Näyttävästi pukeutuva Rosa Ristseppä joutuu Helsingissä toistuvasti häirinnän kohteeksi

Huutelijat ja seurailijat piinaavat näyttävästi pukeutuvaa helsinkiläistä Rosa Ristseppää.

Rosa Ristseppä toivoisi, että kaikki naiset voisivat kävellä kaduilla pelotta, riippumatta siitä, miten ovat pukeutuneet.

11.3. 9:30

Keskiviikkona Rosa Ristseppä päätti naistenpäivän kunniaksi lähteä juhlimaan ystäviensä kanssa Helsingin keskustassa sijaitsevaan baariin.

Kun kello lähestyi kahta, päätti Ristseppä suunnata kotia kohti, vaikka kaverit jäivät vielä juhlimaan. Koska Ristsepän koti on Kampissa, hän päätti kävellä matkan.

Kun Ristseppä kääntyi Simonkadulta Annankadulle, hän huomasi, että auto lähti seuraamaan häntä. Se mateli hitaasti hänen vierellään ja pysähtyi sitten hieman edemmäs odottamaan, että Ristseppä kävelisi kohdalle.

”Pelästyin ja pysähdyin kohtaan, jossa oli opiskelijatyttöjä. Kysyin heiltä, voinko olla heidän seurassaan, kunnes auto lähtee pois”, kertoo Ristseppä.

Tytöt olivat Ristsepän seurassa, kunnes auto lähti jatkamaan matkaansa.

Ristsepän reaktio voi tuntua toimintaan nähden ylimitoitetulta, mutta tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun häntä on seurattu.

”Tätä tapahtuu todella useasti, ja usein vielä autoista huudellaan, että tuletko kyytiin.”

Ristsepän mukaan huutelua tapahtuu etenkin kesäisin, kun päällä on vähemmän vaatetta. Ristseppä tykkää pukeutua näyttävästi, ja kun pituutta on 180 senttimetriä, ei hän jää huomiotta.

”Minulla on tosi paljon vaatteita, joista näkyy paljasta pintaa. Mutta kyllä mielestäni jokaisella on oikeus laittaa päälleen mitä haluaa ilman, että se johtaa huuteluun ja häirintään.”

Huutelu ja seuraaminen autolla ahdistavat Ristseppää, ja hän kantaa iltaisin mukanaan laillista turvasumutinta. Ristsepän ei ole koskaan tarvinnut turvautua sumuttimeen, sillä kukaan seurailijoista ei ole yrittänyt käydä häneen käsiksi.

Ristseppä toivoo, ettei sumuttimelle koskaan tulekaan tarvetta.

”Toivoisin, että yhdenkään naisen ei tarvitsisi pelätä, kun hän kulkee yksin kadulla.”

Onneksi tällä kertaa turvaa naistenpäivän iltana toivat toiset naiset, jotka jäivät Ristsepän turvaksi. Heitä hän haluaa kiittää rohkeudesta.

”Ihanaa, että on ihmisiä, jotka välittävät. Iso kiitos heille.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat