Huutelua, ehdottelua, tuijottamista. Jopa kotiin asti seuraamista, salakuvaamista ja kourintaa.
Muun muassa tällaisia kokemuksia naisilla on Helsingin julkisilla paikoilla tapahtuneesta häirinnästä.
HS kertoi lauantaina helsinkiläisestä Rosa Ristsepästä, joka joutuu toistuvasti häirinnän kohteeksi. Häntä on esimerkiksi seurattu autolla ja huudeltu perään.
Lue lisää: Näyttävästi pukeutuva Rosa Ristseppä joutuu Helsingissä toistuvasti häirinnän kohteeksi
Jutun yhteydessä HS keräsi lukijoiden kokemuksia häirinnästä. Kommentoijat esiintyvät jutussa nimettöminä, mutta heidän henkilöllisyytensä on toimituksen tiedossa.
Monen kyselyn vastanneen naisen mukaan häirintä on Helsingissä hyvin yleistä ja jopa arkipäiväistä.
Vastausten perusteella häirintä ei katso paikkaa tai aikaa, mutta useimmiten sitä tapahtuu yöaikaan ja etenkin Helsingin keskustan alueella. Monet kokivat erityisen ahdistaviksi tilanteet, joissa tuntematon henkilö on lähtenyt seuraamaan.
”Takapuolelle läpsimistä Rautatieasemalla, rivoja eleitä ohikulkijalta Mikonkadulla, auto on seurannut vierellä kotiin kävellessä. Kerran juna-asemalta lähti mies seuraamaan ja tuli väkisin perässä kotini rappuun asti.”
Nainen, 33
”Asiallinen lähestyminen muuttuu ahdistavaksi siinä kohtaa, kun ’ei kiitos’ ei riitä vastaukseksi. Usein juostaan perään jonkun tekosyyn kera ja jäädään seuraamaan. Kerran vastapäätä metrossa istuva otti kuvan salamalla ja sanoi käyttävänsä sitä myöhemmin itsensä tyydyttämiseen.”
Nainen, 31
”Huutelua kaduilla, ehdottelua seksin ostamisesta, autolla seuraamista ja pyytämistä kyytiin. Pahimmillaan on pitänyt juosta pakoon ja välttää kotiovelle menoa.”
Nainen, 25
Melko yleistä häirintä vaikuttaa vastausten perusteella olevan julkisessa liikenteessä, esimerkiksi metrossa, busseissa ja raitiovaunuissa.
Vastauksissa toistui kokemus siitä, etteivät kanssamatkustajat olleet puuttuneet tilanteisiin ja että häirintä on usein jatkunut myös liikennevälineestä poistuessa.
”Istuttuani bussiin eräs mies siirtyi istumaan vierelleni. Hän kuiski korvaani sekavia asioita ja yritti saada minusta irti reaktiota käyttäytymällä oudosti, esimerkiksi yhtäkkiä säikäyttämällä. Koin tilanteen ahdistavaksi ja jähmetyin paikalleni. Moni bussissa näki tilanteen, mutta kukaan ei puuttunut siihen.”
Nainen, 23
”Juuri eilen ratikassa yksi mies pyysi jokaista sisään tulevaa naista istumaan viereensä. Useimmat kieltäytyivät kohteliaasti, mutta yksi nainen istui aluksi viereen. Mies alkoi saman tien lähennellä tätä.”
Nainen, 32
HS:n haastattelema Rosa Ristseppä arveli, että yksi syy hänen kokemaansa häirintään saattaa olla hänen näyttävä pukeutumistyylinsä.
Moni kyselyyn vastannut nainen kuitenkin koki, ettei vaatetuksella ole oikeastaan väliä, vaan häirinnän kohteeksi voi joutua missä tahansa asussa.
”Miesten huutelu, autolla viereen pysähtely, aletaan kävellä kadulla vierellä jutustellen. Onpa sitä kerran yksi mies ihan suoraan tarttunut rintaani kiinni kysyen, onko aidot. Tämähän ei ole edes pukeutumiskysymys, sillä häirintää saa naisena kokea, vaikka olisi talvitakki ja tuulihousut päällä.”
Nainen, 30
”Olen joutunut tekemään rikosilmoituksen ahdistelijasta, joka seurasi minua pidemmän matkaa ja tilanne päättyi ikävästi. Tuossakin tilanteessa ylläni oli tavalliset ulkoiluvaatteet eikä mitään paljastavaa tai huomiota herättävää.”
Nainen, 30
Toistuvaa häirintää kokeva Ristseppä kertoi kantavansa iltaisin mukanaan laillista turvasumutinta, jota hänen ei toistaiseksi ole onneksi tarvinnut käyttää.
Myös HS:n kyselyssä toistui kokemus siitä, että etenkin iltaisin moni nainen haluaa varmuuden vuoksi pitää mukana jotakin kättä pidempää. Häirintä koetaan paitsi ahdistavana, myös monesti pelottavana ja jopa vaarallisena.
”Naisena en koe turvalliseksi liikkua yksin syrjäisellä alueella edes päivisin, sillä häirintä on todella yleistä. Öisin pidän vähintään avainnippua rystysten välissä ja puhelimessa ystävän numeroa yhden näppäyksen päässä.”
Nainen, 34
Lue lisää: Rauha rivoilta eleiltä