Ihmiset lahjoittivat Korkea­saaren tiikereille 200 haju­vesi­pulloa – Nyt eläintarha heittää pullot pois

Ylen mukaan Etelä-Suomen aluehallintovirasto pitää ratkaisussaan Korkeasaaren tiikereille järjestettyä hajuvesikeräystä ongelmallisena. Korkeasaari kertoo HS:lle, että eläintarha ottaa hajuvedet pois käytöstä ja hävittää ne.

Viime vuonna syntynyt amurintiikerinpentu Korkeasaaressa.

24.2. 13:13

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) on antanut ratkaisun Korkeasaaren eläintarhan tiikereille järjestettyä hajuvesikeräystä koskevaan kanteluun. HS kertoi hajuvesikeräyksestä marraskuussa.

Lue lisää: Korkeasaari keräsi tiikereilleen hajuvesiä, pulloja kertyi valtava määrä

Avi pitää keräystä ongelmallisena mutta katsoo, ettei se anna aihetta tarkastuksen tekemiseksi Korkeasaaressa eläinsuojelulain nojalla. Avin ratkaisusta uutisoi ensin Yle.

Ylen mukaan Avi kertoo ratkaisussaan pitävänsä eläinsuojelusäädösten kannalta ongelmallisena, että yleisöltä koottuja, vain ihmiskäyttöön tarkoitettuja hajuvesiä käytetään eläinten viriketoiminnassa.

Yle kertoo Korkeasaaren eläintarhan säätiön vastanneen selvityksessään Aville, että hajut ovat tärkeä osa eläinten viestintää. Hajusteiden negatiivisista vaikutuksista eläimille ei selvityksen mukaan ole tietoa. Selvitys totesi myös, että eläinlääkäri ja eläintenhoitajat tarkistavat eläimille lahjoitetut hajuvedet ennen niiden käyttöä.

Korkeasaaren eläintenhoidosta ja suojelusta vastaava johtaja Nina Trontti kertoo sähköpostitse HS:lle, että Korkeasaari ottaa pois käytöstä eläintarhan viime marraskuussa keräämät hajuvedet ja hävittää ne asianmukaisesti.

Trontti vastasi HS:n kysymyksiin ainoastaan sähköpostitse.

Korkeasaari aikoo kuitenkin jatkossakin tarjota hajuvirikkeitä eläimilleen.

”Tarjoamme edelleen erilaisia hajuvirikkeitä eläimillemme, sillä ne aktivoivat ja lisäävät eläinten lajityypillistä käyttäytymistä kuten hajuissa kiehnäämistä. Käytetyillä virikkeillä on todettu pelkästään positiivisia vaikutuksia eläinten hyvinvointiin Korkeasaaressa ja muissa eläintarhoissa”, Trontti sanoo.

Hajuvesikeräystä Korkeasaari ei Trontin mukaan enää aio järjestää vierailijoilleen.

”Keräämme edelleen tarpeen mukaan käpyjä, palloja ja marjoja, sillä näistä keräyksistä on ollut iloa niin keräykseen osallistuneille ihmisille kuin eläimillemme. Tarkastamme aina kaiken kerätyn ennen eläimille antamista ja mahdolliset vaaralliset asiat poistetaan.”

Trontti sanoo, etteivät Korkeasaaren eläinten virikkeet tai ruuat ole keräysten varassa. Korkeasaari arvioi aina erikseen jokaisen keräyksen aiheellisuuden, Trontti toteaa.

Korkeasaaren eläintarha aloitti viime marraskuussa keräämään tarpeettomia, kaappeihin unohtuneita hajuvesiä. Eläintarhan keräysilmoituksessa kerrottiin, että hajuvedet ovat yksi Korkeasaaren tiikereiden suosikkivirikkeistä.

Keräyksessä hajuvesipulloja kertyi noin 200 kappaletta.

Korkeasaaren kuraattori Ulla Tuomainen kertoi marraskuussa HS:lle, että Korkeasaaressa käytetään paljon erilaisia hajuja petoeläinten virikkeinä.

Tuomainen sanoi hajuveden on vain yksi vaihtoehto. Virikkeenä voidaan käyttää esimerkiksi mausteita, yrttejä tai saaliseläimen ulostetta, joita sitten laitetaan petoeläimen aitaukseen.

Hajumerkeillä voidaan Tuomaisen mukaan edesauttaa eläinten luontaista käyttäytymistä. Luonnossa ne ovat tottuneet merkkaamaan reviirinsä rajoja ja haistelemaan muiden alueella liikkuvien yksilöiden jälkiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat