Tutkimus: Lehmille syötettävä lisäaine vähentää metaani­päästöjä rajusti

Metaanin osuus maitotilojen ilmastopäästöistä on noin 50 prosenttia. Tutkimushanke selvitti, miten uusi lisäaine hillitsee päästöjä.

Uuden rehulisäaineen avulla on mahdollista vähentää lehmien metaanipäästöjä 30 prosenttia.

14.3. 10:04 | Päivitetty 14.3. 10:14

Uuden Bovaer -nimisen rehulisäaineen avulla on mahdollista vähentää lehmien metaanipäästöjä 30 prosenttia ja näin edistää maatalouden ilmastokestävyyttä.

Bovaeria tutkitaan ”Ilmastoviisaat ruokintaratkaisut Suomen maidontuotannossa” -yhteishankkeessa, jossa ovat mukana Valio, A-Rehu, Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto.

Metaani on hiilidioksidin tavoin kasvihuonekaasu, jonka ilmastoa lämmittävä vaikutus ilmakehässä on lyhyempi, mutta 28-kertainen hiilidioksidiin verrattuna.

Metaanin osuus maitotilojen ilmastopäästöistä on noin 50 prosenttia. Metaanin muodostumista lehmän pötsissä voidaan vähentää esimerkiksi ruokintainnovaatioiden avulla.

Valio ja A-Rehu testasivat vuonna 2022 ensimmäisenä Suomessa Bovaeria, joka on ensimmäinen EU:ssa hyväksytty lisäaine pötsin metaanipäästöjen vähentämiseen.

Alkuvuonna 2023 käynnistyneessä kolmen kuukauden mittaisessa jatkopilotissa rehulisäaineen käyttöä lypsylehmillä on laajennettu 43 maitotilalle ja yhteensä 3 100 lypsylehmälle. Pilotissa ratkotaan käytännön haasteita ja tarpeita, jotta erikoisrehu saataisiin käyttöön tulevaisuudessa laajalti erilaisilla maitotiloilla Suomessa.

”Bovaer on tällä hetkellä paras käytettävissä oleva keino maidontuotannon kasvihuonekaasupäästöjen nopeaan ja merkittävään vähentämiseen, mikä edesauttaisi Suomen hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista”, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Marketta Rinne yliopiston tiedotteessa.

Bovaerin sisältämää 3-nitro-oksypropanolia (3-NOP) käytetään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa tutkimusolosuhteissa, joissa metaaninmuodostus pystytään mittaamaan. Näin saadaan tietoa aineen metaaninvähennyspotentiaalista tyypillisellä suomalaisella, runsaaseen nurmisäilörehun käyttöön perustuvalla ruokinnalla.

Hankkeessa kartoitetaan myös muita ruokinnallisia keinoja pötsin metaanipäästöjen vähentämiseksi tulevaisuudessa.

Lisäksi selvityksessä on uusia teknologioita, joiden avulla navettailman metaani saadaan joko hajotettua tai otettua talteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat