Joukko­rahoitetun queer-kahvilan talous ajautui pahasti kuralle – Yritys vaikenee täysin

Kvääristön some-tileillä on kyselty kahvilan lopettamisen syitä tiuhaan, mutta yritys ei ole ratkaisunsa taustoja avannut. HS tutustui baari-kahvilan talouden tunnuslukuihin.

Kvääristö sijaitsi Kolmannella linjalla Helsingin Kalliossa.

21.2. 9:24 | Päivitetty 21.2. 10:40

Kalliossa toiminut baari-kahvila Kvääristö sulki ovensa 6. helmikuuta, eikä se ole sanallakaan kommentoinut lopettamisen syitä.

Erityisesti naisille ja sukupuolivähemmistöille suunnattu queer-henkinen baari-kahvila avattiin Kolmannelle linjalle viime kesänä.

Varoja haettiin vuonna 2021 joukkorahoituskampanjalla, jolla hankkeeseen kerättiin lähes 50 000 euroa. Mesenaatteja oli yhtä vaille tuhat. Useista rahoittajista huolimatta ravintola meni nurin.

Baari-kahvila oli kaikkinensa auki alle vuoden verran. Sulku tuli yllätyksenä asiakkaille etenkin siksi, että Kvääristön kalenterissa oli vielä runsaasti tulevia tapahtumia.

Syitä sulkemiselle ei ole kerrottu julkisuuteen, vaikka Kvääristön sosiaalisen median julkaisut ovat täyttyneet yllättyneistä ja surullisista kommenteista. Myös HS on yrittänyt tavoitella yrityksen taustahenkilöitä useita eri kanavia pitkin saamatta vastausta.

Lue lisää: Kalliolaisen queer-kahvilan sulkeminen kummastuttaa – Yritys vaikenee täysin

Kvääristöä pyörittäneen Queer Group oy:n talouden tunnuslukuja katselemalla baari-kahvilan lopettamisen mahdollisista syistä löytyy lisätietoa.

Asiakastiedon tietojen mukaan yrityksellä oli liikevaihtoa tilikaudelta 18.6.2021–31.12.2021 noin 23 500 euroa, jolla yritys teki 4 000 voiton. Tuolloin tosin kahvila ei ollut vielä auki.

Viime vuoden tilinpäätöstietoja yritys ei ole toimittanut vielä kaupparekisteriin, mikä on varsin tavanomaista tähän aikaan vuodesta.

Muut Kvääristön talousluvut ovat ohutta liikevaihtoakin synkempiä. Maksuhäiriömerkintöjä yrityksellä oli yhteensä 28 000 euron edestä ja usealta eri perintäyhtiöltä.

Perintään edenneitä maksuja oli yhteensä kymmenen, ja yritys oli maksanut ison osan laskuistaan tuntuvasti myöhässä.

Yritys on merkattu Asiakastiedon rekistereissä erittäin suuren konkurssiriskin luokkaan, eli huonoimmalle mahdolliselle tasolle. Lopettamisen taustalla vaikuttaa siis olevan kuralle ajautunut talous.

Lue lisää: Baari-kahvila Kvääristö lopettaa, aloitti toimintansa viime vuoden kesäkuussa

Oikaisu 21.2.2023 kello 10.40: Korjattu yrityksen talouslukuja. Viime vuoden liikevaihtoa yritys ei ole vielä toimittanut kaupparekisteriin. Jutussa mainittu liikevaihto oli loppuvuodelta 2021.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat