Huippututkijan harrastus lähti lapasesta: ilahduttavat lumiukot ratkovat synkkää ongelmaa

Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Aleksi Lehikoinen kirjoitti ja kuvitti lastenkirjan, jossa lumiukot ratkovat ihmiskunnan tulevaisuutta.

Lumiukot viihtyvät biljardin parissa yli-intendentti Aleksi Lehikoisen lastenkirjassa.

15.3. 13:45 | Päivitetty 15.3. 13:48

Miten lumiukot ratkaisisivat ilmastonmuutokseen liittyvät ongelmat?

Tätä mietti Helsingin yliopiston huippututkija Aleksi Lehikoinen, 44, joitakin vuosia sitten pyöritellessään kosteaa lunta hanskoissaan. Tämän jälkeen homma on kirjaimellisesti lähtenyt lapasesta.

Vuosien ideoinnin ja pallojen pyörittelyn tuloksena julkaistiin viime vuoden lopulla lastenkirja Lumiukko Nuoska ja puiden tarina. Kirjassa lumiukot ratkovat ihmiskunnan – tai siis lumiukkokunnan – tulevaisuutta.

Tärkeässä roolissa on kuvitus: Lehikoisen luoma lumiukkojen maailma.

Kirjassa kuvataan lumiukkojen elämän synty ja evoluutio. Apinavaihe on osa evoluutiota.

Lehikoinen on Helsingin yliopiston alaisen Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti, jonka päivätyöllä ei ole paljonkaan tekemistä lumiukkojen kanssa.

Hän on harrastanut lintuja 8-vuotiaasta ja väitellyt vuonna 2009 ilmastonmuutoksen vaikutuksesta linnustoon.

”Se on edelleen tärkein tutkimuskenttäni. Koordinoin linnustoseurantaa Suomessa ja olen puheenjohtajana työryhmässä, joka laatii lintujen uhanalaisuusarvioinnit”, hän kertoo.

Noin 10 vuotta sitten Lehikoinen kuitenkin innostui lumiukkojen rakentelusta. Inspiraationa toimivat Lassi & Leevi -sarjakuvien kekseliäät lumirakennelmat.

”En kuitenkaan halunnut tehdä aina vain hassuja hömppäukkoja, vaan mietin ukoille jotakin kantavaa teemaa. Päädyin ilmastonmuutokseen, sillä lumi on keskeinen osa ilmastoasioita.”

Jäiden varaan joutuneen lumiukon pelastustyöt käynnissä. Lehikoisen kirjan kuvitusta.

Lehikoinen alkoi ideoimaan lastenkirjaa, joka julkaistiin omakustanteena viime vuoden joulukuussa. Kirjaa varten Lehikoinen rakenteli lumiukkoja esimerkiksi Karjaalla, Kilpisjärvellä ja Montenegrossa.

”Päädyin luomaan lumiukoille rinnakkaistodellisuuden, joka linkittyy ihmisten maailmaan. Kirjassa kuvataan elämän synty ja evoluutio, sekä kerrotaan, miten lumiukot lopulta onnistuvat ratkaisemaan ilmastonmuutokseen liittyvät ongelmat.”

Kirjan kuvituksesta ei puutu kekseliäisyyttä. Lumiukot tekevät kemiallisia kokeita, järjestävät ilmastomielenosoituksia ja viettävät kovin ihmismäistä vapaa-aikaa: pelaavat biljardia, soittelevat bändissä ja käyvät teatterissa.

Inspiraatiota on haettu myös klassisesta taiteesta: Akseli Gallen-Kallelan Lemminkäisen äiti on saanut lumiukkomuodon, samoin Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset.

On tosin hiukan epäselvää, mitä tekemistä kahdella edellä mainitulla on ilmastonmuutoksen kanssa.

”Lemminkäisen äiti -lumiukkoteos kuvaa sitä, miten kevät ja jäiden lähtö aikaistuvat. Samalla syntyy vaaratilanteita. Alkuperäinen Raatajat rahanalaiset kuvaa kaskiviljelyä, ja siihen liittyy tuli, kuten omaankin lumiukkoversiooni. Ilmaston lämmetessä tulipalot lisääntyvät.”

Lehikoinen jatkaa tieteen popularisointia myös Instagram-tilillään, joka kantaa nimeä marathanskat.

”Sieltä löytyy kirjan ulkopuolisia kuvia”, hän vinkkaa.

Lumiukkojen evoluutio. Lehikoisen kirjan kuvitusta.

Lumiukkojen ilmastomielenosoitus. Lehikoisen kirjan kuvitusta.

Lumiukot kaskiviljelevät. Lehikoinen sai tähän lumiukkoteokseen inspiraation Eero Järnefeltin kuuluisasta teoksesta Raatajat rahanalaiset (1893). Lehikoisen kirjan kuvitusta.

Akseli Gallen-Kallelan kuuluisa teos Lemminkäisen äiti (1897) sai Lehikoisen kirjassa lumiukkomuodon.

Lumiukko tekee kemiallista koetta. Lehikoisen kirjan kuvitusta.

Kemiallinen koe menee mönkään. Lehikoisen kirjan kuvitusta.

Kuvanveistäjä-lumiukko luo yksisarvisteoksen. Lehikoisen kirjan kuvitusta.

Ilman lunta ei hiihto onnistu, lumiukoltakaan. Lehikoisen kirjan kuvitusta.

Lumiukko nuhtelee toista lumiukkoa, jolle on kasvanut pitkä porkkananenä valehtelun seurauksena. Lehikoisen kirjan kuvitusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat