.

Liikkeensä lähistöllä Eirassa asuva Hagelstam täytti vuoden ensimmäisenä päivänä 82 vuotta. Helmikuun lopussa hän puolestaan julkaisi muistelmansa. Eläkkeelle jäämisestä hänellä ei ole suunnitelmia.

”Nykyisen liikkeen pitäminen on minulle enemmän harrastus. Vaikea vastata, koska jään eläkkeelle. Luoja päättää sen. En voi jäädä vain kotisohvalle.”

Haastattelun jälkeen Hagelstam suuntaa huutokauppaan hakemaan pronssiveistosta. Liike jää siksi aikaa hänen apulaisensa hoidettavaksi.

Kaksi aasialaista miesturistia astuu sisään liikkeeseen, kun olemme poistumassa kuvaajan kanssa.

Lue lisää: Wenzel Hagelstam varoittaa: Suomalaisten kotien seinillä riippuu satoja väärennöksiä

Lue lisää: Wenzel Hagelstamin mukaan kuka vain voi tehdä antiikkilöytöjä, jos treenaa silmäänsä kuin urheilija

Wenzel Hagelstam katselee Yhdysaltoihin ostajalle lähetettävää taulua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat