Helsingin keskustassa lounasbuffettien hinnat jatkavat nousuaan.
HS teki viime vuoden huhtikuussa hintavertailun Helsingin keskustassa sijaitsevien ravintoloiden lounasnoutopöydistä. Jo silloin hinnat olivat kallistuneet nopeasti.
Lue lisää: Miksi Helsingin lounasbuffettien hinnat karkasivat yhtäkkiä käsistä?
Nyt, kun sama vertailu toistettiin, selvisi, ettei hintojen nousu ole vieläkään taittunut. Alkuperäisen vertailun kuudestatoista ravintolasta vain yhdessä lounaan hinta oli laskenut. Yhdessä ravintolassa hinta oli pysynyt samana, ja yksi ravintoloista oli suljettu.
Suurimmassa osassa ravintoloista hinta oli noussut vähintään eurolla. Esimerkiksi 11,30 euroa maksaneen lounaan hinnan muutos 12,70 euroon tarkoittaa runsaan kymmenen prosentin nousua.
Alla olevasta taulukosta näet Helsingin keskustan lounasravintoloiden hinnat huhtikuussa 2022 ja maaliskuussa 2023.
Rajultakaan tuntuva hintojen korotus ei silti vastaa ravintoloiden kulujen kasvua, sanoo matkailu- ja ravintolapalveluita edustavan Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.
Ravintola-alalla kulut ovat nousseet hyvin tuntuvasti, hän sanoo.
Syyskuussa 2022 elintarvikkeiden tukkuhinta oli 21,6 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin.
”Kaikki muutkin hinnat ovat nousseet. On noussut sekä sähkö, kuljetukset, palkat. Kustannuspaine on kova.”
Koronapandemian rajoitusten jäljiltä moni ravintola oli jo valmiiksi taloudellisesti huonossa kunnossa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa taas on nostanut kustannuksia tuntuvasti tilanteessa, jossa ravintoloiden pääomat olivat vähentyneet pandemian takia.
Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.
HS onkin uutisoinut useista ravintoloiden suluista pääkaupunkiseudulla viime aikoina.
Lue lisää: Kasvissyöjien suosima Cafe Sose lopettaa
Lue lisää: Suosittu ravintolalaiva Merikerho konkurssiin
Lue lisää: Yli 100-vuotias venäläisravintola Bellevue joutui sulkemaan Katajanokalla
Ravintoloiden kustannusten kovasta kasvusta kertoo Lapin mukaan myös se, että Verohallinnon määrittelemän lounasedun ylärajaa nostettiin roimasti yhdessä vuodessa 11,30 eurosta 12,70 euroon.
Ravintoloiden tukkuhinnat ovat nousseet huomattavasti kuluttajahintoja enemmän, Lappi sanoo.
Samalla monet lounasruokailijat ovat jääneet etätöihin.
”Etätyön merkitys on koronan vaikutuksista pitkällä aikavälillä ehkä kaikista suurin”, Lappi arvioi.
Myös etenkin Venäjältä, Kiinasta ja Japanista tulevien turistien määrän lasku on vähentänyt asiakasvirtaa entisestään.
Perinteisesti joulunajan jälkeen kuluttajat ovat varovaisempia rahankäytössään, mutta tänä vuonna alkuvuoden lasku kysynnässä ei ole ollut niin voimakasta kuin ravintolat pelkäsivät, Lappi sanoo.
”Se on ollut yllättävän positiivinenkin uutinen meille.”