Kun HS kysyi lukijoilta, millaista häiriötä älypuhelimen käyttö arjessa aiheuttaa, mainitsi huomattava osa ärsyyntyvänsä kovaan ääneen kailottamisesta joukkoliikenteessä.
Yksi kyselyyn vastanneista on helsinkiläinen bussikuski Susanna Hillo. Hänellä on vuosikymmenten kokemus linja-auton ajamisesta pääkaupunkiseudulla.
Kuskia kännyköiden äänekäs käyttö häiritsee, Hillo kertoo. Pahimmillaan puhelimesta kantautuva meteli on turvallisuusriski.
Kuskin on saatava tuhansien kilojen painoinen ajoneuvo ja kymmenet matkustajat paikasta toiseen, turvallisesti. Matkustajien melutessa on kuitenkin vaikea keskittyä, kuten jokainen autoa ajanut tietää.
Myös itse ääni voi olla vaaratekijä.
Esimerkiksi hälytystä muistuttava soittoääni haittaa turvallista ajoa.
”Kun ajaa bussia, ja jostain kuuluu ykskaks hälytysajoneuvon ääni, niin silloinhan tulee tietysti mieleen että jostain tulee hälytysajoneuvo”, Hillo huomauttaa.
Äänen kuuluessa kuskin on nopeasti etsittävä vilkkuvaloja, jarruteltava ja varauduttava väistämään hälytysajoneuvoa. Se ei ole isoa linja-autoa kaupungissa ajaessa ihan helppo tehtävä.
Laitteiden kaiuttimista kuuluvat äänet häiritsevät enemmän kuin esimerkiksi äänekäs jutustelu matkustajien välillä, sillä sellainen ääni ”kimpoilee” kovia pintoja vasten, Hillo kertoo.
Kovaääniset kaiuttimen kautta käydyt puhelut taas haittaavat keskittymistä. Myös erilaiset videoista kuuluvat äänet voivat aiheuttaa häiriötä.
Eräänkin kerran Hillo kuuli matkustamon puolelta lapsen itkua. Ensin hänellä kävi mielessä, että ehkä lapsi kaatui käytävällä tai tapahtui jokin muu vahinko.
Kun itku vaan jatkui eikä kukaan matkustajista kuulunut hyssyttelevän lasta tai muuten reagoivan, huikkasi Hillo huolestaan kuskin paikalta.
Lopulta joku antoi selityksen: se oli vain video.
Sitä ei tosin kuskin penkiltä voinut tietää, ja matkustajien turvallisuudesta vastaavana Hillon on reagoitava kaikenlaisiin tilanteisiin.
Puhelimien yleistyessä myös niistä johtuvat häiriöt ovat lisääntyneet.
”Lähes joka työvuorossa joutuu ainakin kerran pyytämään matkustajilta, että voitteko laittaa äänettömälle tai puhua ilman kaiutinta”, Hillo sanoo.
Ongelma ei rajaudu mihinkään tiettyyn matkustajajoukkoon. Äänekästä kännykänkäyttöä näkyy kaikenikäisillä, parjattu nuoriso ole vaivan pääsyy.
”Kaikissa ihmisryhmissä on hyvin käyttäytyviä ja sitten niitä, joilla kotikasvatus on laiminlyöty”, Hillo sanoo.
Häiritsevän äänen rajaa ei ole helppo määritellä. Hillo toivoisi matkustajien ottavan paremmin huomioon ympärillään olevat, niin kuskin kuin muut kyytiläisetkin.
Kovaa ääntä pitävä saa kyllä osakseen mulkaisuja, mutta harva uskaltautuu huomauttamaan asiasta.
”Sitten purraan hammasta ja otsasuoni tykyttää”, Hillo kuvailee matkustajien tunnelmia.
Kokenut kuski on kuitenkin huomannut, että suurin osa pitää meteliä ajattelemattomuuttaan, ei ilkeyttään, ja hiljentää volyymia ystävällisen huomautuksen jälkeen.